用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學爸媽心靈支援組
發新帖回覆
樓主: nicolemummy
go

[其他] 留學爸媽心靈支援組   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 23-10-8 15:00
特別是天氣不好的時候,前一排黑雨,現在8號波,夜欄人靜的時候,總是睡不到。睡得深時就扎醒了
...
補充VitaminB雜

給各位家長:

https://m.facebook.com/story.php ... amp;mibextid=Nif5oz

nicolemummy 發表於 23-10-8 16:41
我從未聽這裡有爸媽講過有呢D經歷。但原來當有這樣經歷,就已是空巢開始,是逆轉不到了。

所以如果有一樣 ...
有說子女頭18年跟父母相處的日子已過了一生的95%.

yuyueng 發表於 23-10-9 11:16
又會唔會有時諗下,其實孩子長大佢有自己生活方式,自己朋友,自己興趣,自己人生目標,可以離開父母甚至唔 ...
的確要俾多啲時間俾自己父母,正正因為空巢,更能明白自己父母亦想多啲見自己既心情。

Mtcoook 發表於 23-10-11 08:38
我仔也是剛去澳洲讀書一個星期多,在分開的第一、二天是最掛念,往往想下也會哭出來,現在寫著此段留言亦都 ...

好好珍惜而家同媽相處既時間你爸爸離去太突然,你媽應更空虛,要多留意佢情緒。

我不害怕空巢,更內疚的是劬勞未報。這帖其實令我地更明白,同自己父母相處既時間在倒數,就更加應抓緊,唔好俾自己有遺憾。

beastiebistro    發表於 23-10-11 21:33

nicolemummy 發表於 23-10-12 03:54
我又扎醒了。或許明天去買些維他命B雜食。

我現在只允許自己看喜劇,我相信這是對心情有幫助的。

如果你愛孩子的話,現在多注意自己的健康吧。讓自己長久活得健康偷快,一來能陪伴他們更長的時間,二來不成為他們的負累。孩子大了,就是不在身邊也會樂見我們有自己的社交和健康身體。人生有幾多個十年?前二十年陪伴孩子,現階段也應留時間多陪父母、愛惜自己,人生每個階段都有不同的使命。很多時轉個念,就有不同視角。吃些B雜(減輕抑鬱心情),去做帶氧看負重運動(免得骨質疏鬆),就會睡得比較好。

Joe8889 發表於 23-10-12 07:16
其實我個仔明年先出國,但都想借個位訴兩句苦。
最近幫佢報學校,感到好大嘅壓力,好怕揀錯咗入唔到,又或 ...
其實爸爸呀,教仔識做人有擔當,比緊張報學校更重要呢。尤其佢本身生仔,學業又ok.佢自己期望出國嗎?有無一齊參予選校?大個仔,都應該同你有商有量。

Joe8889 發表於 23-10-12 07:53
回覆 Yanamami 的帖子

其實出國係佢自己提出嘅,佢有選到一啲佢想嘅學校,但因為佢讀嗰科要另外考試,所以 ...
解決問題既能力係可以訓練出黎既,邊個唔係跌跌碰碰長大?孩子大左,除左人身安全同健康,其他問題碰壁係可以再黎過,後生時錯既機會成本比較低。正如學行邊個無跌過?學食飯邊個一開始唔係很到一枱係?係可以接受既情况下錯又未必係壞事。正如小病是福,可以訓練抵抗力嘛。

beastiebistro    發表於 23-10-12 11:08

nicolemummy 發表於 23-10-12 12:39
有無平價B雜推介,要努力慳錢

食落肚不要平價。維他命我通常選Blackmores的,有人會喜歡加拿大的Webber Natures.在HKTVMall買。

nicolemummy 發表於 23-10-12 18:58
謝謝

買Blackmores既Advanced B Stress Relief.  HKTVMall賣HKD229/60粒。.

nicolemummy 發表於 23-10-13 20:23
我無想過18歲飛走我有咁既反應。不過,再來一次,我依然這樣愛他們。但我會開始在中學時慢慢收搭自己心情 ...

https://www.instagram.com/p/CyJzNmGP2NW/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
又送給各位爸媽

nicolemummy 發表於 23-10-29 10:36
manning今期特價B集,$40蚊60粒。

樓主呀!兩隻都唔建議買,尤其是萬寧果隻,睇下啲括號多到一個點,咁多E乜E物添加劑,食壞人呢。選維他命要no added yeast, gluten, preservatives, artificial flavours and sweetener.

由Colour打後果啲添加劑全部唔掂。樓主,不是一早介紹過你買Blackmores的嗎?不是很簡單嗎?要補充維B,就衹需要有維B, 不要有其他立立雜雜成份在內。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊