用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學爸媽心靈支援組
樓主: nicolemummy
go

[其他] 留學爸媽心靈支援組   [複製鏈接]

我十分明白nicolemummy的心情。
朋友們都有問我慣唔慣,坦白說,返工的日子ok,但都到了weekend嘅時候係會多D嘢諗。幸好他暫時每天都仲有打電話返嚟講下佢個邊情況,感覺上佢唔係係十幾個鐘頭飛機咁遠嘅地方。理性上明白this is part of growing up,但感性上始終係掛住….

大家一齊努力適應

LAUGHT 發表於 23-10-8 20:16
我的第一個孩子9月剛到英國升U, 感覺怪怪地,有d空虛,3年連細佬都飛埋,肯定空虛都爆。9月至今安排了一次E ...

會啊。

我覺得有depress syndromes. 现在睇緊電視講depression.

1. 失眠持續兩星期以上(不是訓不到,而是訓左都扎醒)
2。 頭痛

早期depression signal

huanghou 發表於 23-10-8 20:22
我十分明白nicolemummy的心情。
朋友們都有問我慣唔慣,坦白說,返工的日子ok,但都到了weekend嘅時候係會 ...

係呀,一到weekend好空虛,日日都去supermarket. 平日有工返,又有太陽,很好。一到晚上, 陰天、黑雨、現在打風就難忍。

看電視電影不能看慘情戲。我明白笑片為何受歡迎了。

頭先攞番佢本畢業yearbook嚟睇,見到佢一年級個樣,真係百般滋味湧上心頭

nicolemummy 發表於 23-10-8 20:12
你如何收到風她哭的?

相比,孩子係自己好想出國。但自己去到第3日, 就好孤單, whatsapp給我。多謝以前 ...

當時學校裡面有個香港家長Group ,開學前有出來飲茶聚會,所有會知道。
你的孩子會好快適應的 , 你就需要點時間 , 同孩子多點What’s app  。
我個在當地讀了7年中學,現在係大學帶住幾個第一次出國讀書的香港同學出街、去超市買餸,返去煮飯一齊食 ,星期日又搵到華人教會帶同學一齊返崇拜、團契 , 見到她現在大學生活習慣又開心 ,做家長都應該放心 。
我另一朋友個女去了美國讀書 ,她話個女Home sick , 日日打返來喊 , 做阿媽的 要為學費打拼 , 唔係話想飛過去就飛。

huanghou 發表於 23-10-8 20:50
頭先攞番佢本畢業yearbook嚟睇,見到佢一年級個樣,真係百般滋味湧上心頭

我孩子520畢業,的確,好有感受.... 只係畢左業4個月

katrinafu 發表於 23-10-8 21:06
當時學校裡面有個香港家長Group ,開學前有出來飲茶聚會,所有會知道。
你的孩子會好快適應的 , 你就需要 ...

對,不能話飛就飛。有錢,都留畀佢飛同用,多過自己飛去見佢。

internet真係好,我們可以免call同見他們。以前打長途要好多錢。

回覆 nicolemummy 的帖子

當年讀書打長途電話返屋企真係好貴,起碼要5/6蚊 1分鐘,所以都係寫信為主。依家個囝打電話返嚟要我開cam 俾佢見下2⃣️隻貓

huanghou 發表於 23-10-8 21:42

當年讀書打長途電話返屋企真係好貴,起碼要5/6蚊 1分鐘,所以都係寫信為主。依家 ...

孩子星期六那天給我們看看大學,真的好乖。

回覆樓主:

我看電視,說depress可以做以下:

1. 做義工
2. 做自己愛做的事情(如彈結钋)
3. 多曬太陽(太陽影響腦下膸體分秘)

經過這些感覺,我更了解有depression的人的心。

我係全職媽媽,個女都係獨女。阿女而家朝朝瞓醒都會同我視像,搞到我出咗街三四點都要趕返屋企。剛剛開學無耐,學校好多學會同組織都有搞好多活動,見佢連星期六日都話要去參加picnic,又識到好多新朋友,咁既生活我都鄧佢好開心。
我身邊既朋友都有問我慣唔慣,但其實而家視像咁方便,我覺得留學變得好近咁,無乜特別掛心或唔捨得。嚮屋企時阿女成日都喱嚮自己房,而家反而見到佢既時間仲多,佢無事都會開住個cam各自做野。不過我估遲d功課忙阿女就唔會咁神心朝朝同我視像。

我覺得除咗搵野做充實自己生活外,都要刻意訓練吓自己個腦唔好成日諗住"唔知阿女做緊乜"或像想像當下阿女既一舉一動,否則就自然會好掛住又或者會產生擔心既情緒。我自己覺得最有效就係搵一啲自己真係好有興趣既野做,一旦"沉迷"咗落你既嗜好咁你就唔會有咁多餘力去"諗阿女" 。

大食媽咪 發表於 23-10-9 07:22
我係全職媽媽,個女都係獨女。阿女而家朝朝瞓醒都會同我視像,搞到我出咗街三四點都要趕返屋企。剛剛開學無耐 ...

咁多位媽媽咁叻,無唔捨得的?

我現在明白點解我一些媽媽朋友,孩子中四就留學,自己留在香港,竟然迷上以前無看的韓劇、迷韓星或追mirror (⻣幹每天的concert都去)。或許,我也應這樣

nicolemummy 發表於 23-10-9 08:16
咁多位媽媽咁叻,無唔捨得的?

我現在明白點解我一些媽媽朋友,孩子中四就留學,自己留在香港,竟然迷上 ...
係呀,其實主要都係要搵D精神寄託,咁如果可以發掘到一D真係好鍾意又可以好全情投入既興趣,咁就會比較容易放下掛念。你要加油呀,幾年時間其實好快就會過。

你有無約定孩子幾時返香港,或者你飛去探佢,一齊周遊?
我keep positive 的方法係展望未來….plan吓下次去邊度旅行 - 英國東南西北?大城市定揸車去湖區?還是過大海去法國比利時?返香港不如順便去泰國新加坡玩幾日?上網揾下有無平機票,邊度好玩好食,諗下諗下一晚就過,第二日就滿懷期待的繼續努力工作!

有些事情想得開就比較容易放得開,常言道對子女要放手,父母只做支援作用,講真子女唔去留學離開自己生活,父母又點可能放到手。
我家獨子去英國讀Y10, 其實成日都會有WhatsApp 或視像電話,話唔定去咗英國會比留港溝通仲多咗。見佢一直有成長,起英國留學又好開心,覺得佢去留學真好,況且小兒起香港一直受鼻敏感困擾,起英國完全無咗呢個問題,多諗下佢留學對佢呢講係好事,咁就唔會太掛住佢,以前中學會放term break 返香港,今年讀大學應該暑假至返,只要知道子女在外生活安好就得啦。

2jkidsfather    發表於 23-10-9 10:22

大食媽咪 發表於 23-10-9 09:40
係呀,其實主要都係要搵D精神寄託,咁如果可以發掘到一D真係好鍾意又可以好全情投入既興趣,咁就會比較容易放 ...

你地有D甚麼精神寄託參考下

didier99 發表於 23-10-9 09:44

你有無約定孩子幾時返香港,或者你飛去探佢,一齊周遊?

多謝你建議。但為了學費生活費,我地慳得就慳,暫時孩子都無預返來,我們也無想返過去。

yuyueng 發表於 23-10-9 10:12
有些事情想得開就比較容易放得開,常言道對子女要放手,父母只做支援作用,講真子女唔去留學離開自己生活, ...

有時諗,唔留學,都會放手。點解孩子在香港讀書,即使搬去宿舍,都無唔開心感覺。

nicolemummy 發表於 23-10-9 10:31
多謝你建議。但為了學費生活費,我地慳得就慳,暫時孩子都無預返來,我們也無想返過去。
...
暑假都會返掛,放成2個幾月假,我每年2-3 月會買張英國來回機票,今年價錢直航12000,但轉機例如卡塔爾呢D只係8000,點都平過起英國,起英國嘅行李物品咪搵sevenseas 或School trunk 呢啲搬運公司keep 起大約£100 左右。

回覆樓主:

https://tw.news.yahoo.com/%E7%94%B7%E5%8F%8B%E5%81%87%E6%97%A5%E4%B8%8D%E7%B4%84%E6%9C%83%E9%83%BD%E5%9B%9E%E5%AE%B6-%E5%A5%B9%E6%89%B9-%E5%AA%BD%E5%AF%B6-%E5%85%A8%E7%B6%B2%E4%B8%8D%E6%8C%BA-100000635.html?fbclid=IwAR0DZrRTXC6zJY-LEfk99iLR2SoKw2dh2E7gFtsoy7jKNNwwsU_mBemWGrE

男友假日不約會都回家!她批「媽寶」全網不挺

民視新聞網

2023年10月7日 週六 下午6:00

生活中心/周希雯報導

許多在外讀書或打拚的遊子,會趁假日回家與家人見面團聚,不過女有網友抱怨男友是媽寶,因為每次假日都會回家,「理由是想爸媽還有順便拿生活費」,導致想約會沒辦法,同時也痛批男友媽媽用錢控制兒子。然而她的言論不被認同,甚至還被反罵「有病的是你吧?」

原PO在「匿名公社」抱怨,她和男友交往1年多,還很幸運考上同一所大學,很開心之後每天能見面,直到近來發現不對勁,「假日想約會他都說他要回家,理由是想爸媽還有順便拿生活費。」原PO對此覺得傻眼,連宿舍室友聽了也說「這是什麼有病的家庭?」批評男友是個媽寶。

廣告

男友每個假日都一定回家,讓原PO覺得媽寶。(示意圖/Pexels)

話鋒一轉,原PO突然罵起男友媽媽,「然後他媽也很扯,生活費不用匯的,一定要他每星期回去再給,完全就是控制狂,都18歲了還不放手?誇張到讓我想吐。」不過男友覺得媽媽的要求很正常,讓原PO無法接受,「就問哪個大學生會因為想爸媽就每個星期都回家?還有哪個媽媽也會這樣用錢控制小孩的?正常人根本不可能好嗎?」

男友回家的理由是想爸媽和拿生活費,讓原PO無法接受。(示意圖/Pexels)

不過貼文一出,大票網友全不挺,「有病的是你吧」、「勸妳趕快放生,這優質的男生不適合妳」、「跟她交往就不能有爸媽的存在?」、「你每天都開心的能與男友見面,做媽的還不能一星期見兒子一面,自已做不孝女,幹嘛拖著男友也做不孝子」、「看到你的觀念我更想吐,為你父母可憐」、「其實…你每週都給足男友生活費,他應該就不會太常回家了」、「我養小孩到18歲,想要看到小孩必須要拿錢出來才看得到,已經夠心酸了,還要你這種人在那邊說嘴」。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊