用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學爸媽心靈支援組
樓主: nicolemummy
go

[其他] 留學爸媽心靈支援組   [複製鏈接]

我哋呢兩年為阿仔在外地過生日都會花多少少心思,希望俾個驚喜佢。去年係空運包裹,裝滿佢鍾意嘅零食;今年就order 佢當地嘅舖頭在凌晨12點送上surprised 雪糕同曲奇餅,我哋好開心。

huanghou    發表於 23-11-4 17:22

Radiomama 發表於 23-11-4 15:31
我哋呢兩年為阿仔在外地過生日都會花多少少心思,希望俾個驚喜佢。去年係空運包裹,裝滿佢鍾意嘅零食;今年 ...

我地試過在英國華人超市訂維他奶加零食, 生日cookies, 蛋糕

有時就係靠呢啲令大家開心下,準備嘅過程都會好興奮。反而喺香港果陣都係安排食餐飯、送份禮物,無咁多心思。

唔知點解,個心好唔舒服(emoji)
明明已經係第三年在英國讀書,今次half term返咗嚟兩個星期,剛剛昨天飛返返去,佢轉機時留WhatsApp話好掛住我哋兩個,我覺得個心好痛

Yvonnehoney 發表於 23-11-5 12:25
唔知點解,個心好唔舒服(emoji)
明明已經係第三年在英國讀書,今次half term返咗嚟兩個星期,剛剛昨天飛返返 ...

中學生?鼓勵佢多啲參加不同課外活動,生活越多姿采,homesick情況可能會減輕。

我相信佢過到個邊,見返曬d朋友就會無事既,但總在電話聽到佢咁講,我自己個心就好痛囉!(emoji)
黎緊呢年,佢要考iGCSE,我feel到佢有少少壓力,但又真係唔知點先幫到佢舒緩,唉

我個囡中三畢業過去,七月去佢畢業禮之後旅行,原本BNO stay UK 5+1,最後又決定在港揾工。
時間過得好快,我地無食補充劑嘅習慣,只會經常行山做下運動,大仔住左六年宿舍,有一年又去左Glasgow,空巢期咪去佢地間房瞓下,約外母嚟食下飯留宿咁囉,假期兩老去下短線旅行,Facetime /Zoom 都試下,日子都易過嘅。

我地要畀佢地獨立,自然要付出代價,可能我地有外地體驗,有朋友親戚在外邊,担心就少左啲。
不過疫情初期,為英國嘅佢撲物資都印象深刻嘅,係九龍灣坐係街排十個鐘口罩,好在親朋好友有援手,日子又過到。
早幾日同阿爺食生日飯,佢話個妹辦事成熟細心過大佬好多。

其實點解要唔開心?仔女不在身邊,你會多左時間做自己喜歡的東西。所以真係不要生活只圍住仔女轉。
我自己呢,兩個女都去左英國8-9年。細女差不多每日都打電話回家,講佢的鎖碎事。

我聽我兩個女講,佢地無出國留港的同學,都唔少大學已經搬出去住,再不住家裡,好久先見一次家人。所以同我的情形都分別不大。

好耐冇寄野俾呀女,以前唔需要填貨物協調制度編號,而家竟然係必填項目,有冇好心爸媽教我點填?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊