用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 關於中三選科
發新帖回覆
go

關於中三選科 [複製鏈接]

輕鬆了兩年幾,感覺又回到了升中選校時要做功課做部署的時候
想請教大家選科問題,今年阿女中三,英文好,中文都尚可,數學唔得,精英班🧑‍🏫教得飛快,跟唔到,剛剛開始出去補習、希望有成效。鍾意背嘢,記性好,但唔靈活。

對未來職業規劃暫時無咩明確方向,也知道之後做嘢唔一定做返同所學專業相關的職業。但理科之類的工程 金融 醫療這些一定唔合適,因數學差。

這幾日研究左呢度的post,  係唔係就應該揀自己容易拿高分的科目?因為唔確定讀咩學系,所以未研究哪個科目加權分高的問題。阿女想選歷史 地理 經濟或BAFS,但數學唔好,之後大學一定讀唔到經濟之類吧,那選經濟能考得好嗎?對之後大學選科有幫助嗎?另一科BAFS,對數學唔好的人來講容易取得高分嗎?對大學選科又有幫助嗎?

好似見到有網友話學多一門語言,想請問這個對DSE成績幫助大嗎?比如法文,阿女有學過法文,我自己也識法文,所以比較易上手。這種語言考試的難度如何?
   4    0    0    0

個人意見, 如果唔係一心要做醫療系或工程系, 可以唔洗刻意揀Chem & Phy, 其餘商科, 基本上你讀咩野科, 只要夠分, 就會收. 所以我會建議揀科有信心攞到高分的科目嚟讀.

我女因為中三時, 有一刻諗過要做醫療系, 又以為chem 好易讀, 所以揀左chem, 結果讀到半死, 但其實當時並唔係冇其他的選擇.  

mimi1102 發表於 23-10-12 10:26
個人意見, 如果唔係一心要做醫療系或工程系, 可以唔洗刻意揀Chem & Phy, 其餘商科, 基本上你讀咩野科, 只要 ...
所以最好在中三時已經知道自己的能力丶興趣。

個人意見, 如果唔係一心要做醫療系或工程系, 可以唔洗刻意揀Chem & Phy, 其餘商科, 基本上你讀咩野科, 只要 ...
田忌賽馬理論
當全港尖子的目光据大部分聚焦在醫(或相關)時,化學必然是最競爭激烈的.

既然有得規避(選擇),過了初中三年,應該清楚幾多斤兩從而早早決定是否爭奪炙手可熱的課程

medicine 發表於 23-10-12 15:21
田忌賽馬理論
當全港尖子的目光据大部分聚焦在醫(或相關)時,化學必然是最競爭激烈的.

多謝你意見.
我係用過來人身份同樓主講的, 雖然佢讀到半死, 但最後都冇drop, 並已經順利過渡了.

不過如果可以從頭揀一次, 我相信佢一定唔會再揀

唔係所有人都可以係中三知道自己鍾意啲咩, 而且中三時的chem, 大部份人都話易讀, 我女都唔例外, 我女可能遲熟, 佢係去到中六轉入直路的時候, 先肯定到知道將來想做咩同讀咩.

回覆 auroresy 的帖子

數學必修,無得避,加油補喇。

auroresy    發表於 23-10-13 16:53

mimi1102 發表於 23-10-12 15:33
多謝你意見.
我係用過來人身份同樓主講的, 雖然佢讀到半死, 但最後都冇drop, 並已經順利過渡了.

中三和中四已經好大分別啦,否則就沒有中伏呢2個字~

Chem係百搭,適用於任何學科。揀文咪仲多嘢讀啲~

又不過,公開試係自己揀餸食飯,當然最好揀自己鍾意食,又有能力食得好佢,係最理想的~

選修科大家都係揀餸食,以前套餐式還好啲,比較多計2個餸,宜家Best5/6,可以計到4個自選菜式,更加要小心啲叫餸,叫咗唔岩食就橙了~

mimi1102    發表於 23-10-12 17:07

多謝你意見! 明白, 咁就更確定了要揀自己有興趣又可以讀得好,能取得高分的科目

mimi1102    發表於 23-10-13 16:56

發表於 6 天前 |只看該作者
阿女決定要揀his / econ / bafs management, 唔知bafs management 好讀嗎?系唔系都系難拿高分?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊