用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀牙科
發新帖回覆
go

讀牙科 [複製鏈接]

唔夠分入港大牙科,但已經喺香港讀緊三大其他科yr 2

想去外國讀牙科,應該咩時間去會較正路同好,香港讀完四年先去,定盡快去?
   4    0    0    0

kdrian 發表於 23-10-7 11:19
唔夠分入港大牙科,但已經喺香港讀緊三大其他科yr 2

想去外國讀牙科,應該咩時間去會較正路同好,香港讀完 ...
是否已報外國大學,有大學 offer?

2jkidsfather 發表於 23-10-7 12:19
是否已報外國大學,有大學 offer?

冇呀
只係初步諗下

有沒有資料或者經驗可以分享嗎?

Graduate Entry Dentistry Guide 2023 (UK)

Studying Dentistry in Australia and New Zealand: A Complete Guide
(with information on Graduate-entry dentistry two-thirds down the web page)

之前我都有這個想法,俾小朋友去外國讀牙醫。所以亦都搜集了一些資料,後來發覺這條路太難了,可以同你分享一下。

最難係返嚟香港考番牙醫嘅執業試!

執業試分開三個考試, 每年只舉行兩次, 即係你好叻順利考晒, 需要最少一年半, 年半合格三個試等於中咗六合彩

第一個考試是考兩張paper, 一次考晒牙醫六年課程要讀嘅所有知識

第二個部份主要係考實務即係 hand skill, 分開五次,每次考1小時唔同嘅 hand skill, 期間要同時接受口試

第三個部份係臨床考試, 測驗考生在臨床情況應用其專業知識嘅能力

不過每個考試,只係大約幾個到最多30幾個percent考生合格

每年成功考到執業試大約得幾個到10幾個!

仲有個問題係你外國讀完書之後,返嚟香港係咁考執業試, 快就三兩年考到, 唔得真係357年都唔定,咁嗰幾年喺度做咩啊?咁好似好浪費光陰!仲有萬一考極都考唔到咪慘!

所以都係冇得諗!

只係分享一下我嘅睇法!

bbtung 發表於 23-10-16 18:00
之前我都有這個想法,俾小朋友去外國讀牙醫。所以亦都搜集了一些資料,後來發覺這條路太難了,可以同你分享 ...

想問,最後係咪直入hku BDS?

slamai 發表於 23-10-16 14:36
Graduate Entry Dentistry Guide 2023 (UK)

謝謝你資料

GED 要求真係非常非常高

bbtung 發表於 23-10-16 18:00
之前我都有這個想法,俾小朋友去外國讀牙醫。所以亦都搜集了一些資料,後來發覺這條路太難了,可以同你分享 ...

非常多謝你詳盡嘅資料

呢條路真係唔易行,學生本身一定要好有決心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊