用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問GCSE 及 AL result 有無正式一張certificate? ...
發新帖回覆
go

[英國] 請問GCSE 及 AL result 有無正式一張certificate? [複製鏈接]

阿女中學畢業了,佢當年放榜是在學校的 student portal 看結果的,不像香港有張正式的 result certificate,中學畢業也不見學校有發畢業証書,請問其他 boarding school 有無?
   0    0    0    0

cozymom 發表於 23-10-6 22:12
阿女中學畢業了,佢當年放榜是在學校的 student portal 看結果的,不像香港有張正式的 result certificate ...

GCSE/AL 有 certificate 問學校

回覆 Poyau 的帖子

謝謝

阿女中學畢業了,佢當年放榜是在學校的 student portal 看結果的,不像香港有張正式的 result certificate ...
肯定有。當年考完轉左去另一間讀A Level,學校用掛號把證書寄來香港住址。

肯定有,大概每年11月,學校會派cert,通常已離校的學生會在收到學校通知後,可以叫學校寄回香港,付額外郵費,學校會用特硬公文袋去保護cert,有些學校可能唔收郵費。你問學校啦!

學校唔會發畢業證書,但會寄考試局張cert過黎。

yuyueng 發表於 23-10-12 09:10
學校唔會發畢業證書,但會寄考試局張cert過黎。

我女前年疫情取消了A level考試,所以畢業後什麼證書都沒有收到。
好彩已上了大學。
如果將來揾工無中學A level成績及畢業證書,會否有影響呢?

MrsFung 發表於 23-10-12 12:45

我女前年疫情取消了A level考試,所以畢業後什麼證書都沒 ...

畢業證書是中學畀的。

我女前年疫情取消了A level考試,所以畢業後什麼證書都沒 ...

考完A Level, 有grade嘅證書(A4 size) 係exam board發出,交比學校,學校派比學生。學校會用email通知學生和家長領取證書,如果已離校,學校可以寄比海外學生。你快聯絡學校,取回A level證書,重要文件。

我孩子完成year 1回港做summer job, 僱主都要睇A level成績證明文件。

TTEE1819 發表於 23-10-12 15:44
考完A Level, 有grade嘅證書(A4 size) 係exam board發出,交比學校,學校派比學生。學校會用email通知學 ...

佢無考A level呀,早兩年英國因疫情取消A level考試

醒目開學勳章

MrsFung 發表於 23-10-12 16:28
佢無考A level呀,早兩年英國因疫情取消A level考試

當時以校本成績評核A-level程度, 一樣有證書的

係有呀

雖然考生無考公開試,但考試局用學校評級作標準比Grade,所以考試局都系有發成績證書架,8月放榜一般11月會寄到比學校,然後學校再寄比學生,你快D問下學校系無寄出定寄失左?

呢張成績單系證明你A Level成績證明,應該非常重要。

我仔係第一年唔駛考GCSE,但都有考試成績的cert。無理由A Level無。你一定要問返學校。

回覆樓主:

剛收到學校通知:2023嘅GCSE或GCE證書有得取啦,大家留意學校email, 通常係:

1)回校取
2)換人代領
3)付郵費寄到海外

大家留意下自己學校公布,證書好重要呀!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊