用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-10-11 10:20
父母有屋嗎?

有一層自住的。

ANChan59 發表於 23-10-11 10:25
如果阿爸唔來佢嚟,可能玩自動消失或者WhatsApp 辭職。

試過請個master畢業, 看似成熟D, 第一日返工唔見人, 又無電話, HR called 佢, 佢話父母叫佢想清楚先

所以D孩子肯返工已經好啦

poonseelai 發表於 23-10-11 11:01

試過請個master畢業, 看似成熟D, 第一日返工唔見人, 又 ...

要父母出聲唔畀佢尼做
間公司應該都唔簡單
唔通係買賣某類金鎘產品???

TAIOU4 發表於 23-10-11 11:33
要父母出聲唔畀佢尼做
間公司應該都唔簡單
唔通係買賣某類金鎘產品???

我地只係一間二線頭會計師樓, 可能太細呢, 人工又唔高, 事實上我自己唔prefer請讀完學士立即讀 master的人

poonseelai 發表於 23-10-11 11:38
我地只係一間二線頭會計師樓, 可能太細呢, 人工又唔高, 事實上我自己唔prefer請讀完學士立即讀 master的人 ...

又咁講
雖然世上可能真係有奇蹟
但想得到奇蹟一定要負出巨大代價

人o地拎住手好牌
真係唔會入二線仲要低人工尼做開頭o羅
連D客o既Level都唔同
佢肯定做一陣就會轉去大行
真係何必呢...

讀完學士立即讀 master的人係讀到書o既人
做緊o野去讀Master係靠Master洗底o既人
本身Level完全唔同的
你唔Prefer請佢o地係因為心裡有數佢實走

TAIOU4 發表於 23-10-11 11:48
又咁講
雖然世上可能真係有奇蹟

讀到書唔代表做到嘢, 咁多年來interview過唔少master畢業, 坦白講請唔落, 只可以話好嘅已去了大行, 我無緣見到好嘅

而家少人入行, 唔好話master, 一般大學生做一兩年都去大行啦, 留下的總有原因, 例如唔想咁chur

近日有個轉去大行兩星期就走咗, 寧願轉去做part time

雖然我地係二線頭, 同大行差得遠, 香港都有近千個員工, 同事有心學, 學到嘅去大行一定無問題, 作為上司當然希望他們留下, 但作為朋友咁睇都希望他們在大行做得到又做得好

poonseelai 發表於 23-10-11 11:57

讀到書唔代表做到嘢, 咁多年來interview過唔少master畢 ...

自己都知自己事啦
最安全咪請班學歷唔高中徒出家
保證入唔到大行做o既
就可以做耐啦

TAIOU4 發表於 23-10-11 11:48
又咁講
雖然世上可能真係有奇蹟
其实master现在都大把啦,都要看是什么学校,什么科目。反而undergraduate year1入名牌大学就困难许多,含金量高很多。
我都很怕请人,通常都是referral比较好。如果被逼要请,根据以往经验,我倾向请地区名校 (我必定看中学),公开试成绩好,三大毕业。当然,如果是高层的,就另计。

Rpp 發表於 23-10-11 11:00
有一層自住的。

這些啃老族,計算埋父母以後層樓都係佢囉,為什麼咁辛苦去供。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

TAIOU4 發表於 23-10-11 12:11
自己都知自己事啦
最安全咪請班學歷唔高中徒出家
保證入唔到大行做o既

咁簡單就好啦, 有部門試過, 做唔到要求, 其實而家大學生都要睇有無緣請到個好嘅

poonseelai 發表於 23-10-11 11:01

試過請個master畢業, 看似成熟D, 第一日返工唔見人, 又 ...

同意,父母可能太多干預,有時候要適可而止。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

猴子爸 發表於 23-10-11 12:15
其实master现在都大把啦,都要看是什么学校,什么科目。反而undergraduate year1入名牌大学就困难许多,含 ...

朋友referral 最好,但很多時時間點唔就,或者我覺得佢屈就。

阿仔搵實習位,特別大一大二,部份我要碌人情牌,但大三及畢業佢唔想referral,他係怕做得唔好,影響朋友關係或者做衰父母個名。

poonseelai 發表於 23-10-11 12:46
咁簡單就好啦, 有部門試過, 做唔到要求, 其實而家大學生都要睇有無緣請到個好嘅
...

高學歷係證明到佢本質係合格
但並不代表適合於任何工作
學歷只係幫顧主Filter走特別差o既人
夾唔夾公司同工作係睇顧主判斷
不可斷言乜乜學歷就係唔掂

而有好多海外搖距大學的Top Up課程或是1年制洗底Master等沙紙都係大伏
夠經驗o既HR一睇佢條Path就應該可以連Interview時間都省下

人選你你選人
明知自己唔係最好但又想請個最好
好易跌入死Loop

ANChan59 發表於 23-10-11 13:13
朋友referral 最好,但很多時時間點唔就,或者我覺得佢屈就。

阿仔搵實習位,特別大一大二,部份我要碌人 ...
門檻,或者講入場卷,(個人認爲)一向都係最珍貴.
正如前面有會員話留唔住某啲人,只是因爲他們開始未有某個入場卷.

過去,還在讀書時,見到"萬般皆下品唯有讀書高",覺得那是文人墨客的阿Q(至今都係).不過,除此之外,又有乜更快捷的分流之路?至於話難請到理想人選,這就涉及期望值管理,唔通入息中位數就想請到獨立核數?

PS:如今,只相信"百業皆上品,唯有投行尊".假如沒有實業,個個金融精英,食西北風?意即對於每一位勞動者,都係無限尊敬

TAIOU4    發表於 23-10-11 13:41

TAIOU4 發表於 23-10-11 13:26
夾唔夾公司同工作係睇顧主判斷
不可斷言乜乜學歷就係唔掂

ANChan59 發表於 23-10-11 13:13

阿仔搵實習位,特別大一大二,部份我要碌人 ...
从雇主的角度,referral应该是最经济,最稳阵的方法,前提是中间人并没有整蛊,并且也认真地了解雇主要什么人和被介绍者是什么人。好的猎头公司也是不错的,只是太贵。
靠收信的话,读完,shortlist,约面试,迟到,失约,骑呢,笔试(要找个确实有料的,笔试是必需的,很多人很talk得,但原来要他们写东西,文法/分析力/组织力都很糟糕),最后有个好的,second/third in, 签约,又忽然no show,万一没有second best available, 整个流程又要再来一次。。。

TAIOU4 發表於 23-10-11 13:26

我有講要請個最好咩?

名校畢業入三大也請過, 唔適合就係唔適合, 所以我只講有無緣份做同事。

poonseelai 發表於 23-10-11 13:50
我有講要請個最好咩?

名校畢業入三大也請過, 唔適合就係唔適合, 所以我只講有無緣份做同事。
鷄蛋裏挑骨頭,是沒有講"請最好".但一定是流露了想"請更好"(話好多碩士都未如理想之類).

自己幾多料,再去要求別人有幾多料罷了(出得起幾多,咪請到有幾高囖).

medicine 發表於 23-10-11 13:56
鷄蛋裏挑骨頭,是沒有講"請最好".但一定是流露了想"請更好"(話好多碩士都未如理想之類).

自己幾多料,再去要 ...

算把呢, 會計這行大行起薪都未夠兩萬, 你們唔明白就算啦

我咪講咗係我無緣見到好嘅master, 見到ok人家簽了約也不來, 你們遇到好的就祝福你們

poonseelai 發表於 23-10-11 14:00

簡把呢, 會計這行大行起薪都未夠兩萬, 你們唔明白就算 ...
係,係,係!
你又點知人地就唔知行情?

TAIOU4    發表於 23-10-11 14:17
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊