用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 23-10-10 15:39
隔進team早排請咗個新仔 (類似GT), 開頭兩星期好肯學嘢, 一到第三星期叫佢係non-office hour做咗個簡單既Ch ...

你啱,用天真好過用hea。

我去講start up都講過睇upside 都要睇 downside,founding 嘅錢邊個俾?計好burn rate 未?有冇止蝕位?Exit strategy 係乜嘢?

咁係佢哋嘅角度來講,真係委屈咗佢哋,係你哋或者我哋唔識用佢哋呢班天才。

這個情況在國內也有不少,返工唔開心,冇挑戰性,人工少,冇work life balance 最後都係響屋企躺平。

現在屋企安排埋高才通,資產轉移(合法或者擦邊球),才可以繼續躺平,因為部分資產應該可以夠食過世有突。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 23-10-10 15:41
最近既荀工可能作"球証", 可以掌控球賽結果, 反錯遠無事.就算佢錯咗你投訴佢都仲可以罰番你轉頭, 放假仲可 ...

包唔包VAR 球證?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

隔進team早排請咗個新仔 (類似GT), 開頭兩星期好肯學嘢, 一到第三星期叫佢係non-office hour做咗個簡單既Ch ...

有個Master畢業生嚟我公司見工,佢出門口前仲打電話問我秘書點樣嚟,同事同佢講落咗地鐵站行上條斜路第一間大廈就係,但見工時間過哂人影都未見,以為要佢蕩失路所以打電話俾佢,佢竟然話要行上斜路嘅工都係唔做喇!

ckh689    發表於 23-10-10 21:20
poonseelai    發表於 23-10-10 21:12
LeeCC    發表於 23-10-10 21:07

Soundervolt 發表於 23-10-10 20:38
有個Master畢業生嚟我公司見工,佢出門口前仲打電話問我秘書點樣嚟,同事同佢講落咗地鐵站行上條斜路第一 ...

我見過有媽媽陪個仔,老婆陪老公嚟見工。都見過個仔超長頭髮,眼測大約近三十歲,亞媽陪睇醫生。

Rpp 發表於 23-10-10 21:32
我見過有媽媽陪個仔,老婆陪老公嚟見工。都見過個仔超長頭髮,眼測大約近三十歲,亞媽陪睇醫生。
...

阿媽陪牛高馬大嘅仔睇醫生,仲要阿仔粒聲唔出,阿媽答哂醫生個仔邊度唔舒服有乜嘢病徵大有人在….

另一次有人嚟見工,同事問應徵者飲啲乜嘢,一般人都會答清水、茶或咖啡,佢竟然問我哋有冇蜜桃茶

利申,我公司唔係便利店

ckh689 發表於 23-10-6 09:07
我有同朋友講,佢都有責任。正如你講,呢啲係啃老,但當父母唔能夠再支持佢哋嘅時候,呢班「細路」可以點呢 ...
我朋友又講到學費貴,我問點解唔申請grant/loan,佢話仔女唔肯申請,一來佢哋唔想花時間,二來驚畢業後要自己還錢,而家唔申請就父母俾晒,唉,呢種思維我真係唔理解。

ckh689 發表於 23-10-10 22:14
我朋友又講到學費貴,我問點解唔申請grant/loan,佢話仔女唔肯申請,一來佢哋唔想花時間,二來驚畢業後要自 ...

我識得人哋有個仔,父母講仔大個喇,亞爸亞媽辛苦存有啲錢,俾佢作首期,計過每月供九千蚊,可以買500尺,一口拒絕,唔想供樓,要買兩只老野供,仔講想過啲佢鐘意過嘅生活。

做多幾間都唔啱心水,咪搵班同學一齊攪startup囉,反正startup易攪到俾人收購賺大錢,駛乜咁辛苦
如果佢啲同學都係一樣咁「天才」,又要去旅行,又要work life balance,又唔可以影响私人生活,真係好想睇下佢哋一齊搞間startup幾時俾人收購賺大錢

Soundervolt 發表於 23-10-10 20:38
有個Master畢業生嚟我公司見工,佢出門口前仲打電話問我秘書點樣嚟,同事同佢講落咗地鐵站行上條斜路第一 ...
行斜路咁辛苦,當然唔做啦.

邪門歪路,又唔同講法

Soundervolt 發表於 23-10-10 21:50

阿媽陪牛高馬大嘅仔睇醫生,仲要阿仔粒聲唔出,阿媽答 ...

我又見過一件事,個老竇突然去世,屋企幾個仔女,其中一個仔來公司要老竇的薪水,當然唔俾佢一個人,要老婆全部仔女簽名同意先發,之後點分唔關公司事。

Rpp 發表於 23-10-10 22:28
我識得人哋有個仔,父母講仔大個喇,亞爸亞媽辛苦存有啲錢,俾佢作首期,計過每月供九千蚊,可以買500尺, ...

咁叻要過自己鍾意嘅生活,就快啲搬出去住,做乜仲黐住爸爸媽媽!

回覆 ckh689 的帖子

新一代先至無咁傻。

我有好幾位同事都呻,話仔女成三十幾歲都跟住父母住。唔使畀租兼扮大爺小姐。有男技工(阿爸)打點屋企維修水電擔擔抬抬倒垃圾,另有女傭(阿媽)照顧三餐養生湯水洗水熨兼心靈安慰。

有閒錢就畀兩三千一個月家用,仲以為自己畀好多咁。

manmonster 發表於 23-10-10 23:24
回覆 ckh689 的帖子

新一代先至無咁傻。

Soundervolt 發表於 23-10-10 21:50

笑鬼死

朋友試過亞爸陪個仔辭職, 全程朋友同亞爸講嘢, 以為世伯退了休, 原來請假來陪仔

張祝珊,BPS應該優先考慮!

Rpp 發表於 23-10-10 22:28
我識得人哋有個仔,父母講仔大個喇,亞爸亞媽辛苦存有啲錢,俾佢作首期,計過每月供九千蚊,可以買500尺, ...

父母有屋嗎?

ckh689 發表於 23-10-10 22:32
如果佢啲同學都係一樣咁「天才」,又要去旅行,又要work life balance,又唔可以影响私人生活,真係好想睇 ...

所以start up成功率係低單位數。

創科重大鑊!

poonseelai 發表於 23-10-11 09:27
朋友試過亞爸陪個仔辭職, 全程朋友同亞爸講嘢, 以為世伯退了休, 原來請假來陪仔
...

如果阿爸唔來佢嚟,可能玩自動消失或者WhatsApp 辭職。

ANChan59 發表於 23-10-11 10:22
所以start up成功率係低單位數。

創科重大鑊!

High tech 可能不如創科 Power tools
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊