用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-10-5 22:19
日後入行做audit, 普通話會更重要,會多了國內人做同事,我同事近日去大學做recruitment talk, 留下問問題 ...

在搵工積極性方面,國內學生係好過香港學生,我唔知係唔係香港學生在其他渠道已經有基本認識,抑或積極性較低,又或者心頭高。

阿仔講在香港跟國內同事公事上用英文,私下就各自方便。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-5 22:30
在搵工積極性方面,國內學生係好過香港學生,我唔知係唔係香港學生在其他渠道已經有基本認識,抑或積極性 ...
最近同一個香港舊朋友聯繫,佢好感慨仔女畢業後都唔想揾正職,但揾得少又洗得多。朋友話呢啲叫斜槓,係而家年輕人嘅流行文化,所以唔使旨意佢哋會積極揾工。如果我兩個女咁樣做,一定會俾我踢出街。

ckh689 發表於 23-10-5 23:07
最近同一個香港舊朋友聯繫,佢好感慨仔女畢業後都唔想揾正職,但揾得少又洗得多。朋友話呢啲叫斜槓,係而家 ...

我認為不是斜槓,斜槓係有其他工作及收入,這樣是啃老族,係父母及或4大長老縱出嚟。你朋友心態好有問題,我身邊的年輕人,阿仔d朋友同學都冇人係咁hea。

我也是這樣教仔,入中學已經貫輸自力更生。十歲前教佢睇 rich dad poor dad 作者嘅系列書籍,他自小明白要有2nd incomes,或者passive incomes ,又或者investment incomes,當這些收入大於working incomes,他就有財務自由,可以隨時退休,如果唔退休都可以打風流工。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-6 00:20
我認為不是斜槓,斜槓係有其他工作及收入,這樣是啃老族,係父母及或4大長老縱出嚟。你朋友心態好有問題, ...
我有同朋友講,佢都有責任。正如你講,呢啲係啃老,但當父母唔能夠再支持佢哋嘅時候,呢班「細路」可以點呢?唔好講2nd income,連primary income都成問題,而父母就係最就手嘅income source,咁點會有動力去積極揾工?

ckh689 發表於 23-10-6 09:07
我有同朋友講,佢都有責任。正如你講,呢啲係啃老,但當父母唔能夠再支持佢哋嘅時候,呢班「細路」可以點呢 ...

呢班「細路」可以一世唔駛捱都冇問題。如果他們是獨生子女,或者長子嫡孫,四大長老及父母百年歸老,幾層樓再加幾千萬資產,他們繼續斜槓或者不幹都可以過世。

我識人夫妻兩邊家族合共有7兄弟姊妹,5個結婚,2個決定不結婚,結婚之中只有朋友這一個男孫,再冇其他兄弟姊妹再生。很多人的保險單受益人是他,長輩百年歸老,差不多幾層樓都歸他,加埋其他資產,根本一世無憂。

而且小朋友精靈,很细個已經知道這個情況。朋友有見及始,自細教導佢正確金錢觀,自強不息,樂於助人,因為家教做得好,現在這個年輕人已經大學畢業,成為專業人士,每月有錢俾長輩飲茶及父母家用。最後結局可能都係一樣,大部份資產歸佢。

他反而勸父母趁有時間多啲去吃喝玩樂,享受人生,不用特意給他留下太多資產,他可以照顧好自己及將來家庭。

朋友的苦心,家教沒有白費。

Starrynite    發表於 23-10-8 01:30
manmonster    發表於 23-10-6 13:28
beastiebistro    發表於 23-10-6 12:01
bettyay    發表於 23-10-6 10:52
HK-MAN    發表於 23-10-6 10:07

ANChan59 發表於 23-10-6 10:04
呢班「細路」可以一世唔駛捱都冇問題。如果他們是獨生子女,或者長子嫡孫,四大長老及父母百年歸老,幾層 ...
要識得教,都係一門好高深嘅學問。

最近同一個香港舊朋友聯繫,佢好感慨仔女畢業後都唔想揾正職,但揾得少又洗得多。朋友話呢啲叫斜槓,係而家 ...
小伙伴, 真係好睇個性.
我兩個囝, 一畢業好主動找工作.

細囝步出校門, 未夠一個月便上班.
而且, 沒有甚麼消費. 只是吃飯和車費開資.

一年多工作下來, 預計年底離開第一份工.

現在也在準備, 留意什麼工作機會.

現在, 最費心, 就是希望找到可以發揮的崗位.

猴子爸 發表於 23-10-5 13:48
这个说法,是否证明现在的IAL是比DSE和IB容易,含金量低些?
一早知IAL係水貨.

我講另一個睇法.
教育/家教, 是一種框框.

內裡是指導性和限制性.

在恆常的運作, "基礎"是培養獨立成長能力.

---

可能, 某一些家長, 太"善心"了.

"坐以待幣" 和"坐以待斃", 只是一線之隔.

ckh689    發表於 23-10-6 14:20

pccw2017 發表於 23-10-6 10:53
一早知IAL係水貨.
但IAL高分考生都一样可以入神科。

猴子爸 發表於 23-10-6 12:02

其實一切都只係關聯招最低分o個條界事
只要o個年DSE人仔考得低分...
o個班學棍明知有問題都大可用國際標準輕輕帶過
最可笑是當拎DSE去換GCSE A Level分時
個個都Downgrade晒

TAIOU4 發表於 23-10-6 12:53
其實一切都只係關聯招最低分o個條界事
只要o個年DSE人仔考得低分...
唔講咁多...
好似话SPCS和SPC这些学校的IAL一向都有好成绩,入读神科比例很高,似乎不关条DSE线事。

猴子爸 發表於 23-10-6 12:56
好似话SPCS和SPC这些学校的IAL一向都有好成绩,入读神科比例很高,似乎不关条DSE线事。 ...

SPCS 同 SPC 係學校
梗係唔關任何評分標準事

應該睇o既係GCSE AL / IAL / IB / SAT / Asso / DSE 同神科o既關系

pccw2017 發表於 23-10-6 10:53
一早知IAL係水貨.

d家長出嚟丙你。

猴子爸 發表於 23-10-6 12:02

AL 考生達神科要求比例上低於 DSE ?

Poyau 發表於 23-10-5 13:45
GCSE 英數合格率低於 DSE 中英數
如不合格讀上去(AL/BTEC/...)要補考
將來 ABS 必修英數 不合格入大學補考 ...

請問AL 4科以上A*學生百份比係幾多?thx!

Rpp 發表於 23-10-6 14:50
d家長出嚟丙你。
事實係IAL易過DSE同IB

Soundervolt 發表於 23-10-7 01:37
請問AL 4科以上A*學生百份比係幾多?thx!

疫情前無量寬 England AL 4A*+ <1%
AL 為 GCSE 篩選後餘下4X%考生
基數調整後 4A* <0.5%
低於 DSE 日校生最佳六科37+ 約1%

2019年
日校考生取3322+33
最佳六科積點分佈
--------------------------------------------------------
積點 人數 (% 考生 46,717人)
--------------------------------------------------------
40+ 164 (0.351%)
37+ 164+356=520 (1.11%)
34+ 520+709=1,229 (2.63%)
31+ 1,229+1,345=2,574 (5.51%)
28+ 2,574+2,190=4,764 (10.2%)
25+ 4,764+3,603=8,367 (17.9%)
22+ 8,367+4,669=13,036 (27.9%)
19+ 13,036+3,052=16,088 (34.4%)
16+ 16,088+435=16,523 (35.4%)

GCE AL 2023 有二十幾萬考生,點會執笠。

International AL 有3個board 香港最多人考係Edexcel,還有Cambridge 及Oxford 自己嘅。考後兩者含金量ok,大學也識得分。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我作為一個IAL 用家嘅家長,當初揀自修邊個公開試時的確有望過A* 比率,但我覺得更重要嘅係~ AL 評分透明度高,題目無DSE 咁tricky,亦無老師評分部份,所以考生單純靠自己能力+臨場狀態去攞分,簡單直接

所以,我同意,AL/IAL 的確比較"易"考,唔係講個課程深淺,係講考試評分嘅安排上,容易攞到好成績
呢個亦係我經常鼓勵班資優仔去自修考IAL嘅原因!特別係中文唔好嗰d~
除咗容易攞好成績,响HK讀大學的話,仲有機會免部份基礎科目嘅學分!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊