用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 協恩、林護 要求一問
樓主: 花花爸爸
go

自行 協恩、林護 要求一問 [複製鏈接]

lot888 發表於 23-10-4 13:40
小朋友及家長有同一目標,一齊努力,確令人鼓舞,先預祝入讀心儀學校。既有目標,就要想想如何部署,實踐。 ...
以樓主小朋友能力及家人的進取心基本上任何學校都可以試,收唔收睇際遇啦.

strawberrychic 發表於 23-10-4 13:13
個人睇法:

"自二 揀間保守啲" --> 小心自二太保守

明白有好多意料之外嘅因素
謝謝你嘅溫馨提點
我會好好記住Thx

花花爸爸 發表於 23-10-4 12:21

感謝你回覆意見

我同意自二不能太保守,應該要選一間入讀了也不會後悔的學校。
或者可試試誇區,而家交通方便,既然協恩都考慮,可以試試油真/Mary/MCS等校。

HK-MAN 發表於 23-10-4 13:50
以樓主小朋友能力及家人的進取心基本上任何學校都可以試,收唔收睇際遇啦.  ...

謝謝你嘅認同
視死如歸嘅決心又唔講得
只不過覺得有機會嘅  為何不試
我唔想有一日阿女問我點解唔比佢試

Calaci 發表於 23-10-4 14:34
我同意自二不能太保守,應該要選一間入讀了也不會後悔的學校。
或者可試試誇區,而家交通方便,既然協恩都 ...

絕對同意兩位的意見
所以未來兩個月有好多開放日
我會親自帶佢去多幾間學校等佢感受下 從而作出選擇

花花爸爸 發表於 23-10-4 14:57
絕對同意兩位的意見
所以未來兩個月有好多開放日
我會親自帶佢去多幾間學校等佢感受下 從而作出選擇
其实你女儿小学升B1中学%大概多少?过往头3名升读哪些中学?

猴子爸 發表於 23-10-4 15:11
其实你女儿小学升B1中学%大概多少?过往头3名升读哪些中学?

全級唔夠100人 大約35至40%
頭三名去向 並無列明

lot888 發表於 23-10-4 13:40
小朋友及家長有同一目標,一齊努力,確令人鼓舞,先預祝入讀心儀學校。既有目標,就要想想如何部署,實踐。 ...

唔好意思 坦白講句  
並不是如你所說得那麼亮麗  
雖然常識都是 A (但是唔夠90)
視藝同音樂  A (但是唔知分數)
所以估計唔到RO 排位
其實我哋是否永遠冇可能知道自己RO排位呢?

花花爸爸 發表於 23-10-4 15:55
唔好意思 坦白講句  
並不是如你所說得那麼亮麗  
雖然常識都是 A (但是唔夠90)

還有想請教大家呈分試
除咗999632計法 還有什麼可以計
是否每一間學校都有佢嘅標準分?
假如一線小學 6科90分
  二線小學6科93分

咁邊個全港排位高啲?

花花爸爸 發表於 23-10-4 15:37
頭三名去向 並無列明
应该算是二线小学。级头三去顶级传统名校可能有难度,但去地区B1A应该没什么问题吧。

花花爸爸 發表於 23-10-3 02:04
小女就讀於葵青區二線小學大約90人一級成績徘徊於 級二 級三 左右
剛剛呈分試 中、英、數三科 合共扣左9分  ...
朋友女 土瓜灣二線 小學,呈分級一級三, 冇咩課外活動淨係玩下朗誦豬肉獎,自行第一伊中正選,協恩後補入,  Maryknoll 再有call不過冇去

花花爸爸 發表於 23-10-4 15:37
頭三名去向 並無列明
你小朋友既能力出去間間都有得鏈下...要因應中學既要求去準備! 部份學校面試分數佔好重比例...如果係死讀書唔出聲果類就危危地!..齋睇成績表B1A學生多的是,呢類學生都知讀書為何物....去到面試表達能力就見真章.

Chowying 發表於 23-10-4 17:33
朋友女 土瓜灣二線 小學,呈分級一級三, 冇咩課外活動淨係玩下朗誦豬肉獎,自行第一伊中正選,協恩後補入 ...
叻!

Chowying    發表於 23-10-5 15:46

花花爸爸 發表於 23-10-4 16:33

還有想請教大家呈分試

應該唔關分數事,係鬥排名。
首先係自己學校鬥完,
之後就同全港鬥,全港就視乎自己學校嘅師兄師姊嘅PS1成績去為你作排位

Calaci 發表於 23-10-4 23:52
應該唔關分數事,係鬥排名。
首先係自己學校鬥完,
之後就同全港鬥,全港就視乎自己學校嘅師兄師姊嘅PS1成 ...

唔好意思!恕我有少少唐突 我明白PS1 呢個試來決定師弟師妹未來Banding 嘅百分比 但係佢又點樣排全港名次呢?正如你所講 內鬥完再外鬥 外鬥又唔計分數  咁樣在999632計分制度底下有何用意
咁單單在校內鬥名次高低的話  難聽啲講句 望同學仔考得衰過你而唔係自己考好啲分數 還有成績表上只有ABC 並沒有分數 咁你去見學校時睇你上1-2年 師兄師姐來替你定位?(如此問題並無惡意純粹求個明白)

花花爸爸 發表於 23-10-5 07:50
唔好意思!恕我有少少唐突 我明白PS1 呢個試來決定師弟師妹未來Banding 嘅百分比 但係佢又點樣排全港名次 ...

呈分排名 原始分換算為標準分後加權
全港次第 按呈分排名據PS1得配對分
前人種樹 後人乘涼

花花爸爸 發表於 23-10-5 07:50
唔好意思!恕我有少少唐突 我明白PS1 呢個試來決定師弟師妹未來Banding 嘅百分比 但係佢又點樣排全港名次 ...

PS1 計前兩屆雙數年畢業生成績
因應疫情 近五年沿用2016及2018年
明年升中亦是 有五年往績供參考
到2025年會轉用2018及2024年成績

Poyau 發表於 23-10-5 08:34
PS1 計前兩屆雙數年畢業生成績
因應疫情 近五年沿用2016及2018年
明年升中亦是 有五年往績供參考

謝謝你細心的作答
咁其實始終都好難評估到自己個小朋友咩位置 有幾大競爭力?
咁其實自己學校會唔會知道個排名?
抑或只有中學才知道?

花花爸爸 發表於 23-10-5 09:11
謝謝你細心的作答
咁其實自己學校會唔會知道個 ...
自己校內排名,可以自己控制,盡量爭取一,二
校外排名,要睇前幾年的師兄師姐考PS1 考成點,呢個你可以睇番自己小學呢幾年有冇人去神校就知道師兄師姐在全港排名的戰鬥力,如果前幾年都多人入神校,就證明你地小學前幾名考PS1的成績不錯,你如果都係級頭就可以大膽d 報神校or 同level 的1A 中學,相反地,如果前幾年都冇乜師兄師姐入到神校,咁你就要相對保守一點。

大概個玩法就係咁,撇除特異功能/面試對答極好的因素在外。

花花爸爸 發表於 23-10-5 09:11
謝謝你細心的作答
咁其實自己學校會唔會知道個 ...

你有少少 concept 不清,所謂的 RO,並不是真的全港排名,是 (舉例) 某一中學收到500個學生報自行,教育局會將該 500學生排列成 1-500 的排名交予該中學。另一間中學如收到 400學生報名,就會收到 1-400 的排名。

你報兩間自行,可以在中學A 的 RO 是第1, 在中學B 的 RO 是第 100。

所以不是全港所有小六生的排名,小學更不可能知 RO,因為 RO 是給中學參考的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊