用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE中文2左讀Asso 駁上八大要再重考DSE中文? ...
發新帖回覆
go

DSE中文2左讀Asso 駁上八大要再重考DSE中文? [複製鏈接]

如題,除咗GPA外,如果當年DSE中文2左, 而家讀係hkspace 緊Asso, 駁上港大,請問要再考番DSE中文拎3達3322 最低要求?
   0    0    0    0

Snoopy211 發表於 23-10-1 20:51
如題,除咗GPA外,如果當年DSE中文2左, 而家讀係hkspace 緊Asso, 駁上港大,請問要再考番DSE中文拎3達3322 ...

不用重考DSE 中文。
最好問有關學院有甚麽駁腳要求,有些好像要考 IELTS 達標。

2jkidsfather 發表於 23-10-2 10:53
不用重考DSE 中文。
最好問有關學院有甚麽駁腳要求,有些好像要考 IELTS 達標。

IELTS 係英文,唔係中文。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

英文2了要考返IELTS
中文2了要考返GCSC (本身係俾唔識中文嘅人考)
其實主科唔合格, 有時間都考返個3, 搵工會順利點

PAJMama    發表於 23-10-13 09:51

sydneywongaus 發表於 23-10-8 17:38
其實主科唔合格, 有時間都考返個3, 搵工 ...
非常同意, 世事萬變, 重考中文考3 , 一科, 找坊間補習名師, 肯好好用心, 3 定能達到, 以後有3322 , 都好看好多

sydneywongaus 發表於 23-10-8 17:38
其實主科唔合格, 有時間都考返個3, 搵工 ...

2係合格,只係大學收生要求考生語文要比合格高一級。否則佢哋收生要33222/332233咪即係唔合格都收?!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊