用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 ...
樓主: ANChan59
go

趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 23-10-3 09:06
咁陳Sir你誤會咗我。我好歹都知道做研究係個人嘅事,亦唔太擔心佢揾唔揾到師傅。何況去到嗰啲時候,佢想跟 ...

Sorry 我誤會了!

beastiebistro    發表於 23-10-3 09:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-3 09:13
你後來附上的資料係最初mRNA有強烈副作用,並不等於Modena 不能夠已經解決了這個明顯臨床反應。
...
科技日新月異,或者而家Moderna已經解決呢個問題。
同是mRNA技術,當年好多美國人都因為副作用太強烈而唔選擇Moderna,我只係以用家嘅身份去「斷估」bNT的技術比Moderna更早解決了疫苗副作用的問題

ckh689 發表於 23-10-3 09:50
科技日新月異,或者而家Moderna已經解決呢個問題。
同是mRNA技術,當年好多美國人都因為副作用太強烈而唔選 ...

我冇時序,不清楚先後。

我只係合理懷疑,不重要‼️

ckh689    發表於 23-10-3 10:41
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 23-10-3 09:11
多謝建議。佢行咩路,行唔行到,已經唔係我可以「控制」架喇。佢揾我傾我當然會俾意見,佢喜歡自己決定我亦 ...

當然明白啦,自己對小朋友都係選擇權交番比佢自己。有時最多提下佢各方面的資料都參考下才做最後決定。特別係提佢有時看似自己唔太認同或者唔太認識的都去了解一下,事實上有幾次的經驗,參考完各方面的資料後,真係選擇咗另外一個決定。

你小朋友十分優秀,多參考其他資料冇壞。

barque 發表於 23-10-3 11:58
當然明白啦,自己對小朋友都係選擇權交番比佢自己。有時最多提下佢各方面的資料都參考下才做最後決定。特 ...
多謝提點,可以做嘅我都會做。你見我哋除咗英國美國連瑞士同日本都準備報,我哋今次暑假去日本旅行我哋都專登去咗東大數學研究院去同啲研究生傾下偈。就算唔係本科,佢都有可能將來去研究院試吓。

beastiebistro 發表於 23-10-3 09:11
多謝建議。佢行咩路,行唔行到,已經唔係我可以「控制」架喇。佢揾我傾我當然會俾意見,佢喜歡自己決定我亦 ...

他的寄宿學校further education councillors 會提供更多選擇俾佢考慮。

你的角色會係sweeper !

beastiebistro    發表於 23-10-3 12:19

ANChan59 發表於 23-10-1 19:53
【明報文章】今年7月,美國經濟學家Raj Chetty等人發表一項關於不同家庭背景的學生升讀美國精英大學的研究 ...

講返陳Sir正題。
我認為有能力又關心子女教育嘅家長,用心用資源去栽培小朋友係人之常情,唔應該被penalise。

如果政府真係想幫基層又讀得書嘅學生,唔係撳住有資源嗰啲,而係幫多啲下面嗰啲。

例如將篩選學生向下發展,將讀得書嘅學生中學(甚至小學)就抽出嚟重點培訓,而完全免費。咁咪可以免卻部分「寒門」嘅academic skills gap。當然唔同階段可以俾學生嘗試考入呢啲重點培訓學校,亦可以被踢出。
(英國有grammar school,美國有Magnet school,都係類似concept)

係完全精英制,但係可以ensure有academic ability嘅學生,無論背景,入到大學,做學問。其他人可以照樣分流,運動員去運動精英學校,音樂人去音樂學校,等等。

我都預咗咁講實被人話變態。

天外之人    發表於 23-10-3 17:26

beastiebistro 發表於 23-10-3 15:57
講返陳Sir正題。
我認為有能力又關心子女教育嘅家長,用心用資源去栽培小朋友係人之常情,唔應該被penalis ...

其實, 有一種能力叫自食其力.

我在社區見唔少.

我住新社區, 無名校, 無傳統中小學.

經歷時間, 有名的小學, 中學, 才自己打造出來.

比如, 兩個囝的地區小學, 由家中步行5分鐘便到.

由二十多年前搬入, 小學一直很用心教學. 知名度受到香港各區名校中學認同.

校內前十名, 可以隨時選擇香港各名校. 而且, 進入中學之後, 成績仍然十分卓越.

---

細囝同級, 全級第一, 第三都係鄰居, 旁邊大廈.

無背景, 無支援,  

當年, 小學校長係真正教育家. 真係好佩服.

精英制, 韓國人特別厲害. 標榜階級分明.

Netflix 剛推出一個韓國智力競賽綜合節目:  魔鬼的計謀.

12集, 剛上了4集.

---

節目請來10位精英:  9位韓裔 + 1 位懂韓語外國人.

背景: 有聰明藝人, 有法律高材生, 有科技博主, 有圍棋冠軍, 有職業德州扑克專家(外國人), 有美國名牌大學IQ 16X/門薩會員,骨科醫生, 有藝人/多項發明設計師,

有海選遊戲勝出者,…

----

精英vs 精英.

我就一邊玩”數獨”, 一邊睇比賽, 又一邊跟太太解畫.  

真係唔好咁認真. (因為, 可能綜藝節目是一個局, E堆精英只是”被遊戲”)

---

正如所料, 外國人特別聰明, 既然是德州扑克高手, 思考敏捷, 設定圈套, 偽裝(術語偷雞),….

表現極高水準. (E個, 係我估節目組有心安排遊戲所致).

咁聰明, 值得第一局大勝.  (心中有一個疑問: 圍棋冠軍VS扑克,  圍棋冠軍”真係弱雞”毫無表現).

外國人在第一輪獲獎牌最多.

---

第二輪, 一堆敗家, 感覺唔對路, 組成聯盟.

在類似大富翁遊戲, 用技巧設定規則, 和外國人本身擲骰子手風不順, 結果, 最快淘汰出局.

---

待續.(等新一集)

在10位精英, 可以分辨有不同才能:

偽裝, TEAM PLAYER, 分析, 思考速度, 記憶能力, 領袖能力, 扮蠢(唔同偽裝), 扮友善, 扮中立, 佈局能力, 計策能力….

而, 我最期待的, 是誰? 是圍棋冠軍. 第一兩輪比賽, 被劣評, 僥倖過關, 而美國女醫生的友善無知(卻IQ 16X & 無鬥心), 都係很有趣的.

beastiebistro 發表於 23-10-2 18:01
其實我諗我最終論點係大學係做學問/研究嘅地方,係應該俾有學術才能嘅人入讀,最應該行完全學術精英制。 ...
覺得與其話大學教育的精華化VS平庸化,不如話職業化VS學術化,職業化——培養現實社會各行各業需要啲不同人才,學術化——培養社會前沿精英人才,即做學問與研究;其實好不同的安排與選才,以家大學教育太過普及,加上好多現實問題,確實感覺有點混亂。相信在德國那樣的安排下,就不會有咁多矛盾

各行各業出來的成功人士與精英,從職業到管理,又是需要職場磨練與不斷領悟成長,始終不覺得leadership的能力係中學就可以培養出來,話開始著手倒是可以
以家總話大學生眼高手低,其實也有點冤枉,除去經濟發展提供機會多少,大學教育本身定位以及大家的期待就有點含混不清晰。

beastiebistro 發表於 23-10-3 15:57
講返陳Sir正題。
我認為有能力又關心子女教育嘅家長,用心用資源去栽培小朋友係人之常情,唔應該被penalis ...

香港現今社會,分流及篩選未必可以幫到Cat III, IV 嘅孩子。就算點做家長們都係用同一個理由否定,因為很多人不接受Cat I & II 係有相對優勢的事實。其實Cat I 當中的差距也很濶!

如果行升中試還有機會可以學術成績分流,但很多家長不同意,可能不能接受兒女面對公平考試時,出現國王的新衣。那些間接評比及多元評比令個系統更複雜,但大部分家長反而願意。

去到音樂,體育,多元智能發展,香港父母肯定不會接受或者支持,你睇旺角體藝咪做緊,會被人嘈盡收天下兵器,又欏奬機器,多元精英制可能暫時還不是香港家長杯茶。

有時候我衰d咁諗,點改都好,很多家長都有不同理由反對任何改變方向,因為他們的兒女有機會達不到他們的目的,就會反對,因為Me 比We更重要。

你現在自己做嘅,我以前做嘅,唔理教育局,為子女舖排最合理嘅pathway。後果自付,冇得怨,如果成功也是自己的功勞!可能二十年後恭喜你個仔欏Field Award。

我可能比你更變態,因為點出個問題核心!

講返陳Sir正題。
正常發掘當地既下一代,教育唔應該用金錢去限制.

stillgood20 發表於 23-10-3 16:40

我在社區見唔少.
自食其力大前提係小朋友有心去學, 以前老師的確比現今老師著緊好多,或許係科技好做成一定既影響.

whoo99 發表於 23-10-3 17:01
覺得與其話大學教育的精華化VS平庸化,不如話職業化VS學術化,職業化——培養現實社會各行各業需要啲不同人 ...

你點出一些交叉用的定義。

你可否講多啲你認為的學術化?因為不同人可能有不同定義。

ANChan59 發表於 23-10-3 17:46
你點出一些交叉用的定義。

你可否講多啲你認為的學術化?因為不同人可能有不同定義。
多謝陳Sir。其實我也係好粗淺的認識。感覺學術化的方向應該係做學術研究的大學教職以及以家大企業的研究所,係引領一個行業一個領域發展,尋求前沿突破啲精英人士,學術精英其實畢竟好少咁

whoo99 發表於 23-10-3 18:02
多謝陳Sir。其實我也係好粗淺的認識。感覺學術化的方向應該係做學術研究的大學教職以及以家大企業的研究所 ...

明白。

我用專業化, beastiebristo 用職業化,係有分別嘅。我們之前有討論過,我覺得可能要再細分開。

whoo99 發表於 23-10-3 17:15
各行各業出來的成功人士與精英,從職業到管理,又是需要職場磨練與不斷領悟成長,始終不覺得leadership的能 ...

你這個話題很好,我上個月都跟一個教授討論過,不同之處係大家的假設係完全唔同。所以冇必然答案。

夜啲我又講下。

stillgood20 發表於 23-10-3 16:40

我在社區見唔少.
所以唔應該「賴」有資源嘅家長「玩晒」,應該係相對資源貧乏嘅家長盡量設法向上游。

stillgood20 發表於 23-10-3 16:48
精英制, 韓國人特別厲害. 標榜階級分明.

Netflix 剛推出一個韓國智力競賽綜合節目:  魔鬼的計謀.
精英制今時今日都係集中喺東方人教育(韓國/日本/中國等),西方教育就得返英國仲頂得住,其他西方國家教育被左膠平權搞到體無完膚...
美國連(免費嘅)中小學gifted education都差不多完全刪除,因為被認為係種族歧視(乜Q都關種族事)。有錢人真金白銀俾錢join收錢嘅gifted program又被人話唔公平,真係黃子華「魚蛋論」。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊