用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 ...
樓主: ANChan59
go

趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 23-11-12 17:35
陳sir如果有時間(真係好得閒),可以睇睇呢條視頻,就知道我點解會話美國大學無可避免會走下坡(雖然知你 ...
J B Peterson 嘅頻道幾好睇。
多謝分享

有時,環境改變,就出現新嘅需要,不過人都係用人嘅方法去思維,歷史重演,包裝會唔一樣,係動盪不安中去平衡、生存,可能幸存嘅東方哲學有比較實用嘅歷史見證。

ABC-DAD 發表於 23-11-17 10:47
J B Peterson 嘅頻道幾好睇。
多謝分享
我自己就幾同意佢觀點,不過西方左膠當道,佢變左被妖魔化,成為右膠圖騰。
其實佢講嘅嘢好多係common sense,亦唔少係同傳統東方智慧一脈相承。

If only而家嘅小朋友冇被YouTube/tiktok 荼毒,其實佢都唔使行出黎攞苦嚟辛。

我會泡個老欉紅茶,慢慢睇JBP嘅頻道

beastiebistro    發表於 23-11-17 12:43

睇左十分鐘,似乎帶出左多元移民族羣組成嘅末代霸權,所衍生嘅利益分配問題(歷史上,東方皇朝都出現過),不少矛盾出自身份/權利/取向要重新定義

….擁有階級制度嘅群居物種,為更好嘅生存理境去「護食」,算係大自然提供既「手段」,會隨進化之路篩選更替,理想的話,會出現一個較長嘅平衡,直至更大嘅物種挑戰出現。

聽高水準嘅對話真係好有啟發作用,攪到我胡思亂想,可能飲太多茶。

唔亂吹了,無巿場價值

beastiebistro    發表於 23-11-17 14:10

知足常樂
事事順利
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊