用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第二次面試必須二位家長嗎
go

第二次面試必須二位家長嗎 [複製鏈接]

請教,看到幾多直資中學列明第二次面試需要家長一起,如果一位家長去,會唔會失分呢?
   0    0    0    0

唔會

好多都係一位家長去

邊個得閒理呢啲閒事。單親或喪偶嗰啲點算?

2kidsMUK    發表於 23-10-5 13:00
heidya    發表於 23-10-1 15:01

唔會嘅,我小朋友升中都試過一名家長面試直資,有offer,我認為仲答得語無論次,當時仲想搵哥哥代表家長。

唔该大家。

山水君 發表於 23-10-1 09:03
請教,看到幾多直資中學列明第二次面試需要家長一起,如果一位家長去,會唔會失分呢? ...

中學不會像以往部份名直資私小要一同見2位家長咁玩。

有朋友2位(中學冇要求2位)家長陪細路見直資中學的失敗經驗。太太講嘢唔叻,先生講嘢叻。直資中學面試時老師向媽媽發問,先生代答 (佢覺得答得很好),結果冇offer。

父母得閒就盡量父母兩個都出席,如果無得閒就一個出席~

我狐漏寡聞,原來有中學竟然要見家長!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

大多津校中學只in一次的就無須見家長,但有個別直資和津校有2nd in就要見家長~

ekhc    發表於 23-10-3 11:43

0030 發表於 23-10-3 09:47

大多津校中學只in一次的就無須見家長,但有個別直資和津校有2nd in就要見家長~:win ...

多謝告知,到中學面試見家長,覺得有點怪。

我個人會唔揀這些中學。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

甘要做定功課了~不過有2nd in先有機會要見家長

ANChan59 發表於 23-10-3 09:39
我狐漏寡聞,原來有中學竟然要見家長!

直資較多要見家長。

少量津校自行要見家長,如瑪利曼、聖馬可等。

ekhc    發表於 23-10-3 11:44

0030 發表於 23-10-3 09:58

甘要做定功課了~不過有2nd in先有機會要見家長

部份津校自行要見家長的中學,會即日見埋家長,不需要2nd in。

直資則多數2nd in 才需要見家長。

ekhc    發表於 23-10-3 11:44

莫講話你哋上哂神枱的資深前輩不知道,我上年小朋友升中也不知道還有中學在面試過程中要見家長。感恩我小朋友有直屬中學,只在自行階段陪跑了兩間學校。其中一間聽聞第二面會見埋家長?我哋無份入第二輪,不大了了。

回覆 tpmon 的帖子

今年band1津校我小朋友就2月first  in,3月先2nd in

0030 發表於 23-10-3 10:36
回覆 tpmon 的帖子

今年band1津校我小朋友就2月first  in,3月先2nd in

林護是像你說咁玩2次面試,是top B1A中學就算啦。

即使不是B1A級的何明華會督銀禧也玩2次面試。

但其他區也有很多B1A/B 校自行多數只需1 round。

manmonster 發表於 23-10-3 10:25

莫講話你哋上哂神枱的資深前輩不知道,我上年小朋友升中也不知道還有中學在面試過程 ...

現在大學中學化,中學小學化,係不爭嘅事實!

回覆樓主:

有邊間名校吾洗見家長?

tpmon 發表於 23-10-2 18:27
中學不會像以往部份名直資私小要一同見2位家長咁玩。

有朋友2位(中學冇要求2位)家長陪細路見直資中學的失 ...
可能個女老師一向在外冇机會出声,每次都老公答曬。面試見倒呢個情况,感同身受,要爆啦,所以肥咗個小朋友。講笑啫。

adriantai 發表於 23-10-3 15:56
有邊間名校吾洗見家長?

官津的名校自行,好多間都唔使見家長。

直資較多要見。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊