用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪AGENT在香港搞果d面試週多數都比pass? ...
go

[英國] 係咪AGENT在香港搞果d面試週多數都比pass? [複製鏈接]

阿女考4間pass左3間 (shrewsbury, king's canterbury, bromsgrove), 比較高排名果3間反而pass, 排名最低果間反而就reject (uppingham,我本身仲TARGET佢添), 而家要比registration fee再考entry exam, 其實係唔係entry exam先係打大佬? 其實我本身係想報2025年9月入學的, 只係想比阿女去interview下, 比佢知道人地個interview模式, 下年再考有心理準備, 而家pass左3間, 唔知比唔比佢考entry exam好, 3間total成6千蚊
   0    0    0    0

9284 發表於 23-9-29 12:58
阿女考4間pass左3間 (shrewsbury, king's canterbury, bromsgrove), 比較高排名果3間反而pass, 排名最低果 ...

係呀,entry exam 先係打大佬,呢啲interview week 我哋上年都玩過,全部都pass , 感覺好流,毫無難度,in 完間間都話可以報名考試,我哋冇無報曬,這個interview week 事後覺得係agent搞出嚟嘅噱頭嘢,對真正入學Offer無幫助

哈, 等我仲滿心歡喜覺得自己個女好勁添, 車, 咁佢地搞咁大場大龍鳳做咩? 不如直接叫人考左ENTRY EXAM先啦, 感覺佢地呢個活動主要目的都係搵個STAFF同ALUMNI來解答下D家長問題, HARDSELL下間學校, 反正INTERVIEW都反映唔到D咩, 咁搞黎做咩呢? 唔明

打算2025年先入學既就直接報2025年既,無必要浪費金錢去試下考試形式,以前agent通常系比你D資料學校,學校直接話比唔比你報名,其實有位就比報,反正報左又唔系一定收你,一定收既系報名費。

9284 發表於 23-9-29 14:24
哈, 等我仲滿心歡喜覺得自己個女好勁添, 車, 咁佢地搞咁大場大龍鳳做咩? 不如直接叫人考左ENTRY EXAM先啦,  ...

搞場大龍鳳咪等大家有個幻想,以為過到個interview 就拼搏報考多幾間學校,學校袋錢,你點知有冇回佣俾agent呀,佢哋啲互惠互利嘢好難講得埋,agent 唔會做蝕本生意嘅,真係咁好囉喎,搞場咁嘅嘢又唔收家長錢,我堅唔信。

你話點解唔直接叫人考entry exam 先,你諗吓邊様說服力強吖?家下講到好似係學校邀請你考佢個entry 咁囉

阿女考4間pass左3間 (shrewsbury, king's canterbury, bromsgrove), 比較高排名果3間反而pass, 排名最低果 ...

請問介唔介意講是那間reject

9284 發表於 23-9-29 14:24
哈, 等我仲滿心歡喜覺得自己個女好勁添, 車, 咁佢地搞咁大場大龍鳳做咩? 不如直接叫人考左ENTRY EXAM先啦,  ...

信agent一成,雙目失明

回覆樓主:

我哋收到pass results, 不過若果繼續申請, agents 話要比$1000+ agent fees. 唔知係咪當考試埸地費? 有冇人有類似情況?

pilee 發表於 23-9-29 16:52
我哋收到pass results, 不過若果繼續申請, agents 話要比$1000  agent fees. 唔知係咪當考試埸地費? 有冇人 ...

不經 Agent 直接向學校申請

回覆樓主:

我仔部中學時,agent 無收我錢。學校亦好均真,唔係間間我想approach 都接受申請。agent 亦只係建議我考幾間。
英國學校正式報名是要收費的。

Poyau 發表於 23-9-29 17:48
不經 Agent 直接向學校申請

不經agent 都要交報名費。我當年試過send email 去一間學校,佢覆我聯絡佢喺hk 指定嘅agent....

SIYip 發表於 23-9-29 19:06
不經agent 都要交報名費。我當年試過send email 去一間學校,佢覆我聯絡佢喺hk 指定嘅agent....
...

學校報名費不可少
直接報名可能免樓上提及的 agent fee
如心儀學校指定要經 agent 咁就只有跟

pilee 發表於 23-9-29 16:52
我哋收到pass results, 不過若果繼續申請, agents 話要比$1000+ agent fees. 唔知係咪當考試埸地費? 有冇人 ...

你上學校網站找admission 睇報名程序會見到考試費資訊,再唔係電郵俾admission team可以了解。

九成的學校都接受你比錢考試,有錢喎,收入之一。所以鎖定心儀的學校,報兩三間已經可以。'
題外話,King’s 強音樂喜歡音樂的很享受,Broms好多香港人國際學校咁,Shrewsbury 各方面算平穩。你好像沒有地區限制,可以考慮埋Uppingham也不錯。自己硏究下。

cfs 發表於 23-9-29 21:44
九成的學校都接受你比錢考試,有錢喎,收入之一。所以鎖定心儀的學校,報兩三間已經可以。'
題外話,King ...

如果考entryexam唔温書係咪死梗

ilovepochu 發表於 23-9-29 22:03
Reject 我女果間正是uppingham, 我女冇音樂興趣,只係學緊打鼓,自己玩吓結他咁,考學校靠音樂冇優勢,brom ...

咁又奇,Uppingham 冇特別要求已經可以考試,反正收錢。我仔係直接申請,全級指定一天考,佢係自己去學校考試,環境真的很吸引,我仔也是打鼓的,師資不錯,相比舊校,沒有用音樂考,只是正常考學術,不過我係考Sixth form 要求高少少。如果你喜歡可以考慮直接聯絡學校。

cfs 發表於 23-9-29 22:08
咁又奇,Uppingham 冇特別要求已經可以考試,反正收錢。我仔係直接申請,全級指定一天考,佢係自己去學校 ...
我女都係考sixthform,叫佢温吓先去考,佢濶佬懒理

cfs 發表於 23-9-29 21:44
題外話,King ...

應該係話報名費。
有印像呢度有jm 分享過有學校收咗報名費,攞晒資料然後reject,無得考試。

ilovepochu 發表於 23-9-29 22:03
如果考entryexam唔温書係咪死梗

唔係喎,冇特別溫,都係正常程度的題目

SIYip 發表於 23-9-29 22:34
應該係話報名費。
有印像呢度有jm 分享過有學校收咗報名費,攞晒資料然後reject,無得考試。
...
咁賤格?!我去名校考試週,唔诜用$都同阿女2個人叫玩左半日,又有人招呼,又有鬼佬同我女吹下英文,我又可以同啲alumni 小鲜肉倾吓計,好玩到不得了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊