用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 溫馨提示:今日是 DGS 中一入學申請截止日期 ...
go

溫馨提示:今日是 DGS 中一入學申請截止日期 [複製鏈接]

哈,竟然沒人提。
   1    0    0    0

應是明天。
https://www.dgs.edu.hk/SchHP/Admission/S1IntroTalk(2023Sept).pdf

回覆樓主:

社會競爭有多大,EK 家長就有多厚黑。

現在解讀 EK 家長的「建議」真的不可不留點心眼,什麼搏奕論、聲東擊西、欲擒先縱都用上了。

遠的不說,自己在家長群所見可以用「無所不用其極」去形容。未選校時大力吹捧 A 校,誓言旦旦小朋友一心一意入這學校 (根據現行機制如選必入那種)。結果?他小朋友去了 B 校,而 B 校正是他之前極力游說其他家長放棄,說什麼競爭很大,選了也大概率會失敗云云。

事後很多家長如夢初醒,怒罵他不厚道,那又如何?人家孩子順利入到好學校,被你罵幾句又不痛不癢。

所以在 EK 自己小心,別輕易相信其他家長的「建議」。因為,人總是自私的。

jiljill 發表於 23-9-28 10:02

現在解讀 EK 家長的「建議」真的不可不留點心眼,什麼搏奕論、聲東 ...
Very interesting!但一把声音可以转凤向?其他家长真的因此放弃报名?
至于这种行为,若果真的是带着目的性的,就真是[无耻之耻,无耻矣] ,跟某位药品家长有得fight。

原來得5x 個位卑外

咁 EK 還好,唔係所有留言的家長都係應屆升中學生的家長。
部分家長在留言時更會註明 "不是應屆升中家長"

普通區內一線小學要考級幾先有機會shortlisted for 1st in

現在解讀 EK 家長的「建議」真的不可不留點心眼,什麼搏奕論、聲東 ...

我蒲左兩年E K暫時未見有所說情況,可能我關注揀校策略比較少,並不留意唔係自己仔女學校的問題。
Ek部分人確實經常為少少野嘈是真的。

jiljill 發表於 23-9-28 08:05
哈,竟然沒人提。
今年不單冇人提DGS, 其他女直/直資簡介會資料都冇人提⋯⋯

真的有那麼多小女孩有實力報女拔嗎?

運動叻會唔會比學術叻更易入

SCLL 發表於 23-9-28 19:32
運動叻會唔會比學術叻更易入

就算運動叻,都要學術叻

bettyay 發表於 23-9-28 16:51
今年不單冇人提DGS, 其他女直/直資簡介會資料都冇人提⋯⋯

因為有心生事的人常在搗亂,多個 POST 都變成罵戰或單單打打,很多以往願分享的人都因受過害而不再發聲,新來的人見沒甚可參考的資訊,問了問題又會被人寸或潑冷水........

B.B.BaBa 發表於 23-9-29 08:11
因為有心生事的人常在搗亂,多個 POST 都變成罵戰或單單打打,很多以往願分享的人都因受過害而不再發聲, ...
冇錯,有人根本係蓄意攪事,人身攻擊,挑起中港矛盾,以駡戰為樂。唔明點解ek有關方面可以視而不見?!係咪只要唔犯版規/唔犯法就得?有冇道德標準?以前1日可以loop幾版,宜家幾日前嘅post仲喺第1版。真係見證住ek嘅沒落,亦可說是咎由自取

我覺得EK有好多打手存在,任何情况下都建議選直資。我讚成直資有一定價值,但過份吹噓就变成騙局,如打手從中獲得利益,學校最後倒閉,一眾家長蒙受損失,就跟最近JPEX騙案冇分別,幫手助攻嘅打手係有責任,要全數落鍋。而有一批人明顯同學校有深仇大恨,不放過任何机會攻擊學校,努力唱衰,估這批人跟本冇小朋友就學,回覆亦不是出於幫其他家長分折及解答問題。又有一批獲校嘅狂熱份子,他們回覆中確有事實跟據,但每每加上超大量嘅個人感覺。最後一批係無聊口痕友,發些無聊意見。(包括我自己,但绝不喜歡同人開片,互駡。)家長真係要小心過濾。

可以留意EK家長的用戶組別. D乜宮物宮好明顯係老seafood. 佢地的建議都好持平既.

pccw2017 發表於 23-9-29 11:03
可以留意EK家長的用戶組別. D乜宮物宮好明顯係老seafood. 佢地的建議都好持平既. ...
咁有個別乜府物府都好支平嘅!可能佢哋近期受住不良風氣所礙,少咗留言,所以上唔到乜宮物宮
可能睇埋幾時開戶嘅都有蛛絲馬跡睇係咪老海鮮!

B.B.BaBa 發表於 23-9-29 08:11
因為有心生事的人常在搗亂,多個 POST 都變成罵戰或單單打打,很多以往願分享的人都因受過害而不再發聲, ...
最慘係唔問得!問咗寫得唔夠100分又唔得!

pccw2017 發表於 23-9-29 11:03
可以留意EK家長的用戶組別. D乜宮物宮好明顯係老seafood. 佢地的建議都好持平既. ...
有時,文字無語氣,都會造成爭執嘅起因!又對人唔對事時,紛爭就會無限loop!

無辦法,EK 爭拗、罵戰風氣頗盛行,回答問題答得唔好會俾人話(不是指善意批評,而是單單打打,人身攻擊比比皆是),真係怕怕。

依家坊間升中WhatsApp互相群組氣氛好得多,有管理員會規勸個別會員不恰當留言,而DGS 嗰個升中互相群組有很多人熱烈討論,大家嘅意見都獲得尊重
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊