用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學宿舍
發新帖回覆
go

[英國] 大學宿舍 [複製鏈接]

我見大學宿舍房間係地毯,咁咪只可以吸塵?唔可以拖地?
   0    0    0    0

地毯拖地
拖到嗎 ? 我想知可以點拖
洗地毯我就聽過 ,不過要有部洗地毯機 , 學校有冇機係一個問題, 比唔比你用又另一個問題 。

醒目開學勳章

LAUGHT 發表於 23-9-27 20:53
我見大學宿舍房間係地毯,咁咪只可以吸塵?唔可以拖地?
地毯點拖地?!

印象中就算中學宿舍都系地毯唔系地板,都系無得拖地,怕污糟著拖鞋就算。

借位問問, 大家會否係房加添流動掛衫架

NAMNAM媽媽 發表於 23-9-28 13:42

掛衫架就無買,但long 衫架就在year 1已買,孩子自己覺得有需要。

我仔Y12至大二一直住單人房,男仔少衣服,連宿舍衣櫃也塞不滿
宿舍房空間小,我估再加流動掛衫架沒位走動了,亦沒聽過有人用。

TTEE1819 發表於 23-9-28 14:13
掛衫架就無買,但long 衫架就在year 1已買,孩子自己覺得有需要。

請問買哪一款呢?怎樣掛起個晾衫架呢?想掛下著過的外套或牛仔褲. 發覺房無鈎可以掛, 又吾想自己買貼鈎仔,怕 弄花人哋牆身. 弟時交房有麻煩.

Thanks

TongSzeLai 發表於 23-9-28 14:16
我仔Y12至大二一直住單人房,男仔少衣服,連宿舍衣櫃塞不滿
宿舍房空間小,我估再加流動掛衫架沒 ...

女仔特別多嘢, 外套都多過人

NAMNAM媽媽 發表於 23-9-28 16:13
請問買哪一款呢?怎樣掛起個晾衫架呢?想掛下著過的外套或牛仔褲. 發覺房無鈎可以掛, 又吾想自己買貼鈎仔, ...

我孩子唔係用來掛衫,係晾衫,用法和高度唔同。當年佢在amazon 訂左普通foldable laundry rack, 印象中£20左右。

你在amazon打「clothes rack」, 應該岩你,有類似ikea嘅,£18,£2x 都有。

我地買了伸縮晾衣桿,比座地晾衣架慳地方

有,今次去英國朋友家見她用呢款 ,承重又好,又大毛巾,加大大件洗濕晨褸都掛到 ,所以去到孩子大學宿舍見到都有位,可以放呢個Clothes Airer  都在Amazon 訂一個
, 唔用時又可收起 。

NAMNAM媽媽 發表於 23-9-28 08:13
請問買哪一款呢?怎樣掛起個晾衫架呢?想掛下著過的外套或牛仔褲. 發覺房無鈎可以掛, 又吾想自己買貼鈎仔, ...

我買呢款,可以調較高低,左右兩邊有可以掛袋,放係床尾著過嘅衫又或者掛啱啱乾完攞回來喺度吹下,我覺得好唔錯,argos £12。

Belfastmummy 發表於 23-9-28 21:12
我買呢款,可以調較高低,左右兩邊有可以掛袋,放係床尾著過嘅衫又或者掛啱啱乾完攞回來喺度吹下,我覺得 ...

剛剛係Amazon 睇到呢款, 睇嚟幾好用, 打算都係放床尾

多謝各位熱心報料

我女反而買O左呢款, 放上HEATER 度, 因為始終乾完D 襪都未必乾透:[url=https://home.bargains/product/58 ... ions-radiator-airer]https://home.bargains/product/58 ... ions-radiator-airer[/url]

同埋BLACK FRIDAY 時買O左個wireless 吸塵機. 好抵 (GBP$59.9). 用O左2年啦, 女話似屋企個DYSON 咁吸.個盒唔帶, 暑假收返埋就寄倉.

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊