用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: dickpoo
go

delete   [複製鏈接]

dickpoo 發表於 23-10-7 20:33
介唔介紹講下,大概係考咩位置?

考級二至三

ekhc    發表於 23-10-24 11:42

ihui 發表於 23-10-8 23:00
考級二至三

Null

My daughter is now at MCS, kindly persuade those...think twice b4 admitting...I am very regretful

ekhc    發表於 23-10-24 11:50

esmetam67 發表於 23-10-23 11:26
My daughter is now at MCS, kindly persuade those...think twice b4 admitting...I am very regretful
Why regret?

eit2003 發表於 23-9-27 16:25
未必要級 5,呢個名次既女仔通常都係諗 Spcc Dgs啦,除非只係二線小學。基本上非寶校級 15內的也可一試,尢 ...
其實大抽獎 ssgc 同ywg 收好多B2生只係自行收B1

請問这是你估計還是事實?基於甚麼資料?從那裏可得?

lot888 發表於 23-10-23 20:02
請問这是你估計還是事實?基於甚麼資料?從那裏可得?

一啲都唔奇,中西區本來就係B1女生非常充足既區,再加上聖提表面街位唔係咁多,實質係其小學部學生根本都用唔晒直屬99個位~

ekhc    發表於 23-10-24 11:44

iloveubb2022 發表於 23-10-23 18:33

應該係st clare比較多呢個情況

醒目開學勳章 王國長老

iloveubb2022 發表於 23-10-23 18:33

英華我唔知
SSGC應該有band two 入,上年同今年都聽到家長自己認band two 抽入 (中西女真幸福)

2jkidsfather 發表於 23-10-23 12:57
Why regret?
好多人因為以為MCS校園大/靚而報名; 點知入咗先知原來攪錯咗小學部校園 - 中學部其實比好多女校都細

MCS教學又好Hea; 有啲囡囡小學係因為學校同家長谷
入咗MCS之後冇學校谷; 功課又少; BYOD==上堂打機; 升中家長又放鬆咗.....乜動力都冇晒

有啲學生可能去上智/TST呢類地區名校; 學校幫佢谷囡囡會適合啲

先謝。家人於聖提畢業,有好友女兒前二年在英華樓下對面街小學畢業,b1生,同幾個同學都抽唔入英華,佢第二個女兒今年小六,成績估計b1尾b2頭,一樣心儀英華,聖提,佢亞媽就非常擔心,如跟師兄說上述兩校收大部分b2生,佢做真係太杞人憂天。據我了解,實情剛相反,b2生是極難抽入上述兩校。唯一情況如吾一位師兄說,聖提收部份b2聖提小學生,我相信這事實,但這批學生英文能力強,中數可能稍遜,絕不下於外來b1生( 我有感這是學校"策略"或理念)。我又如吾一位師兄說,曾健議朋友考慮st clara,但要早起身小小。

ekhc    發表於 23-10-24 11:47

回覆 nataliegooooo 的帖子

MCS中學部細,在各大訊源常有讨論,並非新事物,有幾細就真係唔知。但另一點就有趣啦。我都覺得b1 top校有兩種,一種是通過操練幫學生爭取好成績,很多地區名校或直資都屬於這一類,如家長說上智,曾記。而另一類就似乎非常信任學生本質,相信學生會自己收正,建立及自我追求學問,學術。學校不想太多功課或操練,限制學生發展,初中好似比小學更輕鬆,似乎MCS,DBS就是這類。家長其實不用太擔心,MCS已是老牌名校,成績一向驕人,自有學校成功嘅方法。如家長有興趣可看看德國教育,會發現情況類似,小學數學都唔知學乜,初中亦簡單,但高年級就超深,但他們一樣能應付。最後,如眾家長說,選校真係要"選”校,唔係選banding。需了解學校理念,教學模式,及自己孩子性格及能力。

ekhc    發表於 23-10-24 11:48

lot888 發表於 23-10-23 22:11
先謝。家人於聖提畢業,有好友女兒前二年在英華樓下對面街小學畢業,b1生,同幾個同學都抽唔入英華,佢第二 ...
認同,如外來B2 生抽入既話,即係B1生放什麼位置必入啦。

nataliegooooo 發表於 23-10-23 21:43
好多人因為以為MCS校園大/靚而報名; 點知入咗先知原來攪錯咗小學部校園 - 中學部其實比好多女校都細

MCS教 ...
"好多人因為以為MCS校園大/靚而報名; 點知入咗先知原來攪錯咗小學部校園 - 中學部其實比好多女校都細"-----呢樣升中之前應該知道,唔通無參觀過中學? 除非不是自行而是派入,否則家長學生應早有心理準備中學 size

"MCS教學又好Hea; 有啲囡囡小學係因為學校同家長谷
入咗MCS之後冇學校谷; 功課又少; BYOD==上堂打機; 升中家長又放鬆咗.....乜動力都冇晒"-------大家都應聽聞過(或經歷過)好多 Band 1 中學 教學係Hea,特別在初中時,所以不見得MCS會因此叫 "差"。
至於BYOD,咁究竟大家 support BYOD 定不support?要上堂不能打機,其實中學要有相關 IT support 才可做到。

nataliegooooo 發表於 23-10-23 21:43

MCS教 ...
我想講嘅係,呢一刻如果入到香港的傳統 Band 1 中學,應該是學懂捉鹿脫角,找方法令自己仔女有最大成就。

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 23-10-24 09:01
認同,如外來B2 生抽入既話,即係B1生放什麼位置必入啦。

只能解釋為,有學校估banding估得緊,band one評為band two;有學校估得鬆,band two評為band one

估計唔會有人無啦啦認自己個女係band two生掛……

Charlotte_mom 發表於 23-10-24 10:26
只能解釋為,有學校估banding估得緊,band one評為band two;有學校估得鬆,band two評為band one

估計唔 ...
如果佢認為自己係b2生, 乙1還會方聖提?打算執雞應該乙1放st clare啦?呢個係大疑點啦...

ekhc    發表於 23-10-24 11:52

2jkidsfather 發表於 23-10-24 10:13
"好多人因為以為MCS校園大/靚而報名; 點知入咗先知原來攪錯咗小學部校園 - 中學部其實比好多女校都細"----- ...

去DG試吓會唔會更Hea,又深,又唔跟書教,無筆無紙寫字。接受佢個校園文化,就有得著。

2jkidsfather 發表於 23-10-24 10:13
"好多人因為以為MCS校園大/靚而報名; 點知入咗先知原來攪錯咗小學部校園 - 中學部其實比好多女校都細"----- ...
在乎“hea"的定义。如果是少功课测考,但老师尽责,重启发性,引导性,提供合适的阅读材料,笔记等等,当然是没问题。
但如果是老师团队懒散,只依靠学生自己在外面补习,在公开试拿好成绩,这些学校即使是band1也都只是废的。

Charlotte_mom 發表於 23-10-23 21:25
英華我唔知
SSGC應該有band two 入,上年同今年都聽到家長自己認band two 抽入 (中西女真幸福)
...
ssgc 我間小學好多都係B2抽入
‹ 上一主題|下一主題