用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: dickpoo
go

delete   [複製鏈接]

medicine 發表於 23-9-26 10:50
終於明白點解咁多人會話中文容易中伏.
樓主標題問"自行難入程度",但内文卻問"點放機會大啲?"
按着这些学校自行的难度,来决定放自一,自二,或是不放,有什么矛盾? 用得着如此去挖苦楼主吗?做人都是积些口德比较好。

我諗樓主嘅意思係最難入嘅就唔報。但其實係好難預料的,之前有會員話九龍真光連band 1b都唔收。

何爲挖苦?即使勉强算挖苦,那麽挖苦的對象是指乜?
連這些基本邏輯都未搞清楚,就要衝出來想要當判官.還是回去教猴子罷啦.(當然啦,猴子的爸不教猴子難道教野豬?)

嗱,這就挖苦啦.

PS:前面個話中文中伏.點理解都不可能是指樓主.因事實上,考試的時候確實有許多烟幕在.

minichong28    發表於 23-9-28 10:51
HK-MAN    發表於 23-9-26 17:30

medicine 發表於 23-9-26 12:22
何爲挖苦?即使勉强算挖苦,那麽挖苦的對象是指乜?
連這些基本邏輯都未搞清楚,就要衝出來想要當判官.還是回去 ...

算把啦,你是什么人,EK家长怎会不知道?只是看不过眼,出下声,教训一下你而已。
你大可即管反驳,无所谓,反正积福是我,至于折福是谁呢?

易經》上說:積善之家必有餘慶,積不善之家必有餘殃。積善的家庭,幸福美滿,積不善的家庭,多災多難。古語:積金以遺子孫,子孫未必守;積書以遺子孫,子孫未必讀,不如積陰德於冥冥之間,為子孫長久之。做這十件事,能積德積福,惠及子孫後代,要儘量去做。

七、不惡口。

惡語傷人六月寒,經常惡語傷人,會折損自己的陰德,要想積累陰德,就不要說罵人的話、傷人的話。

邏輯思維在哪?
數學統計基本理論在哪?

狂言教訓,唔講以爲博士后尼.(不過,一定相信是博士前,即未達博士,都可以叫博士前)

又不是未見識過教開猴子的爸的水平,真係:

無知者往往會講自己博學.而真正的知識淵博之人,卻只道需要繼續鑽研:因明白學無止境.學得越多,才知未學的更多.

在EK中文表達肯定唔會差得過我,那又如何?各人觀點唔同,覺得是怎麼意思就是怎麼意思,何需理會對方寫的是對是錯,對錯自己心中就知道,睇既人隨自己意回應.

按猴子爸所講,隨自己意決定,孩子鐘意邊間咪讀邊間,最緊要係父母自己知自己事,孩子學野唔係靠學校係靠自己,讀得唔開心入到邊一間都冇用.

dickpoo 發表於 23-9-23 12:20
請教一下,點放機會大啲?

你想入機會大啲將上面排位調轉。

medicine 發表於 23-9-26 10:50

我都係睇左兩遍先發覺網友回覆:無一個真正理解佢嘅答案,樓主問三間點放機會會大d,個個答係從高到低答佢。

Rpp 發表於 23-9-26 17:12
我都係睇左兩遍先發覺網友回覆:無一個真正理解佢嘅答案,樓主問三間點放機會會大d,個個答係從高到低答佢 ...
你的理解就正確啦.亦相信更多未出聲的是理解到.

前面個教開猴子的爸,邏輯思維的理解能力有問題,仲夠膽話教訓別人,自己都未了解就串串拱.真係以爲聲大就正確?

不過,今時今日真係殺人放火金腰帶~~

難入耳意見就係惡毒行為,講咗等如無講既廢話就係積德大功...

twhkleung    發表於 23-9-26 21:33

HK-MAN 發表於 23-9-26 17:39
難入耳意見就係惡毒行為,講咗等如無講既廢話就係積德大功...
前面個殺人放火金腰帶,就是指講野不是以事實為依歸,總之取悅某些特別階層即可"金腰帶".

羅馬不是一日建成,同理,沉淪,是在細微處發生,但經年纍月,會積重難返見真章.

回覆樓主:

Null

ekhc    發表於 23-9-27 12:10

dickpoo 發表於 23-9-26 19:47
真係唔好意思,本身純粹想問下意見。

無想過因為我問得唔好,而攪到大家引起誤會。
樓主這態度

樓主問的問題,是沒有問題.

是指,即使嚴格來講,題目與内容是有烟幕,但問題明確:"是點放機會大啲?"前面的是鋪墊,"自行難入程度:MCS vs SSGC vs YWGS".細微處見真摯:内文才有問號"?",標題可沒有,即僅僅係鋪墊或者講是交待vs的内容.

有會員先入眼為標題,即搶答卻遺漏主旨問題.

所以前面講,即使勉强算是挖苦,那麽一定不是挖苦樓主.

個別會員衝出來想拎道德高地,也先要掂量一下自己有幾多斤兩

twhkleung    發表於 23-9-26 21:50

dickpoo 發表於 23-9-26 19:47
真係唔好意思,本身純粹想問下意見。

無想過因為我問得唔好,而攪到大家引起誤會。

唔駛理佢兩隻野,每次同時出現都係咁嘈,幾十歲人都係不化。

Rpp 發表於 23-9-26 20:22
唔駛理佢兩隻野,每次同時出現都係咁嘈,幾十歲人都係不化。
都幾明顯.
誰人有理或者講有事實基礎?
誰人無理取鬧或者講自爆其短?

medicine 發表於 23-9-26 20:26
都幾明顯.
誰人有理或者講有事實基礎?
誰人無理取鬧或者講自爆其短?

猴子爸又鐘意咬,你又鐘意拗。

Rpp 發表於 23-9-26 20:37
猴子爸又鐘意咬,你又鐘意拗。
咬都要揾到舊肉先開口啦.咬落去,次次都係有刺,仲要棘到自己,這智商

不過,教開猴子的爸可能係真狗,鍾意咬骨頭又未定.(嗱,這就是挖苦啦)

其实唔算咬, 只是对問题, 又不是对人, 好似上次呀仔問我条問题点答, 就好似埋個貼咁, 問向左, 但要向右先答到, 最后都係要問清楚老師佢想点先敢答.

澄清是有必要的, 不必对号入坐说成挖苦, 反而不去理清問题,而去猜想回答才是進步的障碍

我中文差,只是路過。

三間都報考,睇邊間收讀邊間,兩間收就擲毫定輸贏,如果三間都收,樓主條題目係偽名題!

利申:唔熟女校,這三間都聽過下。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

dickpoo 發表於 23-9-23 12:20
請教一下,點放機會大啲?

自行難入程度:MCSvs SSGC vs YWG

請教一下,點放機會大啲

假设答案是:MCSSSGC很难,YWG比较容易,因为位多。可能楼主便会选自一MCS (进取)
自二YWG (保守)。

假设答案是:MCS很难,SSGCYWG都难,但没有MCS难。可能楼主便会选自一SSGC
YWG
因为想多些机会。

请问这个题目,跟内容里的问题,有什么矛盾?

medicine:

如果回答:MCS>YWGS>SSGC,作爲評分老師的各位會員,會給這個答案零分定其它尼?

只是一个关于升中的普通问题,都被medicine上纲上线,无限放大,冷嘲热讽。
上面几位家长认同medicine, fine. 只是我则选择积口德而已,
避免跟他同流合污。,

‹ 上一主題|下一主題