用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真。根德園家長最清楚 …
發新帖回覆
go

真。根德園家長最清楚 … [複製鏈接]

齊來細訴根德園的好……

真。根德園家長最清楚

小朋友喺根德園讀書真開心!!!

ekhc    發表於 23-9-28 11:44
   0    0    0    0

回覆樓主:

先分享兩點:
無縫銜接小一,學業無適應問題。
大校戶外設施多,樹屋絕對是小朋友至愛

好多非用家家長話好多測考好大壓力,事實是從未聽過、feel過壓力,小朋友返學開心,加上少啲學校嘅「親子活動」,所以家長反而輕鬆安排自己/小朋友希望有嘅親子/課外活動。小學無縫銜接呢樣真·無敵,小朋友升小後成績可以名列前茅。讀書係要靠自己,但讀書態度真係靠KV教導,家長好難train出來(因為幼稚園學生普遍都非常尊敬老師),一生受用。

回覆樓主:

we are happy little children.

ekhc    發表於 23-9-28 11:45

smilemama 發表於 23-9-22 19:48
齊來細訴根德園的好……

真。根德園家長最清楚

根德園的聲明, 有列出3點閉園的原因, 而最後一點最響亮...

KV 的命運, 令我想起九龍塘的另一 "大台", 理論上受同樣那3點影響... 他們的前景又如何發展?

回覆 smilemama 的帖子

根德學生學會守秩序,有禮貌,這都是我最欣賞的.其次,中文學會配詞,數學懂得心算.
老師吩咐不要在家教未學的字,免得他們在課堂失去樂趣.
又吩咐不要替他們温習,他們會自行温習.
老師又會不時叫學生帶5元返校,不會寫手冊,訓練負責任心.
我的孩子受益不淺.

回覆 smilemama 的帖子

根德學生學會守秩序,有禮貌,這都是我最欣賞的.其次,中文學會配詞,數學懂得心算.
老師吩咐不要在家教未學的字,免得他們在課堂失去樂趣.
又吩咐不要替他們温習,他們會自行温習.
老師又會不時叫學生帶5元返校,不會寫手冊,訓練負責任心.
我的孩子受益不淺.

同意樓上家長講的話, 其他名幼家長不用踩其他學校怎樣那樣, 他們不是也到處外嗎? 那代表他們的學校唔掂?學懂尊重, 做好小朋友榜樣, 而用家自然知道學校的好

retriever 發表於 23-9-26 11:19
根德園的聲明, 有列出3點閉園的原因, 而最後一點最響亮...

KV 的命運, 令我想起九龍塘的另一 "大台", 理 ...

kv 唔係收生不足,只係辦學團體唔再辦學,九龍塘另一間名幼冇話唔再辦學,仲會接收埋原本想報 kv 既學生,所以唔會有大問題既

health.com 發表於 23-9-27 11:21
kv 唔係收生不足,只係辦學團體唔再辦學,九龍塘另一間名幼冇話唔再辦學,仲會接收埋原本想報 kv 既學生, ...

無論如何, KV 的聲明是這樣寫的! 簡言之, 係青黃不接, 個大餅亦係細左好多!!!

另一間都係爭取同一圈家長/學生, 理論上面同樣問題; 創辦人係校長, 女兒做校監!!! 早幾年畢業禮老校長亦有出席, 平時不大擔任行政職務, 應該係捨不得學校! 跟KV 不同是有女兒接棒!

「根德園幼稚園」創辦人兼校監黃女士已正式去函通知教育局上述決定。黃女士解釋停辦這所營運近 60 年的私立獨立幼稚園的原因如下:  學校教職員(包括校監、校長、管理層及資深教師),有 30%已屆或接近退休年齡;  2023/2024 學年 K1 入讀人數大幅減少;  香港出生率跌至歷史新低;以及  本校目標客群的年輕家庭移民成風。黃校監稱:「目前我們的教職員隊伍共有 74 人,其中 30%(包括校監、校長、管理層及資深教師)已屆或已接近退休年齡。」「本學年(2023/2024學年)情況尤其嚴重——入讀『根德園』K1的新生是300人,較諸上一學年(2022/2023 學年)的 500 人,降幅達 40%。自 2019 年起,收生下降已成爲一個不可忽視的問題,我們再難以迴避入讀人數持續下降的趨勢」。「一如香港所有其他學校,『根德園』也受到出生率急降、年輕家庭移民等負面衝擊,造成本校的入讀學生人數也隨之急降。」黃校監補充說。

retriever 發表於 23-9-27 16:59
無論如何, KV 的聲明是這樣寫的! 簡言之, 係青黃不接, 個大餅亦係細左好多!!!

另一間都係爭取同一圈家長/ ...
我唸、300 人為什麼不照做300人/級既教育、可以賣一個校舍、只做一個校舍既班數。可能main point 應該係冇人接手、唔想比外人接手掛、否則賣盤都得

回覆 chanti 的帖子

係, 出生率下降一定會有KG close, 係睇下邊間

咁宜家人地年紀大想唔做, 又請唔到好老師, 想結束營運, 都係佢既選擇
光榮結業都未嘗唔係一件壞事

eleung123 發表於 23-9-28 10:51
回覆 chanti 的帖子

係, 出生率下降一定會有KG close, 係睇下邊間
都係既。我又無聊唸下、如果賣比LH 做LH之KV分校 幾好 哈哈。KV家長話中數課程非常好、咁加埋LH英文課程落去、一流!

回覆 health.com 的帖子

邊間ar? Km?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊