用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園幼稚園三年後停辦 收生大減員工退休難以經營 ...
樓主: vincenthocs
go

根德園幼稚園三年後停辦 收生大減員工退休難以經營 [複製鏈接]

BlossomAlmond 發表於 23-9-22 19:18
以往收開500個K1新生,舊年收得300個。似係佢哋唔想降低收生要求。

也有可能係有老師退休/離職,師生比例限制下要減少收生

猴子爸 發表於 23-9-22 18:51
从来KV都是热门幼稚园,学费相宜,程度深,学生很守规矩,很受传统小学欢迎,但是不是近年被SC和LH盖过?因 ...

唔太關IB 事,有排都未論到去幼稚園就要諗

DB 都收好多 KV 學生,我仔個屆有大約30人

感覺KV 仍然咁受歡迎,雖然我都覺得佢唔夠與時並進,但仲係好多人想讀

KV 同 LH 我都係前用家,雖然我鍾意LH 多d, 但 KV 畢業o個個的確係學術好好多

Jean1769 發表於 23-9-22 18:09
非常同意。有排都未到佢執啦。KV畢業生上到名校神校仍名到前茅,特別係中文同數學(英文就的確弱d)
...

係,我3 個小朋友讀3間名校,我頭兩個都唔係 kv 學生,但見極多同學来自kv

大o個個已經中學,小一識個堆kv 到而家都係成績超班

第二個高小,今年有精英班,kv 個d 入左好多

第三個初小,kv 生,年尾有張全级拎獎相,大部份都係kv 同學仔

ekhc    發表於 23-9-25 15:13

End of an era, how sad!

流浪地球 發表於 23-9-22 21:19
我就唔明白校長話出生率下降,年輕家庭移民因素係一種 負面 衝擊?咁正面又係甚麼呢? ...

冇正面因素

sleung2020 發表於 23-9-23 12:50
冇正面因素
咁即係托詞啦。迴避事件嘅真相。

員工退休….一直無請後生嗎?
管理問題,冇新思維,冇遠見,冇革新,冇應變能力….社會環境一變差,即刻應付不來…..學校都有責任

heidya 發表於 23-9-23 13:32
管理問題,冇新思維,冇遠見,冇革新,冇應變能力….社會環境一變差,即刻應 ...

所以收生不足,老師/管理層達退休年齡,營運問題,依d 只係KV 對外既藉口,根本KV 要收既,根本仲有大把人,只係唔想收(or 降grade) ,KV 幅地又係Kv 家族創辧人自己物業,根本冇資金問題,70%老師都唔老,仲好後生,停辦只係創辦人冇繼後人(or 唔想pass 比其他人有機會整到衰),or 校董已睇淡,選擇咗一個適當時候光榮退下

sleung2020    發表於 23-9-26 03:32
poonseelai    發表於 23-9-24 12:02
heidya    發表於 23-9-23 13:51

Nutcraker 發表於 23-9-23 13:46
所以收生不足,老師/管理層達退休年齡,營運問題,依d 只係KV 對外既藉口,根本KV 要收既,根本仲有大把人 ...

如果係咁,就直接講喇

ekhc    發表於 23-9-25 15:16

sleung2020 發表於 23-9-23 23:27
如果係咁,就直接講喇

今時今日咁直接講, 會唔會..........

heidya 發表於 23-9-23 13:32
管理問題,冇新思維,冇遠見,冇革新,冇應變能力….社會環境一變差,即刻應 ...

昨天家裏討論點解唔賣盤?可能唔想做衰個名。

賣盤可能要連個物業考慮,業主及投資者未必有共識。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 23-9-24 12:04
今時今日咁直接講, 會唔會..........

通告可能已經得罪了政府!

ekhc    發表於 23-9-25 15:17
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-24 12:57
通告可能已經得罪了政府!

3年後辦學共60年, 光榮引退

ANChan59 發表於 23-9-24 12:48
昨天家裏討論點解唔賣盤?可能唔想做衰個名。

賣盤可能要連個物業考慮,業主及投資者未必有共識。
這已經不是教育考慮,而係地產生意決定

heidya 發表於 23-9-24 13:13
這已經不是教育考慮,而係地產生意決定

我哋非當事人,唔會知道他們真正的原因,大家都係估估下,枱面原因都係只供參考!

heidya    發表於 23-9-24 15:08

poonseelai 發表於 23-9-24 13:06
3年後辦學共60年, 光榮引退

CEO識一個幼稚園校監朋友,幾年前賣咗個盤,避開疫情困難期,現在生活優哉游哉。

heidya    發表於 23-9-24 15:09

當然有啲辦學團體, 尤其是辦幼稚園嘅會當佢係一盤生意, 但亦有更多嘅辦教育團體會覺得作育英才係社會服務, 要有一定嘅使命感, 唔可以當佢只係一盤生意。當呢個土壤唔再適合辦教育, 結業係唯一嘅選擇

ekhc    發表於 23-9-25 15:18

Charlotte_mom 發表於 23-9-22 13:35
收租大減我明

段估係後輩不願接棒!!!

不少老字號有接棒問題!

Nutcraker 發表於 23-9-23 13:46
所以收生不足,老師/管理層達退休年齡,營運問題,依d 只係KV 對外既藉口,根本KV 要收既,根本仲有大把人 ...
"KV 幅地又係Kv 家族創辧人自己物業"

really?!!

咁接棒問題最大了!!!

後輩唔願做...

回覆 retriever 的帖子

唔出奇丫
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊