用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國1 年 GCSE or A level?
發新帖回覆
go

[英國] 英國1 年 GCSE or A level? [複製鏈接]

ill 發表於 23-9-21 22:57
明白了,即係讀完中五才去比較好。請問香港讀完中五再報讀英國six form ,入學困難嗎?謝謝
...

考入sixth form, 難,學位實在相對lower form 少,我哋上年考完完全感受到咩係競爭激烈,另外筆試方面 AL 你想修的subjects 都要考該校的entrance paper, 千祈唔好裸考。你女在香港take accounting, AL 你check 吓有冇呢科,我唔太肯定,至於Math 不是AL必修,但冇咗Math 呢科到大學選科時會挷手挷腳。不過你亦先看大學想讀乜知entry requirement 再考慮嘅.

TAIOU4    發表於 23-9-26 14:59

ill 發表於 23-9-22 09:33
我唔介意女兒去英國比香港讀多一年(F7),因為女兒成績只係中等,所以穩陣啲我都想佢讀完form Five才過去 ...

你預咗爭sixth form 是幾難㗎,位少到得幾個,學店除外,我哋係完中四過去讀,計age 唔到我哋話事完中四定中五去,同埋要睇餸食飯,按孩子的成績和能力去揀學校來考,唔好信曬agent.  

Poyau 發表於 23-9-22 11:26
請問心儀那些學校 寄宿女校?
Sixth form 收多少校外生視乎學校
例如以下兩間 45 vs 5 好大分別

話就話45外校生,但香港學生都係佔這45 人內的好少部分

9284 發表於 23-9-22 12:38
其實好難唔裸考, 我睇過GCSE BIO個範圍, 好廣, 小朋友好難在考EXAM之前自己一個去睇識哂個範圍入面D內容,  ...

考數學可以用計數機,上年考幾間都可以用,至於GCSE syllabus 內容的確大過HK 的,真係好難全部食晒,自修得幾多就幾多,盡力。完全裸考盞搞,明知人地係問GCSE 內容。

UKCB 發表於 23-9-22 21:10
回覆 ill 的帖子

姪女上年S4, 學校成績中下,對選科都冇方向,因為成績問題有好多學校都唔收,最終今年入讀 ...

呢樣真呀,好似數學咁,有啲topic 香港都未教但就要考subject paper, 我哋唯有對一對個syllabus 見邊啲未學過嘅就惡補下,最後去考entrance paper 時才應付到,如果唔係預早準備下,唔會過到關。

eli_leung 發表於 23-9-23 10:23
我女兒都係讀完中四後UK year 12, 因為佢暑假出世,所以要跳級。去到英國只係讀三科,重點係可以避免英文( ...

你講緊政府學校呀?點解關地址在附近事?

silvia_ng 發表於 23-9-26 12:44
我可能果陣比較趕,冇咩比較sixth form開設嘅學科。呀女果間學校,果陣入學試比較有趣,係似啲性向測試, ...

你阿女有冇話喺英國,老師教Math 好有系統?我仔剛剛喺英國開學,佢覺得幾個數學老師都教得好好,令佢好明白,由於佢修埋further math, 所以math + further math 共有幾個老師一齊教,當然係講緊分set 分時段上課,而呢幾個老師佢都覺得教得好。在香港時,老師嚴重飛書,尤其教M1 嗰個激到佢死。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊