用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 校巴問題
發新帖回覆
go

[其他] 校巴問題 [複製鏈接]

想問下大家,係唔係都部份國際學校唔比私家車係學校接送?必需坐校車?咁校車係咪可以送到屋企付近?
因為我見好多IS都偏遠,接送好似有些麻煩....
   0    0    0    0

Choochootrain 發表於 23-9-21 16:19
想問下大家,係唔係都部份國際學校唔比私家車係學校接送?必需坐校車?咁校車係咪可以送到屋企付近?
因為 ...

有幾間係,你申請時應該有提,呢啲通常會覆蓋埋ECA.
應該會覆蓋大部分地點,如果冇家長便要自己送一程去最近校巴位置,通常步行10分鐘內不奇,但見過人西貢冇校巴(學校在港島),便自己架車送去尖沙咀上校車,只捱一年因為升小學便轉,如果長期應該頂唔順。

964000 發表於 23-9-21 19:05

有幾間係,你申請時應該有提,呢啲通常會覆蓋埋ECA.

但我聽聞有啲到開學先知路線,先知到唔到屋企,咁如果take咗offer又冇校車到咪好大獲?

我哋住九龍區校車唔到門口,如果好鐘意間學校,都唔怕,最多行返去。

回覆樓主:

如果係規定要搭校車嘅應該會開站?我上年報學校前,曾email問過幾間學校校車路線經唔經屋企附近同埋時間。要注意有d學校就算有校車,但搭車時間會好長。我上年係因應校車問題想幫小朋友轉校,但問完先發覺以為近d嘅學校搭車會無咁耐,結果同原本讀緊嘅學校校車車程差唔多,所以我就冇報。只報左另一間校車時間短好多嘅學校。不過第一間學校係冇規定要搭校車,第二間就有,唔知係唔係因為咁,學生多路線自然開得多,搭車時間相應都短好多

mehaha 發表於 23-9-21 21:26
如果係規定要搭校車嘅應該會開站?我上年報學校前,曾email問過幾間學校校車路線經唔經屋企附近同埋時間。 ...

Mandatory 校車的因為多人搭,自然路線多夠人兜路有機會較少,不過都要撞彩,睇佢點設計D路線,站頭定尾。

回覆樓主:

我地就係因為睇校車路線諗住有站先報學校,點知學校收左、樓都買埋,開學前先話成條校巴線cancel~

我地都捱左兩年MTR+校巴,係幾辛苦,但小朋友唔想轉校。今年本來想搬去學校附近,但有其他考量所以暫時都未搬。

所以校車都幾大影響

melobi12 發表於 23-9-24 12:33
我地就係因為睇校車路線諗住有站先報學校,點知學校收左、樓都買埋,開學前先話成條校巴線cancel~

我地都 ...

我明…本來打算今年幫小朋友轉去間近d搭校車時間短一半嘅學校,臨開學小朋友唔想轉校,所以仍然要過朝早自己搭的士送小朋友返學再返工,回程先搭校車嘅日子…好過要佢每日坐3個鐘校車(emoji)

朋友讀IS大校,唔比私家車接送,但校巴服務十分差,同學校投訴但學校唔理… 所以開學前最好了解清楚…
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊