用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 用咩信用卡俾學費或宿費少些手續費?
樓主: cpmummy
go

[英國] 用咩信用卡俾學費或宿費少些手續費? [複製鏈接]

munce 發表於 23-9-20 04:28
想了解wise係點玩法?
另外, 有冇人係用flywire交學費? 呢樣又點玩法?

我幾年前報一間C字頭嘅boarding school用過flywire比application fee,我覺得佢似係一個中間人,一個付款平台(有d似paypal咁)提供多種方法比你地比錢,佢就去幫學校收錢,咁樣學校可以慳番d admin cost同埋bank charges,佢個rate一定好過credit card,唔好嘅地方係唔係間間用得,一定間學校有join先用到,起碼我宜家間學校無join到flywire

Wise係另一樣野,佢似一間網上兌換,個rate係平過晒咁多間銀行,但網上嚟講應該係IB個rate最平,不過IB其實係一間投資公司,換外匯只係副業,所以免手續費兌換好似要配合用IB買吓股票,我沒有太深入研究,因為我覺得有d複雜所以無用。Wise就簡單d, 我入港幣落wise嘅香港銀行戶口(JPMorgan),然後wise會用佢係英國嘅銀行戶口過番英鎊落我英國銀行戶口,因為不論香港或英國兩筆錢都係local transfer,所以兩地嘅銀行完全無收bank charge, 變相我慳咗個平d嘅exchange rate, bank charge同remittance charge。唔好嘅地方係一定你要有個overseas account, 佢唔可以將d外幣入番落你香港嘅外幣戶口,一定只可入番落個海外戶口,個時間唔係real time, 大約要一個鐘至一日 depend on 會唔會撞正weekend。所以細數我會係HSBC唱完用global transfer轉錢費事煩,大數交學費我一定係其他銀行用wise入錢唱返落我個HSBC UK account 的,因為筆數大, 個rate都差幾遠

sp3014 發表於 23-9-20 12:29

我幾年前報一間C字頭嘅boarding school用過flywire比applica ...

請問如果我轉港幣去wise換英磅,換到啲英磅可否轉去英國我女的戶口?

rubycourt 發表於 23-9-20 12:42
請問如果我轉港幣去wise換英磅,換到啲英磅可否轉去英國我女的戶口?

唔可以,一定要同名,因為外國捉money laundering 好嚴,應該都係驚你洗黑錢。你不如轉港幣去你女嘅香港戶口,直接用你個女個名唱仲好

醒目開學勳章

kittttty 發表於 23-9-20 11:57
明白, 謝謝你!   原本打算今個月會用手機app開one戶口, 再online申請離岸, 今天按入手機app睇到好多負評話 ...

你指什麼app? 我有用香港及英國的HSBC app, 兩個都無問題

我幾年前報一間C字頭嘅boarding school用過flywire比applica ...

IB 吾需要成日買股息先可以換外幣,Exchange 係要收手續費,最低收US2 , 或0.002% 手續費,每個月有一次免手續費提款,其後要收手續費

3b 發表於 23-9-20 15:41
你指什麼app? 我有用香港及英國的HSBC app, 兩個都無問題
就係呢兩個app囉, 真係好多負評, 多到一個點.

kittttty 發表於 23-9-18 20:47
hello, 請問你由hsbc hk 匯英鎊去hsbc uk  戶口每次都順暢嗎?  因為 我喺youtube睇到有D人即使係同名匯款,  ...

HSBC HK 及HSBC UK非常順利方便喎,又免手續費,用埋兩地的Debit card 好方便。我另外有東亞HK及東亞UK ,手機apps過數,五年來都很順利

cfs 發表於 23-9-20 23:42
HSBC HK 及HSBC UK非常順利方便喎,又免手續費,用埋兩地的Debit card 好方便。我另外有東亞HK及東亞UK , ...
個app個點評有好多負評, 話順暢嘅也有, 大概一半一半, 真係唔知點解會咁唔同, 希望自己開時係順暢嗰一方.

謝謝咁詳細解釋。佢學校可以用flywire, 我哋會試試!
至於生活費, 臨去英國前開了HSBC HK account,到步後又開了HSBC UK account, 已成功連接。咁我係咪轉港幣去佢香港户口,之後登入佢香港戶口買英鎊,然後用global connect 轉去佢英國户口?

munce 發表於 23-9-21 03:20
謝謝咁詳細解釋。佢學校可以用flywire, 我哋會試試!
至於生活費, 臨去英國前開了HSBC HK account,到步後又 ...

是的,用global transfer完全無bank charge

kittttty 發表於 23-9-20 23:09
就係呢兩個app囉, 真係好多負評, 多到一個點.
可能是惡意負評。
自己有無親身用過?

醒目開學勳章

2jkidsfather 發表於 23-9-21 09:59
可能是惡意負評。
自己有無親身用過?

EK應該沒有家長投訴過, 不知劣評是什麼原因, 我自己在香港, 日本及歐洲都有用過兩個app, 未試過有問題

kittttty    發表於 23-9-23 13:05
2jkidsfather    發表於 23-9-21 14:24

想問flywire create account 係用家長名字還是學生名字? 咁點樣link up to 大學個學生account呢?

munce 發表於 23-9-22 22:15
想問flywire create account 係用家長名字還是學生名字? 咁點樣link up to 大學個學生account呢?
...

我唔係交學費,係交application fee,唔肯定會唔會一樣。我當時係有一條payment link, 一㩒入去已出咗學校名,唔需要拉落嚟搵學校,我填作為付款人資料,跟住已有學生資料,再入credit card 資料,我對過啱就㩒比錢

sp3014 發表於 23-9-22 23:30
我唔係交學費,係交application fee,唔肯定會唔會一樣。我當時係有一條payment link, 一㩒入去已出咗學校 ...

今日一定要交了。見到flywire個價對返港幣成$9.8。依家英鎊做緊$9.6!
係咪冇嘢可以做,侷住交?

醒目開學勳章

munce 發表於 23-9-25 13:34
今日一定要交了。見到flywire個價對返港幣成$9.8。依家英鎊做緊$9.6!
...

flywire不能選外幣, 不同的信用咭都只可以付港幣, 如果自己趁低價換了英鎊, 就不可以用這方法付款, 只能經香港匯款或由global account轉當地戶口交費

munce 發表於 23-9-25 13:34
...

是的,所以我之後都嗱嗱聲申請咗海外戶口,直接用transfer比錢

3b 發表於 23-9-19 07:59
8月尾用global transfer 去英國即時到戶無問題, 但英國轉錢交學費時就被凍結了, 原因是太耐無用, 金額 ...

咁係咪佢打長途電話同你clarify,定自己要打長途過去解凍呢?

lm251099 發表於 23-9-20 16:43
IB 吾需要成日買股息先可以換外幣,Exchange 係要收手續費,最低收US2 , 或0.002% 手續費,每個月有一次免 ...

我IB戶口只可提取HKD、USD和CNH。請問要如何setup才可提取GBP和其他貨幣?

醒目開學勳章

luckyangel 發表於 23-9-27 04:25
咁係咪佢打長途電話同你clarify,定自己要打長途過去解凍呢?

要自己打去英國, 職員口音好重,他們將電話不停轉去不同部門,加上頭兩次講了差不多廿幾分鐘就斷線激死我,之後好彩有位職員主動打返比我, 這一次就好好多, 問了廿十分鐘就成功解凍,但電話費總共用了2佰幾
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊