用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 用咩信用卡俾學費或宿費少些手續費?
go

[英國] 用咩信用卡俾學費或宿費少些手續費? [複製鏈接]

上年一直用Hk HSBC張debit card俾學費和宿費,網上繳費簡單容易,但掂知今年開始學校外判咗間公司付責收費,唔再接受境外debit card,只接受uk的debit card,又或任何credit card但就大幅增加手續費3%,我冇uk的debit card,好彩找到英國的朋友幫手代付。但問題是宿費只接受credit card或T/T,唔想又麻煩人幫手,想問下用咩credit card滙價好些,手續費冇咁高/回贈多些?
   6    0    0    0

Credit Card 就算唔收手續費但個匯率好揾笨,隨時差幾個%,自己online上網做T/T起碼可以用自己戶口既英鎊,會唔會好D?

cpmummy 發表於 23-9-18 08:52
上年一直用Hk HSBC張debit card俾學費和宿費,網上繳費簡單容易,但掂知今年開始學校外判咗間公司付責收費 ...
申請HSBC UK account,  use its Debit card.

Very easy to apply.

回覆樓主:

DBS 匯款去英國免手續費同個匯率係靚仔(一定靚仔過HSBC),不過對家的英國銀行可能會扣手續費,即係你匯100蚊,對家可能只實收98蚊,你要小心以防當你未交足錢

所以長遠真係要開番個HSBC UK, HSBC個global transfer 真係好好用同抵,Global transfer d 錢去UK 個account再用番UK 個 account 去比學費同雜費,真係快靚正

sp3014 發表於 23-9-18 10:48
DBS 匯款去英國免手續費同個匯率係靚仔(一定靚仔過HSBC),不過對家的英國銀行可能會扣手續費,即係你匯100 ...

請問HSBC debit card uk每日有限額轉出交學費嗎?thx

rubycourt 發表於 23-9-18 17:13
請問HSBC debit card uk每日有限額轉出交學費嗎?thx

HSBC UK account ebanking 轉去當地第三者我上次用過一日係£25000。學校用Direct debit,我簽咗張form就唔受呢個限制

醒目開學勳章

rubycourt 發表於 23-9-18 17:13

£25,000

yuyueng 發表於 23-9-18 09:30
Credit Card 就算唔收手續費但個匯率好揾笨,隨時差幾個%,自己online上網做T/T起碼可以用自己戶口既英鎊, ...

係,credit card匯率又差,又有手續費,所以我一直唔想用,之前仲可以用hk debit card時真係快靚正,學校果時仲可以每期接受不同咭,不同方法,不同額的付費,非常彈性。
上網做TT我唔明收費係幾多,又唔知道幾時到賑,有啲迷惘。
我諗都係盡快申請uk debit card

2jkidsfather 發表於 23-9-18 09:43
申請HSBC UK account,  use its Debit card.

Very easy to apply.

我會試吓上網申請

DBS 匯款去英國免手續費同個匯率係靚仔(一定靚仔過HSBC),不過對家的英國銀行可能會扣手續費,即係你匯100 ...

咁,真係別無他選,此終都要申請uk account。
你係直接用uk account轉數去比學費?定係用uk hsbc張visa debit card?

cpmummy 發表於 23-9-18 19:22
咁,真係別無他選,此終都要申請uk account。
你係直接用uk account轉數去比學費?定係用uk hsbc張visa de ...

其實不論你用邊個方法,都要開咗個HSBC UK account 先,因為無account係唔會比張debit card的。

我係三個方法都有用過,學校未搞好個direct debit 前 (等英國學校搞呢d野真係要好有耐性),試過用HSBC UK 嘅ebanking 轉帳去學校戶口交學費,也試過入debit card no 交學校嘅learning trip expenses。學校搞好個direct debit 後,每期send school bill比我,無問題就會自動過數,唔駛煩。所有方法都係唱好英鎊放係戶口直接扣,完全無手續費

sp3014 發表於 23-9-18 19:37
其實不論你用邊個方法,都要開咗個HSBC UK account 先,因為無account係唔會比張debit card的。

我係三個 ...

好清楚,唔該晒!係咪無論用ebanking轉帳定用debit card號碼交費,限額都是GBP25000?

cpmummy 發表於 23-9-18 19:45
好清楚,唔該晒!係咪無論用ebanking轉帳定用debit card號碼交費,限額都是GBP25000?
...

debit card 未試過咁大額唔肯定,之前交trip expenses都係港幣萬幾蚊,ebanking轉帳就肯定係£25000,因為交過學費

hello, 請問你由hsbc hk 匯英鎊去hsbc uk  戶口每次都順暢嗎?  因為 我喺youtube睇到有D人即使係同名匯款, 都有試過被凍結, 銀行聯絡你問一輪才解凍, 如果因為咁被阻延交唔到學費就麻煩了 .  有試過嘅人講只係1000鎊咁少都會有機會, 所以想了解多些.

kittttty 發表於 23-9-18 20:47
hello, 請問你由hsbc hk 匯英鎊去hsbc uk  戶口每次都順暢嗎?  因為 我喺youtube睇到有D人即使係同名匯款,  ...

我係經常用HSBC 個global transfer或者用wise買英鎊然後直接入我HSBC UK account的。So far, 即匯即有即用,未比人freeze過account,不過身邊有朋友試過出事(不過佢係匯錢買樓出事)

其實明白英國個banking system 同香港唔同,跟番英國個practice就okay。其實外國好重視所有money laundering的,反而香港唔係太concern普通市民嘅資金流動。如果英國d銀行見你個account 十年都唔用,突然一大舊錢入嚟又出去,好多時驚你係洗黑錢,跟住就會freeze個戶口,我朋友就係申請定個英國戶口買樓,完全無用過until要比downpayment就入一大舊錢,跟住即刻出事,佢要打去英國同個staff解釋搞咗好耐先unfreeze 番

所以我平時都會keep住用吓個uk 戶口過零用錢比小朋友,又會用嚟幫小朋友上amazon訂吓野,個學費都唔會一次過入去,分開幾次,總之只要係一個日常用緊嘅active account係無事的。當然學校幫我搞好個direct debit, 我更加唔駛煩,因為睇到係regular比錢學校,我入錢都無再分好多次,一路都無咩問題

回覆 sp3014 的帖子

唔該你呀, 好詳盡說明

醒目開學勳章

kittttty 發表於 23-9-18 20:47
hello, 請問你由hsbc hk 匯英鎊去hsbc uk  戶口每次都順暢嗎?  因為 我喺youtube睇到有D人即使係同名匯款,  ...

8月尾用global transfer 去英國即時到戶無問題, 但英國轉錢交學費時就被凍結了, 原因是太耐無用, 金額太大, 聯絡英國fraud team問了很多問題, 又問我是否被人要協, 不情願地轉錢, 又問我身邊是否有人指示我回答, 傾了差不多20分鐘才成功解凍, 如果太耐無用戶口, 真係要預早交費, 以免過期

sp3014 發表於 23-9-18 19:55

debit card 未試過咁大額唔肯定,之前交trip expenses都係港 ...

好,唔該晒你!

sp3014 發表於 23-9-18 21:26
我係經常用HSBC 個global transfer或者用wise買英鎊然後直接入我HSBC UK account的。So far, 即匯即有即用 ...

想了解wise係點玩法?
另外, 有冇人係用flywire交學費? 呢樣又點玩法?

3b 發表於 23-9-19 07:59
8月尾用global transfer 去英國即時到戶無問題, 但英國轉錢交學費時就被凍結了, 原因是太耐無用, 金額 ...
明白, 謝謝你!   原本打算今個月會用手機app開one戶口, 再online申請離岸, 今天按入手機app睇到好多負評話個app好差, 好stupid, 好慢, 仲有D話一轉數就成個畫面黑咗, 搞到我心驚驚.... 其實只用online得唔得呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊