用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 求意見
go

[小學] 求意見 [複製鏈接]

小朋友Y5在IS, 但英文not fluent 因喜歡揾懂中文同學玩, 現在諗1. 中学應該留在HK,因IB 報外國大學多選擇,但怕英文not fluent 難IB 攞good grade。
2.英文not fluent 所以升中到Canada (有passport), 但是好的大学UBC , UT在大城市,太多中國人估我女會跟中國人玩不易改善英文。唔去small town 因為好的大學在大城市。
   3    0    0    0

lovelysnake 發表於 23-9-16 17:21
小朋友Y5在IS, 但英文not fluent 因喜歡揾懂中文同學玩, 現在諗1. 中学應該留在HK,因IB 報外國大學多選擇 ...
去加拿大比起留港點計都一定會講同聽多咗英文。 如果目標係加拿大嘅大學, 喺加拿大讀書直升上去既壓力會比起讀 IB 細

1)在香港的國際學校讀了幾耐,仲未適應英語學習環境?講英文唔夠fluent與英文能力不盡相同,但要考慮埋學校的英文程度。升中之後會否有改善空間呢?
2)去加拿大讀中學未必一定要揀溫哥華或者多倫多,因為香港人都多,可能一樣只找講廣東話嘅埋堆。

無論去邊度升學,英語能力只是其中一環,究竟你想佢點?有冇英語的語境俾佢?

Radiomama 發表於 23-9-16 20:53
1)在香港的國際學校讀了幾耐,仲未適應英語學習環境?講英文唔夠fluent與英文能力不盡相同,但要考慮埋學 ...

1.讀左4年ESF, 她喜歡中文多過英文,家講中文。老師話not fluent 但上堂問題不大,只是會偏揀同中文同學玩。
2. 最好的大学都在温哥華、多倫多,揀小城市有左朋友生活圈就唔太想搬去 UBC, UT,我係例子

lovelysnake 發表於 23-9-16 22:06
1.讀左4年ESF, 她喜歡中文多過英文,家講中文。老師話not fluent 但上堂問題不大,只是會偏揀同中文同學玩 ...

咁佢自己返加拿大讀書?定你陪佢?

Radiomama 發表於 23-9-16 22:33
咁佢自己返加拿大讀書?定你陪佢?

你會陪,老公留港。所以可能最難適應係我。

我係你一定唔會走住,無謂做太空人,讀多幾年IS睇定啲先。溫哥華多倫多(尤其啲名校區)太多華人,語景、學習環境未必好得過香港IS.  讀多幾年,發覺真係考唔掂IB, Grade 10 先去都未遲吖。

retriever    發表於 23-9-20 14:48

回覆 lovelysnake 的帖子

我都係第一次聽ESF會講中文, 其他IS真係聞所未聞, 我本來仲估係耀X
其實可以轉去其他IS,咁就好簡單咁解決咗個問題

positano 發表於 23-9-17 01:10
我係你一定唔會走住,無謂做太空人,讀多幾年IS睇定啲先。溫哥華多倫多(尤其啲名校區)太多華人,語景、學 ...

朋友帶孩子回流多倫多,搬到名校區,但心儀嘅學校回覆已滿額、沒有學位,最後只能派去另一間學校。完全大失預算。

SISian 發表於 23-9-17 07:37

我都係第一次聽ESF會講中文, 其他IS真係聞所未聞, 我本來仲估係耀X

ESF 好多插班生,好多學生中文叻過英文,我喺中學部都聽到兩個學生用中文交談。同埋Y5都應該決定咗第一語言係乜,想變返好似鬼仔鬼妹咁樣講英文,應該有啲困難。我仔啲同學講英文同佢都有分別的,因為佢哋中文幼稚園上,口音同我仔唔一樣,佢聽得出。但咁樣啲中文就唔會太差囉,佢哋起碼願意接受中文,唔會學完水過鴨背。

Radiomama 發表於 23-9-17 08:01
朋友帶孩子回流多倫多,搬到名校區,但心儀嘅學校回覆已滿額、沒有學位,最後只能派去另一間學校。完全大 ...

咁我又冇諗過滿額。不過咁,係唔係名校在加拿大冇咁重要,唔洗名校先入到UT ,UBC.

醒目開學勳章

SISian 發表於 23-9-17 07:37

KIS都中文多過英文

lovelysnake 發表於 23-9-16 22:06
1.讀左4年ESF, 她喜歡中文多過英文,家講中文。老師話not fluent 但上堂問題不大,只是會偏揀同中文同學玩 ...
咁奇?邊間ESF. 我女好耐之前轉一年已fluent spoken English.  就算香港人自己都講英文。不如轉第二間ESF or IS. 好過大費周章啦加拿大邊度讀書書同入吾入到UBC UofT 冇関,係睇成績。我依前中學都山旯旮,一樣入到其中一間仲有scholarships.

Bunnygirl 發表於 23-9-17 22:47
咁奇?邊間ESF. 我女好耐之前轉一年已fluent spoken English.  就算香港人自己都講英文。不如轉第二間ESF o ...

應該唔關學校事,如果同學不会中文她就願意英文。我覺只是她喜歡中文,她曾話想入清華……性格問題,唔知點改。

lovelysnake 發表於 23-9-18 00:11
應該唔關學校事,如果同學不会中文她就願意英文。我覺只是她喜歡中文,她曾話想入清華……性格問題,唔知 ...

我覺得你女兒好有目標哦!如果佢真係對中文咁有興趣,不如比佢讀ISF呢類型學校會更好吧。我諗呢啲學校會更加發揮到佢的potential。 其實搵間適合小朋友的學校很重要。(同埋點解要改她的性格,她只不過喜歡中文 )

lovelysnake 發表於 23-9-18 00:11
應該唔關學校事,如果同學不会中文她就願意英文。我覺只是她喜歡中文,她曾話想入清華……性格問題,唔知 ...

既然佢咁有諗法,咁不如放手俾佢自己揀,家長可以支持佢行自己想行嘅路呀,轉ISF或者YC呢類IS佢可能會讀得更出色!

lastpass 發表於 23-9-18 00:47
我覺得你女兒好有目標哦!如果佢真係對中文咁有興趣,不如比佢讀ISF呢類型學校會更好吧。我諗呢啲學校會更 ...

因大部分大學英文為主,所以想她英文流利,去邊讀書都冇問題。

如果鐘意中文,讀esf 係慘,應該比機會佢發揮自己興趣。唔需要改變佢性格,本地中學有推薦位去清華大學。

請問係邊間esf讀左咁耐英文都碼碼地?

回覆 Loveyouhaha 的帖子

你俾我估,我會估係Shatin College
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊