用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 求意見
樓主: lovelysnake
go

[小學] 求意見 [複製鏈接]

回覆 SISian 的帖子

呢間係好多人夢寐以求esf出狀元… 最勁個間學校wor….。但可能華人多…

回覆 Loveyouhaha 的帖子

其實我都係估吓,完全冇事實根據,但係就算全部華人,IS裏面都應該係英文playground language,我都有啲驚訝如果確實
不過普遍越多華人嘅學校,成績應該比例上越亮麗

lovelysnake 發表於 23-9-18 00:11
應該唔關學校事,如果同學不会中文她就願意英文。我覺只是她喜歡中文,她曾話想入清華……性格問題,唔知 ...
以我所知就算大家識中文都吾會講,講中文應該冇人采你。所以好奇怪會有間咁既ESF.

SISian 發表於 23-9-18 22:38
回覆 Loveyouhaha 的帖子

其實我都係估吓,完全冇事實根據,但係就算全部華人,IS裏面都應該係英文playgro ...

按返樓主history , 呢幾年嘅IS 應該係plk 之後係Esf cwb. 公平啲講,樓主在Esf 時間並不太長。

回覆 lovelysnake 的帖子

根據我在加拿大的朋友和我孩子同學的家長所講,如果想入 UBC, UoT 比較 competitive 的學系,可能用 overseas IB 的分數比用加拿大 OSSD 的分數容易入。例如 UBC, UoT science, 如果用加拿大 OSSD, 要 > 95%Overseas IB 大約 36 分就可以了。有錯的話,歡迎各位家長抖正。
同意其他家長所言,轉學校可能較適合。

回覆樓主:

不是學校問題,是我女喜歡用中文,個人問題

Starrynite 發表於 23-9-19 01:09

根據我在加拿大的朋友和我孩子同學的家長所講,如果想入 UBC, UoT 比較 competit ...

我就是覺得IB報大學選擇比較多

not fluent 係去到咩程度, IB 係好需要大量英文WRITING的.

lovelysnake 發表於 23-9-19 08:07

其實冇乜大問題,佢只係唔100% fluent, 流利已經好好,我諗普通話都唔會差,呢一代嘅小朋友要流利三種語言已經好了不起

Shellyxlk 發表於 23-9-19 11:50
其實冇乜大問題,佢只係唔100% fluent, 流利已經好好,我諗普通話都唔會差,呢一代嘅小朋友要流利三種語言 ...

溝通問題不大,老師都冇話有大問題。呢代小朋友兩文三語係基本,可能要求太高。

其實而家先Y5,仲有好多年時間先考ib, 我唔党會有大問題。另外如去加拿大你是否會讀私校?如果讀public sch 的話,其實質素都好參差,而且加拿大超多華人,到時開群華人,可能英文仲差,識人去加拿大讀大學,佢話完全唔使講英文

lovelysnake 發表於 23-9-19 08:07

喜歡中文,還說想入清華,應考慮轉她去ISF/CIS, 在香港讀IB也可以,許多在local school first language 不是英文的學生也可以考好IB,不選英文最深level便可。

lovelysnake 發表於 23-9-19 08:09
我就是覺得IB報大學選擇比較多

而家先Y5, 仲有好多時間係學校浸英語,唔駛擔心。佢鐘意中文及跟同學講廣東話冇得迫。唯有雙軌進行。攪得掂學校啲嘢都ok。
與其做太空人,不如繼續係IS。IS質素可能比加拿大津校甚至私校好。去到使咁多錢犧咁多,讀書都好大可能同好多華人做同學。
再者IB 兑换加拿大嘅分有”著數”,而當中IB program 雖然唔易但亦可以有全面啲嘅培育。

LoveCorgi2 發表於 23-9-20 23:53

而家先Y5, 仲有好多時間係學校浸英語,唔駛擔心。佢鐘意 ...

對,做太空人唔值得

IB主要需要寫作能力?只要多看書,多練習寫作就ok?平時鐘意講中文不一定代表英文寫作不好。身邊其實有很多朋友講過佢地去多華人的地方讀書,結果淨係同華人玩,講英文無好到,不過普通話好咗好多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊