用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值
go

曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 [複製鏈接]

https://www.inmediahk.net/node/% ... 5pj14_2b0Hk7mKY53k4
前財政司司長曾俊華週五(15日)出席香港中文大學崇基學院週會,回應學生有關從政、財政、明日大嶼、教育制度、曾參選特首等問題。他說部分年輕人可能有「躺平」,但非壞事,亦不不相信「個個都躺平」,因他遇到的年輕人均很有創意去製造一些東西,或有改變社會上的不公義。他又指DSE無存在價值,認為香港整個教育系統須徹底改革。

heidya    發表於 23-9-21 09:02
   0    0    0    0

參加高考

點樣改革又無例出供港人參考,嘴炮一個。

曾俊華沒有回應前者問題。至於後者,他直指DSE無存在價值,指經歷疫情後,大家可利用Zoom進行教學,故每間大學其實可錄取無限多的學生。曾俊華稱,外國的大學設免費網上影片課程,供全世界的人在任何時間、任何地方修讀,認為香港可採用該模式:「呢個模式可唔可以改變一吓,等唔同嘅人,唔只係年青人,甚至係做緊工嘅嗰啲人,可以將呢個課程唔需要好長,每一次都上兩三個鐘頭,又可以少少每一次十分鐘咁樣去學習一啲嘢,我相信呢樣嘢應該有相當大嘅改變。」

應該係指所有的大學入學試都冇存在價值了,任何人都可以修讀大學課程

lm251099 發表於 23-9-16 17:50
參加高考
高考仲容易過dse

twobirds 發表於 23-9-17 17:19
曾俊華沒有回應前者問題。至於後者,他直指DSE無存在價值,指經歷疫情後,大家可利用Zoom進行教學,故每間 ...
MIT 等一早就開放式open course, 15+年前就有, 上大學係為張cert, 又唔單單係為知識技能, 但果張cert點解又咁重要呢? 牽扯利益同權力結構,就好難話改就改。
曾依家局外人,講乜都得

woooiiii 發表於 23-9-17 18:24
MIT 等一早就開放式open course, 15+年前就有, 上大學係為張cert, 又唔單單係為知識技能, 但果張cert ...

路過吹下水。

阿仔在香港讀大學的時候,他的大學課程還未有FinTech 及 Al /ML,畢業前後都係跟MIT及Stanford 網上學,還有其他網站,另一個途徑係YouTube 。

畢業後第二年入咗公司AI task force ,跟Data Scientist 做咗兩年項目,有些實戰經驗打底。

他讀這些課程係應該冇證書,但見工嘅時候講得掂,有實際經驗,係可以ok。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

不如直頭唔使考試人人入大學啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

eit2003 發表於 23-9-17 17:29
高考仲容易過dse
你肯定"高考仲容易過DSE"?
那麽.你或你的子女甚至親朋有幾多個已經或將來必會放棄DSE而去參加高考?

言出必行阿,否則就是信口開河.再講,放棄DSE參加高考的門檻絕對不像選擇IB那麽高.何樂而不爲?

lm251099 發表於 23-9-16 17:50
參加高考
參加高考,如果僅僅是表面意思,即DSE換個名為高考,那沒有問題.

問題在哪裏?

畢業生的就業許可(1)是最大關鍵.其次是學位的本地生占比(2).

對於(1),其實現在已經允許外地生在本地就業,但仍有極大的放寬空間.

對於(2),亦已經有端倪.假如再放寬,那就是全面參加高考.

全面參加高考,是指考試全面向强國各個省級行政區分配學位.最大的危機是,就業市場全面放開,望望深圳每年的畢業生招聘會.(講得貼時啲,"搶人才".即是對大學以上人才全面開放入境許可)

做財爺時又唔見佢有咩高見...

Rpp 發表於 23-9-16 18:23
點樣改革又無例出供港人參考,嘴炮一個。

Agree, 咀炮边個唔識

Chiuchoiluck 發表於 23-9-18 09:39

medicine 發表於 23-9-18 06:43
你肯定"高考仲容易過DSE"?
那麽.你或你的子女甚至親朋有幾多個已經或將來必會放棄DSE而去參加高考?
講笑啫

Chiuchoiluck 發表於 23-9-18 09:39

美食車

小鹿揀學校 發表於 23-9-19 08:53
美食車

我認為美食車有得做,不過幾個政府部門冇坐低落(emoji)拆牆鬆綁,用六七十年代嘅條例,乜生意都死。

迫人地去冇雷公咁遠嘅地方先可以擺檔,百幾二百萬投資先可以出到哂d牌。如果靈活處理,可以搵到食。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-19 15:17
我認為美食車有得做,不過幾個政府部門冇坐低落(emoji)拆牆鬆綁,用六七十年代嘅條例,乜生意都死。

迫人 ...

我認為 "美食車" 要零售消費回歸本地市場先有得做喎...

美食車提供既食物, 唔岩內地旅客口味, 出現既旅遊點, 亦因大量旅客而令本地客望而生畏...

本地零售消費, 長期迎合內地旅客口味而傾斜... 社會運動加COVID 封關後, 旅客絕跡... 相應地, 招呼內地旅客的藥妝店, 金舖大量倒閉...最冷清的日子, 走過加連威老道出現近30間以上吉舖...

萬物先腐而後生, 慢慢開始出現招呼本地客源口味的商店: 日本食店, 燒烤, 茶餐廳等等; 長州等離島亦出現大量文青店, 周未親子或情侶出遊...

本以為萬象生機... 北吹風來, 銅鑼灣又開始旅客漸多, 藥妝店重現江湖... 這些本地客路的小店, 包括可能再出現的美食車, 又再有多少生存空間?

retriever 發表於 23-9-21 14:27
我認為 "美食車" 要零售消費回歸本地市場先有得做喎...

我只係講個概念,防火安全及食物安全。我不是講疫情之後或者經濟循環。

其實街邊d車仔檔數目咁多,又用氣體爐,但消防,食環視若無睹,所以讓不少人以為美食車個概念唔得?

係一個完全冇監管,一個過份嚴厲監管,讓成本倍增。

woooiiii 發表於 23-9-16 17:08
https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E6%9B%BE%E4%BF%8A%E8%8F%AF%EF%BC%9A%E8%BA%BA%E5%B ...

玫瑰崗風波Dalton school出晒名,薯片叔叔係DSHK校董,佢踩DSE就唔奇怪㗎喇

唔使跟尾嘅概念政策,好難有好發展。

幾時為公,幾時為私,畀少少時間就會見到眉目,其實香港走精面文化都要受下考驗。

常在河邊走那有不沾身。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊