用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區中學
樓主: kitty1207
go

黃大仙區中學 [複製鏈接]

TAIOU4 發表於 23-9-18 12:10
如果寶校級15但中英數常全A咁又點計先?

我認識5年級三線校級三做一線校3年級卷唔合格。
其實RO就是將不同線的學校一齊排。所以會出現一線考級尾RO高過三線考級頭。
A Grade反映唔到真正學術能力。

eledak 發表於 23-9-18 14:31
其實RO就是將不同線的學校一齊排。所以會出現一線考級尾RO ...

So sad
咁快就向命運低頭
用尼種諗法去Interview冇乜運行

eledak 發表於 23-9-18 14:31
其實RO就是將不同線的學校一齊排。所以會出現一線考級尾RO ...
AAA全部A...學校為咗成績表好睇啲啫....

TAIOU4 發表於 23-9-18 14:41
So sad
咁快就向命運低頭
用尼種諗法去Interview冇乜運行

不是向命運低頭,係認清現實而已。
當同樣6年級,A校英作要求80字,B校350字。好殘忍地學術水平的差異係存在。

回覆 TAIOU4 的帖子

倒返轉講, 如果所有小學都係用中英數常既考試等級而唔係用RO排位去比較成績, 咁又公平咩?!
唔同小學有唔同程度, 如果間間都一樣就唔會有一線同寶校之分啦

eledak 發表於 23-9-18 16:19
不是向命運低頭,係認清現實而已。
當同樣6年級,A校英作要求80字,B校350字。好殘忍地學術水平的差異係存 ...
80字又真係誇張o左D
但我相信尼得尼度問o野o既
D細路一定唔會太差

PuffyBobby 發表於 23-9-18 16:29
回覆 TAIOU4 的帖子

倒返轉講, 如果所有小學都係用中英數常既考試等級而唔係用RO排位去比較成績, 咁又公平 ...

D教育學者話唔好拔苗助長嘛
唔好谷D細路喎
又唔好爭幼稚園同小學
之前o既學能同依家o既Pre-S1都係死循環
明益地產霸權炒學區房

你睇英國份11+人人食自己幾咁公道
不過係要讀私小睇晒成套哈利波波操爆卷先有能力去考之嘛

如果將計分制改變
應該有排食花生

TAIOU4 發表於 23-9-18 16:41
D教育學者話唔好拔苗助長嘛
唔好谷D細路喎
又唔好爭幼稚園同小學
「2024年中一入學前香港學科測驗(Pre-S1)」暫定於明年7月16日舉行,並預告將為是次測驗抽取成績樣本,為疫情以來首度恢復抽樣安排,有關抽樣成績將影響來屆升中學生派位組別(Banding)待明年恢復抽樣後,當局將連同2018年測驗成績,調整2025及2026年派位結果。如果宝校学生能力进步了,在2024年Pre-S1反映出来,是最有可能改变命运的机会。

猴子爸 發表於 23-9-18 17:13
「2024年中一入學前香港學科測驗(Pre-S1)」暫定於明年7月16日舉行,並預告將為是次測驗抽取成績樣本,為 ...

疫情加上移民潮應該只會急劇向下...

TAIOU4 發表於 23-9-18 18:49
疫情加上移民潮應該只會急劇向下...
一般的说法是疫情后,贫富悬殊加剧。不知道pre-S1成绩的情况会否也是差不多,top者越top, ...

回覆 kitty1207 的帖子

黃大仙區既B1無問題喎, 何必要去九龍城B2呢?黃大仙既問題係B1太少, 數黎數去都係得個三四間, 唔好彩入B2既話又真係差過九龍城既B2

至於寶校是否會影響派位, 唔覺, 從實際派位來講, 見到寶校都派到B1, 同埋寶校人少,
少啲競爭, 升得好既機會又大啲

猴子爸 發表於 23-9-18 22:04
一般的说法是疫情后,贫富悬殊加剧。不知道pre-S1成绩的情况会否也是差不多,top者越top, ...
...

全港/本區B1/2/3生各⅓ 零和遊戲
區內小學以PS1成績爭逐本區B1位
學生減少上移轉校 恐伯強者越強 ......

回覆 jacky0579 的帖子

樓主講緊自行唔係大抽獎, 而佢又係想"自行必入"所以咪自降身價囉

PuffyBobby 發表於 23-9-19 14:37
回覆 jacky0579 的帖子

樓主講緊自行唔係大抽獎, 而佢又係想"自行必入"所以咪自降身價囉
唔係人人都想進取架嗎...有時提意下就算..只係用自己思維諗野

回覆 HK-MAN 的帖子

你又啱喎! 正所謂咸魚青菜各有所愛, 呢個世界無最好既學校只有最適合既學校! 總之派到之後唔好後悔就得啦

其實樓主不如八下上年級10-20有無人自行入到邊啲學校仲有參考價值

不同寶校自行入到嘅距離都可以差好遠
真心AAAA唔代表啲乜

TAIOU4 發表於 23-9-18 16:30
80字又真係誇張o左D
但我相信尼得尼度問o野o既
D細路一定唔會太差

其實pre S1英作都係要求80字而已,5年級要求作80字,並非低於水平的要求。
其實只係想帶出,不同學校的學術水準可以有好大的上落。
取A只能代表該學生在校內成績優異,出到去排位,排什麼位置好難講,視乎返學校在pre s1的表現。

eledak 發表於 23-9-19 20:25
其實pre S1英作都係要求80字而已,5年級要求作80字,並非低於水平的要求。
其實只係想帶出,不同學校的學 ...

字數唔係重點,寫唔寫到文法正確嘅完整句子先係重點,有啲人大學畢業都寫唔到㗎。

10090 發表於 23-9-19 20:48
字數唔係重點,寫唔寫到文法正確嘅完整句子先係重點,有啲人大學畢業都寫唔到㗎。
...

對。
字數只係一個較客觀的要求條件。當然不是鬥多字。
事實寫太多出錯機會亦會增多

kitty1207 發表於 23-9-16 19:27
因為本身小學都晤係谷,所以心目中都想搵band2無咁谷嘅中學,我估個女區內應該係b1c,因學校級人數晤多,同 ...

如果用他區位(唔係轉區),大抽奬黃大仙B1生選文理係極大機會入。諗唔到有幾多人會區內B1生揀他區B2位。多數B1生家長都唔會甘心咁早棄權。

但係千其唔好諗住B2A學校會輕鬆過B1中學。
更多B2A學校會集中資源俾校內精英班。
要追入精英班就唔會讀得輕鬆。
唔諗精英班,可能揀B2B學校仲讀得開心啲。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊