用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 玫瑰崗中學將停辦 小學幼稚園與道爾頓合併 ...
樓主: UTB
go

玫瑰崗中學將停辦 小學幼稚園與道爾頓合併 [複製鏈接]

yip144 發表於 23-10-19 11:37
D人係咁, 如果學校話繼續辦到中六, 又會話師資唔好, 求其冇心機教, 誤人子弟, 不如早幾年叫佢地中途轉校仲 ...

如果學校話繼續辦到中六,鍾意嘅就留低,唔鍾意可以提早轉校。依家係冇得揀,全部中三出年都要走。中四選科程序通常中三下學期就開始,如果派到新中學,只有人哋揀剩嘅科目可以選擇。呢d對班學生來講,都係唔公平。

如果我係玫瑰崗學生,突然要同自己熟識嘅一班老師同學分開,去一個陌生環境讀中四,要重新適應過環境,我一定唔願意,寧願在原校留守到最後一刻。

UTB 發表於 23-10-19 12:06
如果學校話繼續辦到中六,鍾意嘅就留低,唔鍾意可以提早轉校。依家係冇得揀,全部中三出年都要走。中四選 ...
但问题是有几多老师会愿意留守到最后一刻?教育团体会不会给额外bonus留人?还是靠聘请一些代课老师来勉强挨完最后几年?但教学质素只会更加滑落。
要学生留在铁达尼号上继续读书,不见得是好事。

Szetimmy0225    發表於 23-10-20 17:01

猴子爸 發表於 23-10-19 12:17
但问题是有几多老师会愿意留守到最后一刻?教育团体会不会给额外bonus留人?还是靠聘请一些代课老师来勉强 ...
我覺得這個問題應該留待學生/家長自己選擇。每個方案總有好有壞,但我覺得辦學團體係有責任讓學生去決定是否留在原校繼續學業。
至於教學質素、教師問題,呢方面就交要由校方妥善處理。

辦學的人須有責任感,現在感覺辦學團體想急急跳船,未有妥善處理學校其他持份者。

既然殺校已成定局,如果真的要轉校,我認為校方應該盡快安排中一這批新生轉校。畢竟他們只是升中一個多月,對學校仍未產生太多歸屬感,早點轉校會比較容易適應新環境。之後就陸續安排中二的學生轉校。但中三因為牽涉到選科,而且有四班學生,人數較多,最好讓他們自由選擇是否留校完成中六先走。

UTB 發表於 23-10-19 15:45
既然殺校已成定局,如果真的要轉校,我認為校方應該盡快安排中一這批新生轉校。畢竟他們只是升中一個多月, ...
玫瑰崗中學:以英文為主要教學語言,乃灣仔一所資助、男女校。估計屬Band

2C

。(BigExam)原来玫瑰崗是一间津贴B2C英中?
玫瑰崗收生来讲是85%属于前列四成?但DSE成绩是B2C?

猴子爸 發表於 23-10-20 10:24
玫瑰崗中學:以英文為主要教學語言,乃灣仔一所資助、男女校。估計屬Band2C。(BigExam)原来玫瑰崗是一间 ...

應該係資訊有誤。玫瑰崗應該係中中,非華語學生班別則使用英語教學。

家校會網頁:
https://www.chsc.hk/ssp2022/sch_detail.php?li_id=2&lang_id=2&chg_district_id=1&sch_id=215&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊