用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 玫瑰崗中學將停辦 小學幼稚園與道爾頓合併 ...
樓主: UTB
go

玫瑰崗中學將停辦 小學幼稚園與道爾頓合併 [複製鏈接]

【玫瑰崗停辦】家長開會拍枱離場 斥辦學團體無視訴求
https://news.now.com/home/local/player?newsId=535907

辦學團體提出的方案,我覺得好離譜。余二每級只有兩班,人數仲少過玫瑰崗,論校風同學術水平都比玫瑰崗差,要殺都先殺余二而不是玫瑰崗啦。難怪有家長憤怒到拍抬拂袖而去。

UTB 發表於 23-9-16 10:43
校風同寶馬山果堆有得揮。

桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德、協同。

UTB 發表於 23-10-15 14:39
https://news.now.com/home/local/player?newsId=5359 ...
香港道爾頓學校

2017年8月,道爾頓學校在香港大角咀瓏璽設立分校,名為「香港道爾頓學校 」(英文:Dalton School of Hong Kong)。該學校由中國光大控股慈善基金聯合發起並支持,並與清華大學附屬小學協作共同編製中文課程。

明白新辦學團體既背景, 自然明白事情將會發生既結果

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-10-16 09:36
香港道爾頓學校2017年8月,道爾頓學校在香港大角咀瓏璽設立分校,名為「香港道爾頓學校 」(英文:Dalton Sc ...

好多人會覺得無關係

UTB 發表於 23-10-15 14:39
https://news.now.com/home/local/player?newsId=5359 ...
玫瑰崗的校風同學術水平可能同余二差唔多. 不竟玫瑰崗同學打交都多次上過報紙.

hkpapa852 發表於 23-10-16 09:36
香港道爾頓學校2017年8月,道爾頓學校在香港大角咀瓏璽設立分校,名為「香港道爾頓學校 」(英文:Dalton Sc ...
人地背景咁大, 自己買地起校舍都得啦.

pccw2017 發表於 23-10-16 11:04
人地背景咁大, 自己買地起校舍都得啦.
玫瑰崗校舍個地段, 咁易買到咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pccw2017 發表於 23-10-16 11:00
玫瑰崗的校風同學術水平可能同余二差唔多. 不竟玫瑰崗同學打交都多次上過報紙.  ...
余二自八十年代開校,在南區的口碑一直都好差。

Rpp 發表於 23-10-15 14:55
桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德、協同。

當年的寶馬山五嶽

hkpapa852 發表於 23-10-16 14:38
玫瑰崗校舍個地段, 咁易買到咩?
有錢咪得. 依家地皮價都跌左, 啟德地都跌到5仟幾一呎啦!如果你要話玫瑰崗管理層明益道爾頓都係天主教會內部的事.

UTB 發表於 23-10-16 17:16
余二自八十年代開校,在南區的口碑一直都好差。
咁家長可以自行報考其他好的學校, 玫瑰崗校方又唔係強迫一定要轉去余二.

pccw2017 發表於 23-10-17 10:06
有錢咪得. 依家地皮價都跌左, 啟德地都跌到5仟幾一呎啦!如果你要話玫瑰崗管理層明益道爾頓都係天主教會內部 ...

將來原地起個玫瑰崗豪庭,舊生可內部認購,大家又可懷缅一番!

fatman69 發表於 23-10-17 15:18
將來原地起個玫瑰崗豪庭,舊生可內部認購,大家又可懷缅一番!
哈哈, 咁都比你諗到.

pccw2017 發表於 23-10-17 10:11
咁家長可以自行報考其他好的學校, 玫瑰崗校方又唔係強迫一定要轉去余二.

...
問題係班學生同家長都唔想中途轉校,尤其係中一至中三那批學生。佢哋希望在玫瑰崗完成中六先走。

Szetimmy0225 發表於 23-10-16 20:03
當年的寶馬山五嶽

寶馬山五嶽原先係桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德同埋伊斯蘭。當年伊斯蘭位於雲景道20號,即現時北角官小(雲景道)的校舍。隨後伊斯蘭遷往柴灣,部分人就將協同頂上。

五嶽最火紅的時候應該係八十年代尾九十年代初,五間學校之間嘅學生都有不同程度的磨擦,周不時都一些小爭執,小打鬥。賽西湖公園係呢班黑學生講數嘅地方。但最轟動嘅事件莫過於1994年桂華山同聖貞德兩幫學生在午膳時間,在賽西湖商場食肆發生集體打鬥。聖貞德多名學生不敵桂華山的襲擊,流血受傷並逃到附近蘇浙公學躲避。最後由蘇浙校方報警及召喚救護車將受傷的學生送院,五嶽因而聲名大噪。

根據當年一些就讀於炮台山附近學校的畢業生憶述,那個時代學校嚴格規定,除居住在寶馬山的學生外,放學後一律嚴禁上山,一經發現會記過處理。可想而知當年五嶽的情況是十分嚴峻。現在已經事過境遷,五嶽普遍收生不足,學校亦怕殺校而睇實班學生,以免再出事。五嶽現已大致回復平靜。

pccw2017 發表於 23-10-17 15:21
哈哈, 咁都比你諗到.

屋苑logo 用番校徽,會所整到好似個Hall 咁,活動室就用1A/2B....5C/6D等課室名!邨巴就用番玫瑰崗校巴接送住客,服務員就要著校服,肯定大賣!

UTB 發表於 23-10-17 16:21
寶馬山五嶽原先係桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德同埋伊斯蘭。當年伊斯蘭位於雲景道20號,即現時北角官小(雲 ...

我對伊斯蘭中學的印象是,校際比賽場地,我地九龍區鬧市中返學的學生極少機會去半山的學校,第一次坐旅遊巴去比賽,正值春天大霧,同學都感覺學校係深山中

LeeCC 發表於 23-10-17 17:04
我對伊斯蘭中學的印象是,校際比賽場地,我地九龍區鬧市中返學的學生極少機會去半山的學校,第一次坐旅遊 ...

伊斯蘭中學位於山腰,其他四間則在山上。

有關五嶽嘅故事有好多,不過大部分已經失傳。當中有真有假,也無法證實真偽。

UTB 發表於 23-10-17 16:21
寶馬山五嶽原先係桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德同埋伊斯蘭。當年伊斯蘭位於雲景道20號,即現時北角官小(雲 ...

蘇浙下面個球場都成日開片架。

UTB 發表於 23-10-17 15:38
問題係班學生同家長都唔想中途轉校,尤其係中一至中三那批學生。佢哋希望在玫瑰崗完成中六先走。 ...
D人係咁, 如果學校話繼續辦到中六, 又會話師資唔好, 求其冇心機教, 誤人子弟, 不如早幾年叫佢地中途轉校仲好
學校都決定左自殺, 長痛不如短痛, 學生快D跳船好過啦, 仲讀到中六?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊