用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 神科排名
樓主: 猴子爸
go

神科排名   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 23-9-20 12:26
我'解決'唔到DSE/lB的分歧.
That's so simple.
有個別人,好鍾意做了,但補上一句,我無意去做.或者講了,但會講我不想評論.有特定立場,就重申自己中立~~

你又中了幾樣?(既然解決唔到,但明明已經在嘗試,然後補一句我唔會嘗試去玩)

bananaGi 發表於 23-9-20 11:19
因為包兩年去歐洲及美國交換生, 好吸引. 但洗費......

如果冇記錯,係中大也提供同等數目的交換生位給兩間大學學生,各自俾番自己本身大學學費。

其他學科交換生都自己負責機票及住宿,生活費。我估計應該自己負責,可能有獎學金吧,他們入學成績非常優異。當年兒子冇考慮GBS因為收生人數太少,也不是他非常喜歡的學科。

https://ug.bschool.cuhk.edu.hk/wp-content/uploads/2022/10/GBS-brochure_book-page.pdf

可以參考一下上面課程設計。

如果去到細節你可以send email 去問。我只係提大家點解中大GBS收生分數點解一直咁高。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 23-9-20 08:33
所有比較,都並不在同一條件.同一背景下進行.
DSE是本地
IB是國際性

本地讀IB要付費 外地不一定例如英國
2023年全球計IB私校官校比例為58:42
本地學生社經背景較佳有助取佳成績

retriever 發表於 23-9-20 10:01
其實讀醫有什麼好批評?
講得非常好,對沒有背景的小朋友,讀專業學科是最好的選擇。如果父母有背景、做生意或是大公司高層,選科可以有更多選擇。而家好多學科都要有internship experience,普通家庭有那麼易搵嗎?其實話讀醫科為錢,咁好多科都係㗎啦!

ANChan59 發表於 23-9-15 11:11
你要咁睇,讀神科之後,畢業之後有另一個決定點。

畢業後如果追求work life balance ,可以唔入投行,就 ...
我仔仔暑假在某銀行實習,

他入了該銀行的投資部門,負責管理該銀行的基金,該基金主要是為企業客戶做投資。

我問了仔仔,他們的同事要唔要開 24小時?

仔仔:我們TEAM 主要是 做債券投資,不是做 SHARE,同事都係返9放 6, 他們不用開 24的。

所以我估,就算係做投行,視乎你做什麼類型的投資,應該都可以 有固定返工時間。

因為他去了好幾間金融機構實習,可能係實習生吧,真係 9-6, 現在可能唔興開OT吧?

焯媽媽 發表於 23-10-4 23:24
我仔仔暑假在某銀行實習,

他入了該銀行的投資部門,負責管理該銀行的基金,該基金主要是為企業客戶做投資 ...

你自己答咗實習生唔會OT。阿仔在Big4 做intern 都係冇OT,他在香港及英國也不會讓intern 做OT。

重有你個仔及其他實習生,未有牌,未有經驗,可以做週邊嘢,或者shadowing 。

IBank 都好多不同產品及市場,還有檔次。朋友在tier one做bonds,晚晚係屋企都同美國及其他國家地區視像會議。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-4 23:41
你自己答咗實習生唔會OT。阿仔在Big4 做intern 都係冇OT,他在香港及英國也不會讓intern 做OT。

重有你個 ...
我仔話(銀行/投資部) 成個TEAM(做基金管理) 都不會OT。
不過話說回來,Big 4 真係惡夢呢!

所以仔仔目標清晰,肯定不會去Big 4.

ANChan59 發表於 23-10-4 23:41

重有你個 ...IBank 都好多不同產品及市場,還有檔次。朋友在tier one做bonds,晚晚係屋企都同美國及其他國家地區視像會議。
可能仔仔間銀行屬於 9流,所以同事返工好輕鬆。

焯媽媽 發表於 23-10-4 23:58

我聽女兒講債券/基金係Fixed Income,屬於 Asset Management,與主要做融資合併嘅IBD,屬於兩種不同銀行業務,一個buy side,一個sell side。女兒分別在Fixed income同IBD都實習過,一個準時收工,一個晚晚做到凌晨兩三點,當然人工同bonus都會有所不同,可惜實習生係冇bonus嘅

焯媽媽 發表於 23-10-4 23:53
我仔話(銀行/投資部) 成個TEAM(做基金管理) 都不會OT。
不過話說回來,Big 4 真係惡夢呢!

阿仔做Advisory ,他不用開OT,現在升到senior executive 都唔需要OT,而且3日wfh,2日optional 返寫字樓。今日火車局部罷工,又係wfh,9點開電腦,6點關電腦。

上到partner 就可能要OT,因為要簽名,要睇清楚所有report才簽名,要4-5年後嘅事啦。

ckh689 發表於 23-10-5 00:16
我聽女兒講債券/基金係Fixed Income,屬於 Asset Management,同主要做融資合拼嘅IBD,屬於兩種不同銀行業 ...

阿仔部門有3類大客,投行及corporate banking, Asset Management及保險。最複雜嘅都係投行嘅 complex securities.

很多人講投行最搵錢係IBD,而不是所有部門搵同樣人工及花紅。

阿仔在香港及倫敦分別推咗tier one 3大,以他的數口及對行業嘅了解,唔去肯定因為冇so。

係投行點可能每季睇4、5 0場波,點可以自己揸鑊鏟炒嘢,等審批完已經玩完,現在買完走完都係事後申報,最緊要check 个 global client list。係買少咗25%公司。他講笑如果將來老婆做投行,佢就冇運行,乜都唔炒得,如果係另一間四大,就一半股票晤買得。

我哋都笑感情可以咁理性嘅咩?

焯媽媽 發表於 23-10-4 23:58

會唔會係旺淡季?

阿仔去紐約做intern ,因為係淡季,好輕鬆!

ANChan59 發表於 23-10-5 00:42
阿仔部門有3類大客,投行及corporate banking, Asset Management及保險。最複雜嘅都係投行嘅 complex secu ...
IBD揾嘅都係辛苦錢,其實做Fixed Income,人工唔算低又舒服好多,但佢覺得IBD有挑戰性,辛苦得嚟學到嘢,真係冇佢符!

ckh689 發表於 23-10-5 01:00
IBD揾嘅都係辛苦錢,其實做Fixed Income,人工唔算低又舒服好多,但佢覺得IBD有挑戰性,辛苦得嚟學到嘢,真 ...

後生仔挑戰性都係一個重要motivator !另一個係work life balance。

我有問過阿仔,投行都有 valuation,人工花紅又高d,點解唔考慮。他的回覆係畢業頭幾年係學嘢,始終4大嘅client base 及顧問範圍闊好多,會趁後生學多啲野。到咗experienced hire入去投行,就唔駛捱最金果頭幾年。

他現在肯行過對面或者隔離大廈就高3-5成,除咗稅,計埋hourly rate,及炒股票嘅opportunity cost,冇乜so。現在條team 好玩好開心,老細非常之有料,可以留多兩三年。

這里唔方便放相,我哋有一晚睇完夜波,夜晚十一點幾食宵夜,望出去,JP Morgan and Morgan Stanley 五六成樓層燈光火著,四大有三四成左右。

ANChan59 發表於 23-10-5 01:45

後生仔挑戰性都係一個重要motivator !另一個係work life  ...
做得就預咗冇work life balance,所以佢諗住歎埋今年,明年再做廉價勞工,希望到時頂得順。

四大client base? 要睇邊間?邊組?堆邊堆?
四大在partners 眼中才有work life balance ;薯仔從來都無

ckh689 發表於 23-10-5 10:38
做得就預咗冇work life balance,所以佢諗住歎埋今年,明年再做廉價勞工,希望到時頂得順。

...

青春無價,他喜歡就係最合適。

捱夠,搵夠,或者最終覺得唔適合,可以再尋找一生下半場。

見不少捱完幾年開餐廳,咖啡店,餅店,補習社,初創,入跨國企業,點樣都有second chance 。

piyohk 發表於 23-10-5 11:51
四大client base? 要睇邊間?邊組?堆邊堆?
四大在partners 眼中才有work life balance ;薯仔從來都無:he ...

同意,我講嘅係個別 advisory 工種。
係際遇,啱嘅公司,啱嘅team及specialty。

Audit 係最PK,advisory 會好啲,所以好多人想轉去advisory.,不過要downgrade 1 年。

係倫敦會唔會好d呢?

朋友N年前由英國四大轉返香港,他的評價香港班partner 係 EDPK,英國人工高d,工作時間合理好多。

英國partner可能辛苦d,但份bonus 平均75-100萬鎊一年,值得捱啩?!

ANChan59 發表於 23-10-5 11:55
青春無價,他喜歡就係最合適。

捱夠,搵夠,或者最終覺得唔適合,可以再尋找一生下半場。
呢行好多人都未返工,已經諗定exit opportunity,而且通常有HH揾上門,做幾年後佢應該識得自己諗啩。
P.S. 我講緊美國,香港可能唔一樣。

ckh689 發表於 23-10-5 13:31
呢行好多人都未返工,已經諗定exit opportunity,而且通常有HH揾上門,做幾年後佢應該識得自己諗啩。
P.S.  ...

金融人才,香港一样多H H揾上门。

他的工种好啱投行及Asset Management 公司,每星期有3份左右,但对口嘅就两睇。

倫敦就好多,每星期5-10份,他会跟某些有兴趣或者特别嘅倾下,最后都係冇去。

Exit strategy 係好重要呀,EK很多家长讲点样入投行,你係少数讲exit。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊