用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 神科排名
樓主: 猴子爸
go

神科排名   [複製鏈接]

auroresy 發表於 23-9-19 18:28
讀IB的多數屋企有D錢, 所以可以發展自己興趣, 同DSE狀元的選擇會唔同, 尤其基層出身的 ...
或者是吧。不過,我覺得主觀地假設學生們選擇了醫科是向錢看是對他們不公道的。

ANChan59 發表於 23-9-19 16:37
44,43分去咗邊?唔好同我講去咗MBBS囉!

IB同 NSS選科取向,可能有些分別。
44, 43 分選擇了讀醫是有的,可是只有小貓三幾只。其他 44, 43 分的,有去讀商科,有選擇研究海洋生物,有去進修音樂,有讀英國文學,有讀法律,有讀數學,真的是百家齊放。

medicine 發表於 23-9-19 16:55
有啲人,講野就係鍾意以偏概全.
講一個半個有乜代表?再講,IB咁多狀元最多一年超過170個(2000多個考生),香港 ...

我只係讲44、43在香港可以入到,不需要45。

我之前睇过英国一个报导,唔记得係Guardian 或者Independent Education专㯗,在英国 IBDP有40分已经可以有能力读到医,给大家参考一下。

5万人去考,但考到最低要求应该大约二万人。

就算ESF话冇筛选学生,但真係跟唔上的去咗BTEC或者转校,不会有太差嘅学生去考IBDP。

NSS就可能大部份学生去咗考DSE,除非自己转跑道或者被劝退。因为有很多连基本门槛都没有,所以用来比较冇乜意思。

香港考评局articulate 考试分数导致很多不公平不合理,跟其他制度冇乜关系。DSE可以不用7级浮屠,无需要抄1B,(我家CEO听住考评局四个口讲DSE很多参考IBDP)。人哋水平对照,考评局又水平又拉curve,正式茂利。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

auroresy 發表於 23-9-19 18:21
真的? 咁我女有希望了, 謝謝

會計係要理解和應用accounting principles, +-×÷已足夠

ANChan59 發表於 23-9-19 19:22

我之前睇过英国一个报导,唔记得係Guardian 或者Independent  ...

dse 英文取3只得50%+, 已經有一半人無得取入場券, 近年合格%已低過中文

Starrynite 發表於 23-9-19 19:04
44, 43 分選擇了讀醫是有的,可是只有小貓三幾只。其他 44, 43 分的,有去讀商科,有選擇研究海洋生物,有 ...

That’s good.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 23-9-19 19:33
dse 英文取3只得50%+, 已經有一半人無得取入場券, 近年合格%已低過中文

我知道這些數字。

唔好介意講到會計d數好普通料,DSE 2,3已經可以。

我上MBA marketing 嘅時候,個教授成日講 accountant 嘅笑話,其中一個係accountant 只需要最基本的計算機,最重要d制夠大。

Starrynite 發表於 23-9-19 19:04
44, 43 分選擇了讀醫是有的,可是只有小貓三幾只。其他 44, 43 分的,有去讀商科,有選擇研究海洋生物,有 ...

能以興趣選科當然最理想, 同家庭資源都有關係嘅。

auroresy 發表於 23-9-19 18:21
真的? 咁我女有希望了, 謝謝

職場上可能+-*/,已經可以滿足要求~

但考專業試應該係必經之路,似乎專業試又未必+-*/可以滿足到,自己去相關機構公會瞭解下課程會好啲既~

大學相關課程,都會睇住專業試去爭取考科豁免~

ANChan59 發表於 23-9-19 19:22

我之前睇过英国一个报导,唔记得係Guardian 或者Independent  ...
我知43,44,45都是過了門檻.意思即是IB僅僅2000多個已經是大量符合門檻讀醫,DSE5萬卻`只有約700多符合,這已經不需考慮課程内容,考試模式等等,已經明確哪個難度高.
正如前回復所講,就算全部學額用於只收IB的43,44,45分考生,都未知夠不夠分.這一句話包含乜意思?與有人指有IB45分無讀醫是出於其它目的還是限於現實不可能入讀?這兩者有咩邏輯關係?

衆所周知,兩大醫學院,現時學額每年590個.聯招約一半.非聯招接近一半.非聯招除了IB,還有
IAL等,正如前述,IB一年已有170個狀元,可能收得曬?(即就算不考慮43,44,僅僅170個45,點搞?)

"不能也非不爲也",與"不爲也非不能也",似乎是兩個不同的境界.但"不能也",在網絡世界,總可以講成"不爲也",又如何得知實情尼?

至於講篩選學生.似乎IS,捨得交支票,就總有肯收的學校(特定學校,當然學額有限,其他類別學校又何嘗唔係?),那又何來篩選之説?
篩選家長的荷包就有囖

用最直白的話就是.IB咁多符合讀醫的學生,必定收唔曬.咁點證明自己是沒有報直接讀其它,還是報了卻沒有被選中而被逼讀其它?
DSE符合門檻的,唔收的鳳毛麟角,這才是可信的直接讀其它囖.

(以上均已默認包含讀醫必需科目,假如不包含,那豈不是又是"不能也非不爲也")

medicine 發表於 23-9-20 05:14
用最直白的話就是.IB咁多符合讀醫的學生,必定收唔曬.咁點證明自己是沒有報直接讀其它,還是報了卻沒有被選中 ...

點解ib滿分就一定要讀醫?唔讀只因想讀而入唔到?你認為dse是最難的考試, 隨便你啦

poonseelai 發表於 23-9-20 06:41
點解ib滿分就一定要讀醫?唔讀只因想讀而入唔到?你認為dse是最難的考試, 隨便你啦
...
何處得出"IB滿分就一定讀醫"的論點?似乎是你自己在試圖證明"IB滿分一定不讀醫"這個論點多一啲囖.

既然"隨便你啦",又何須多此一舉講出來?

DSE一定不是最難的考試.只要有高考在,幾時輪到DSE來稱"最難"?

但IB,僅僅凴2000多個考生,有170個以上狀元.以及無須公開試.僅僅以校内評核就得出前述那般的狀元數量,更有甚的是,校内評核代替公開考試,卻仍可以復核.從而有某些學校趁機,使狀元數量進一步增加.反正校内評核,調高話甘容易.

這一過程,必定是目前所見的最為兒戲的評核制度.

至於是否最容易,那就各人參詳.

PS:只要有人越是不想見到某些現象,我就偏要多講幾句

medicine 發表於 23-9-20 07:05
DSE一定不是最難的考試.只要有高考在,幾時輪到DSE來稱"最難"?

但IB,僅僅凴2000多個考生,有170個以上狀元. ...

隨便你啦,ib已恢復公開試,你喜歡回顧歷史就繼續啦

poonseelai 發表於 23-9-19 19:25
會計係要理解和應用accounting principles, +-×÷已足夠
但我見一些Accoutants , 數學唔差.仲識多一d lT.
又識金融投資.
公司財務分析.

大家講到+-*/水平…有d出奇.

可以用另一個講法.
+-*/是必須做好.

stillgood20 發表於 23-9-20 08:15
但我見一些Accoutants , 數學唔差.仲識多一d lT.
又識金融投資.
公司財務分析.
会计很阔,可以是普通bookkeeping,也可以是企业CFO,或是专业会计师楼处理核数/税务等等。我认识一位Big 4 很高位的合伙人,中学时是读纯文科的。

stillgood20 發表於 23-9-20 08:15
又識金融投資.
公司財務分析.

財務分析指那些? 計算PE ratio之類咪取所須資料用+-x÷囉,我上面也有講,要理解和應用accounting principles,所以理解能力好重要

家長問會計方面數學要求,我回應會計方面情況

medicine 發表於 23-9-20 07:05

但IB,僅僅凴2000多個考生,有170個以上狀元. ...
所有比較,都並不在同一條件.同一背景下進行.
DSE是本地
IB是國際性

學生來源也不一樣.
lB是付費'高質'教育.

一一一一

係香港.醫科係神科.

去大陸.台灣.看世界其他地方.醫科如何?

我EK講好幾次.醫療在香港是金字塔.

一一一一

細囝中三時.中文作文:我的志願.

亞囝跑來問我: 可以寫'有三億元'嗎?

他數據化.一個'優質人'的價值.大約如此.
終醫生/律師(一般水平).能賺的.多少?

為何咁辛苦讀醫?
如果,把答案直接写成3億元.

……

亞囝話.唔會有一位老師接受佢講法.
因為, 眾人有一定的價值觀.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊