用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 神科排名
樓主: 猴子爸
go

神科排名   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 23-9-15 10:54
急症室的医生,做deal的投行, work-life balance?

你要咁睇,讀神科之後,畢業之後有另一個決定點。

畢業後如果追求work life balance ,可以唔入投行,就算experience hired 被挖角,都可以唔去。阿仔及一些同學同事係走另一條路,追求Work life balance。他們用hourly rate 計算及比較,真正叻仔叻女會諗second incomes,講住咁多啦。

E&A 不是醫生的必然選擇,如果入晤到心儀專科,就有機會大鑊。以前HA請外地有限制執業醫生,最多係E &A,然後係麻醉師。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 猴子爸 的帖子

呢個排名有點問題。。。港大牙醫點計都係難入過醫科,但呢個排名。。。。

猴子爸 發表於 23-9-15 10:54
急症室的医生,做deal的投行, work-life balance?

其實急症室醫生的更表就好似 7-eleven 的更表,分早午晚更,

基本上可以準時收工,因為時間上馬上有下一更同事接你手!

專科中,算是數一數二有 work-life balance 的了!
如果你覺得做 7-eleven 有 work-life balance ,咁急症室醫生都有囉!

bananaGi    發表於 24-2-21 11:30
ekhc    發表於 23-9-19 10:09

ah-ho 發表於 23-9-15 16:28
回覆 猴子爸 的帖子

呢個排名有點問題。。。港大牙醫點計都係難入過醫科,但呢個排名。。。。
這個我一直無搞懂,點解牙醫收分高過醫科, 港大牙醫的確世界排名第一, 但出來後牙醫收入會高過醫生嗎?

ANChan59 發表於 23-9-14 21:15
I see.

For business school not necessary with Economics. Can be from science stream.
想請問如果我女數學唔好, 文科, 大學會有什麼專業比較好?學校大概有50% 左右的學生可入三大

auroresy 發表於 23-9-18 17:14
想請問如果我女數學唔好, 文科, 大學會有什麼專業比較好?學校大概有50% 左右的學生可入三大 ...

其他科成績好唔好?如果數學唔好,會唔會都有4,5?

法律?會計?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

auroresy 發表於 23-9-18 17:08
這個我一直無搞懂,點解牙醫收分高過醫科, 港大牙醫的確世界排名第一, 但出來後牙醫收入會高過醫生嗎? ...
Supply / Demand 問題。香港大學牙醫學系每年只有 90個位,而 MBBS + MBChB 每年共 590 個位。有一件事我也沒搞懂,收分高低應該和搵多少錢有關係嗎?為什麼有些人認為學生選醫科是為了 「有錢途」?可能是我儍,我相信絕大部份醫科生是有使命感的。

ekhc    發表於 23-9-19 10:11

Starrynite 發表於 23-9-19 00:06
Supply / Demand 問題。香港大學牙醫學系每年只有 90個位,而 MBBS + MBChB 每年共 590 個位。有一件事我也 ...

有無使命感?從接觸過的醫生來睇, 有一半都偷笑

poonseelai 發表於 23-9-19 07:55
有無使命感?從接觸過的醫生來睇, 有一半都偷笑
雖然有點可悲,但這亦是現今看到的事實!

將來垂垂老矣,準備去新加坡醫病做手術。

twhkleung    發表於 23-9-20 11:45
poonseelai    發表於 23-9-19 10:22

小鹿揀學校 發表於 23-9-19 08:38
雖然有點可悲,但這亦是現今看到的事實!

將來垂垂老矣,準備去新加坡醫病做手術。

近日,見前財政司梁錦松在深圳新經營一所私家醫院.規模很大,環境很好,而且,有部份是香港醫生.(我見一個詳細體檢視頻,整個体驗很好.)

可以,多一個考慮.

一一一一

為未來年長生活, 謀求安穩.

也對子女是一個幫忙.

stillgood20 發表於 23-9-19 09:18
近日,見前財政司梁錦松在深圳新經營一所私家醫院.規模很大,環境很好,而且,有部份是香港醫生.(我見一個詳 ...
台灣,泰國也是不錯的選擇。

poonseelai    發表於 23-9-19 10:22

Starrynite 發表於 23-9-19 00:06
Supply / Demand 問題。香港大學牙醫學系每年只有 90個位,而 MBBS + MBChB 每年共 590 個位。有一件事我也 ...

我都認為係供求問題。

回覆 ANChan59 的帖子

成为一个CPA Lawyer. 前途无限。文科人真的可以认真考虑。

ANChan59 發表於 23-9-19 10:03
我都認為係供求問題。
資本社會,有咩現象是供求關係解釋不了的?

最近的熱題,澳洲等外國牌照,總部杜拜,起個帶"日本"名,然後主要經營地香港.高,實在高.

medicine 發表於 23-9-19 10:28

據說幕後老細不在香港, 出聲出樣推廣那些今次大件事

poonseelai 發表於 23-9-19 10:54
唔係吖,有d講句

「需要找我的可以繼續找我」

就    幾交帶,幾瀟灑吖 !

poonseelai 發表於 23-9-19 10:54
前者,自然的啦.唔通唔使部署?
對於後者,是否真係咁樂觀?再講,何爲大件事先?

猴子爸 發表於 23-9-14 10:25
请问有没有一个表,列出DSE科目收分中位數从高至低的排名 (不分院校)?  ...

今時今日神科是什麼也有爭議...

medicine 發表於 23-9-19 10:28

也是。

有時流通量太細,阿仔都提醒我諗清楚先買。

ANChan59 發表於 23-9-19 12:10
也是。

有時流通量太細,阿仔都提醒我諗清楚先買。
個架越南神車,(展示已可)流通量717万股.竟然市值炒上2000億美元.我是一日敲了N次去睇,幾時有貨可借.
可惜,由89跌落19,都未借到.

另一架神車,話要入股恆X汽車個一架(總部杜拜),每日舞來舞去,都係小喵三幾隻.買升或跌,都風險極大
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊