用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 igcse/ gcse 書本
發新帖回覆
go

[英國] igcse/ gcse 書本 [複製鏈接]

想問下大家知唔知道 阿女係英國係考igcse , 但係我買錯咗gcse嘅練習同埋書本畀佢 , 係唔係都可以用嚟溫習 同做練習?
   0    0    0    0

laina412 發表於 23-9-13 11:30
想問下大家知唔知道 阿女係英國係考igcse , 但係我買錯咗gcse嘅練習同埋書本畀佢 , 係唔係都可以用嚟溫習  ...

用實有啲用。
但係唔單只iGCSE同GCSE課程上有差異,就算唔同exam board都有差異。

其實你最好都係叫佢每科問清楚考邊個board,係iGCSE定係GCSE之後先買書穩陣啲。

回覆樓主:

都係edexcel

laina412 發表於 23-9-13 12:24
都係edexcel
我嘅理解係每科好一部分嘅course content overlap,但又唔完全一樣,有幾多overlap真係要睇邊科。例如英文GCSE用Shakespeare,iGCSE可能唔用,咁咪冇overlap。

回覆樓主:

我買錯咗bio, chemistry , physics , maths, geography

laina412 發表於 23-9-13 12:59
我買錯咗bio, chemistry , physics , maths, geography
每科都係考iGCSE?真係逐科check清楚好啲。大部份英國寄宿學校都係考一個mix of exam board。好少會全部考一個board,更加少全部都考iGCSE。

回覆樓主:

我見學校網頁
IGCSE: Phycis, Chemistry , Biology ,  Maths

其他就GCSE

回覆樓主:

仲有ICGSE: ESL

laina412 發表於 23-9-13 13:18
我見學校網頁
IGCSE: Phycis, Chemistry , Biology ,  Maths
好似之前咁講overlap實有,所以用實有,如果要「穩陣」咪換番啱嘅。不過唔想煩都可以唔換,因為GCSE/iGCSE唔難,齋靠學校嘅notes足夠有凸。

回覆樓主:

ok Thanks  
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊