用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問學校考試LV 同DSE考出來的分是否差不多? ...
發新帖回覆
go

請問學校考試LV 同DSE考出來的分是否差不多? [複製鏈接]

考完DES既同學或家長,請問當初學校考既LV同DSE考出來成績是否差不多?

1    0    0    0

jenny10 發表於 23-9-10 23:16
考完DES既同學或家長,請問當初學校考既LV同DSE考出來成績是否差不多?

要睇你邊間學校,公開試係易合格難高分的。以一般band 2學校計算,就算學校考試不合格,如果肯努力,公開試要合格唔難,所以不容易預測成績。但學校考試本身已經取得中上分數,公開試想攞星係好難,所以較容易預測成績。

jenny10 發表於 23-9-10 23:16
如果B1中學,學校係會出predict grade比學生,預早知道自己在DSE會考到既grade,可以等學生自己加倍溫習。通常學校在中六開學時比果個predict grade都相對準確,因為12月要開始Jupas排位。

妹妹頭 發表於 23-9-14 07:25
如果B1中學,學校係會出predict grade比學生,預早知道自己在DSE會考到既grade,可以等學生自己加倍溫習。 ...

唔一定的, 要視乎學校。 有學校鬆手D, 去協助學生易D取CO, 有學校會手緊D, 迫學生勤力D, 更甚者, 唔提供PG ~

mcl233 發表於 23-9-14 12:45
唔一定的, 要視乎學校。 有學校鬆手D, 去協助學生易D取CO, 有學校會手緊D, 迫學生勤力D, 更甚者, 唔提供PG ...
我係講緊自己間學校。所以要睇番師兄師姐情況

mcl233 發表於 23-9-14 12:45
唔一定的, 要視乎學校。 有學校鬆手D, 去協助學生易D取CO, 有學校會手緊D, 迫學生勤力D, 更甚者, 唔提供PG ...

我的理解PG手鬆啲係讓學生較大機會有得放榜前面試,學校推高PG,面試成績好,有機會CO 分也會推高到「PG」的手鬆水平。

大學也會睇邊間中學嘅PG,水份多少及往績,名校係稱先少少。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-23 06:48
我的理解PG手鬆啲係讓學生較大機會有得放榜前面試,學校推高PG,面試成績好,有機會CO 分也會推高到「PG」 ...

唔推高PG又何來CO,中學唔會唔認識呢個玩法吧~

mcl233 發表於 23-9-23 12:00
唔推高PG又何來CO,中學唔會唔認識呢個玩法吧~

Interview 完都未必有CO啦。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我仔中學係臨出DSE成績嘅兩星期, 進行左模擬放榜日, 個日先收到PG, 班主任話跟據以往經驗都好準確... 到收到真正DSE分數, 比PG高左8分..  不過我仔收到學校PG張紙, 都話無可能..

lojo11 發表於 23-9-24 09:29
我仔中學係臨出DSE成績嘅兩星期, 進行左模擬放榜日, 個日先收到PG, 班主任話跟據以往經驗都好準確... 到收 ...
我聽阿女講,今年師兄師姐,都話放榜比PG高大約5分。

妹妹頭 發表於 23-9-24 10:10
我聽阿女講,今年師兄師姐,都話放榜比PG高大約5分。
學校可能有心比低分... 等佢地收到正式成績時會更開心
我地用自己predict分去排jupas, 比正式成績少一分... 其實去到中六, 仔都估計到大概成績了..

lojo11 發表於 23-9-24 09:29
我仔中學係臨出DSE成績嘅兩星期, 進行左模擬放榜日, 個日先收到PG, 班主任話跟據以往經驗都好準確... 到收 ...

我個人覺得這樣安排及公報時間點對學生升學有什麼幫助,如果PG年年都系統性低幾分,係好大誤差,跟以前有財政紀律嘅財爺預算一樣,一定係低估收入,高估支出。

lojo11 發表於 23-9-24 10:19
學校可能有心比低分... 等佢地收到正式成績時會更開心
我地用自己predict分去排jupas, 比正式成績少 ...

學校自欺欺人。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊