用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 課外活動 for A level students
發新帖回覆
go

[英國] 課外活動 for A level students [複製鏈接]

Duke of Edinburgh's AwardEPQ
LAMDA, London Academy of Music and Dramatic Art
etc.

請問大家有沒有經驗和建議啊?

Thanks!
   0    0    0    0

cmath 發表於 23-9-10 22:54
Duke of Edinburgh's AwardEPQ
LAMDA, London Academy of Music and Dramatic Art
etc.

你需要咩建議呢?有餘裕就咩都玩下,但係去到sixth form,點都要讀書行先。
EPQ唔係課外活動,係independent research project,可當半個a level(不過其實絕大部份時間唔會對大學offer有咩影響)。對齋鋤書嘅A level科目叫做有啲調劑,訓練下啲學生自己set題目,自己research,自己寫幾千字嘅paper。(同IB嘅EE異曲同工)

DoE係野外活動,有啲似童軍(不過冇制服冇步操)。有啲野外求生/行山露營嘅訓練,對學生獨立有幫助。

lambda係舞台/演藝訓練,I guess幫到少少presentation skills。

我仔嘅學校係必做EPQ,而佢Y11前已經玩咗幾年lambda。佢冇揀DoE因為佢揀咗CCF。我女就Y9開始DoE,玩左兩年攞完銀獎,未知sixth form會唔會玩埋金獎。
如果想寄宿體驗全面啲,老虎蟹都玩。如果問對升大學有冇幫助,只可以話英國大學都係成績行先,咩課外活動都唔玩亦唔會有太大影響。

beastiebistro 發表於 23-9-10 23:46
你需要咩建議呢?有餘裕就咩都玩下,但係去到sixth form,點都要讀書行先。
EPQ唔係課外活動,係independe ...

多謝分享,清晰好多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊