用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 找agent協助報英國大學
發新帖回覆
go

[英國] 找agent協助報英國大學 [複製鏈接]

請問大家覺得需要找agent協助報英國大學嗎?自己都要跟,但有人提點安心啲?有沒有什麼好處或不好處呢?先謝謝分享
   2    0    0    0

我第一次幫阿女報英國大學,找agent協助,基本上我知道d timeline (幾時做乜,幾時做物),但始終面對一d問題可問agent 拎意見(如:(1)阿女Meet 到conditional offer, 但係JUPAS放榜嗰日UCAS仲未轉confirm(明明一放榜就通知U; (2) personal statement- 阿女自己寫,agent都比d意見)

LAUGHT 發表於 23-9-10 18:55
我第一次幫阿女報英國大學,找agent協助,基本上我知道d timeline (幾時做乜,幾時做物),但始終面對一d問 ...

Thank you. 係咪正常要揀同自己考慮緊嘅幾間大學有聯繫嘅agent?Agent會比較了解大學嘅要求?

回覆 夢非夢 的帖子

唔駛剩係報同AGENT有聯繫的大學, 其他都可以.  不過我個女最後的FIRM CHOICE咁橋係有聯繫的, 咁後期問大學野可搵AGENT幫手FOLLOW UP, 比較方便. :>

LAUGHT 發表於 23-9-10 18:55
我第一次幫阿女報英國大學,找agent協助,基本上我知道d timeline (幾時做乜,幾時做物),但始終面對一d問 ...

請問幾錢?聽人講好似好貴

回覆 哈比族 的帖子

Agent 唔駛$,我都係響Education Kingdom呢度d家長介紹,你可PM我吖。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果目標係排名高嘅大學,應該係揾教育顧問
佢地會提供"服務",去增加入學機會 e.g. 修改PS,入學試/面試準備等

佢地多數會有d free talk + free consultation 嘅,EK 以前都見到廣告,你可以參加佢地嘅free talk,了解多d先
恐龍家

小曳人 發表於 23-9-12 17:07
如果目標係排名高嘅大學,應該係揾教育顧問
佢地會提供"服務",去增加入學機會 e.g. 修改PS,入學試/面試準 ...

教育顧問要收費?同大家講嘅agent有不同嗎?

Belfastmummy 發表於 23-9-13 07:32

在香港搵agent報大學,收費和不收費嘅agent都有。有家長想仔女報勁出名大學,佢地會願意花費好多錢搵特定agent, 但好多家長都搵免費嘅agent。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Belfastmummy 發表於 23-9-13 07:32
熱門大學唔會俾錢agent如果一個agent 唔收你錢,即係佢收大學錢

咁你自己諗下分別响邊喇!
表面睇,我覺得會因為$而有bias先

收錢嘅教育顧問,如果知你係想去美國,甚至要求早3年開始計劃課外活動,以增加入讀熱門大學嘅成功機會
英國睇成績多d,所以,其實孩子成績唔錯的話,唔需要揾人幫手都搞得掂 (報睇成績又唔駛面試嘅科)
但如果要面試嘅科,睇怕就算agent都要收錢先安排到面試訓練

anyways
我個人分類係:
agent 收學校錢,幫學校辦事
顧問,收你錢,幫你辦事,增加你入讀熱門大學/科目嘅機會  (成績以外嘅野)

恐龍家

謝謝大家意見
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊