用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 在外揀科讀,之後點報DSE ?
發新帖回覆
go

在外揀科讀,之後點報DSE ? [複製鏈接]

我預備喺學校drop BAFS(企財),自己讀 computer science,想問吓點樣可以報DSE ?或者有冇其他地方,我可以讀computer Science,跟住報DSE ?

0    0    0    0

VERH 發表於 23-9-9 20:10
我預備喺學校drop BAFS(企財),自己讀 computer science,想問吓點樣可以報DSE ?或者有冇其他地方,我可以 ...
1) 沒有 “computer science” 呢科。只有 ICT (Information and Communication Technology)
2) 全日制學生要靠中學去報DSE。你不如問學校可否幫你報考ICT

收到,但係我而家間學校冇 ICT 課程,咁我想問吓點樣可以自己報DSE ?

VERH 發表於 23-9-10 16:57
收到,但係我而家間學校冇 ICT 課程,咁我想問吓點樣可以自己報DSE ?

首先ICT呢科其中有20 %是SBA →校本評核

如果你學校冇開ICT,即使自修, 都會冇咗呢20%分!

另外都要經學校幫你報埋呢科先考到呢科!首先睇吓學校會否幫你報考。

其實ICT唔係冷門科, 好少中學唔開呢科,是否女校?

VERH 發表於 23-9-9 20:10
我預備喺學校drop BAFS(企財),自己讀 computer science,想問吓點樣可以報DSE ?或者有冇其他地方,我可以 ...

DSE 無 Computer Science 有 ICT
AL/GCSE 就兩科都有

不妨講,係漢華中學

VERH 發表於 23-9-10 20:18
不妨講,係漢華中學
直資應該有機會成事。
直接問學校。
如果是考2024年,今天開始報名。

真係要問返自己學校的, 我女學校可以幫學生報其他科, 但講明冇SBA 成份的科目先可以報.

收到,唔該晒
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊