用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:G10考SAT score 1350應該再考嗎?
樓主: BearMoon
go

[美國] 求教:G10考SAT score 1350應該再考嗎? [複製鏈接]

BearMoon 發表於 23-9-9 23:35
多謝晒大家回覆。希望順順利利。
相對SAT,其實最頭痛應該essay同reference letters.^^
...

要有好的reference letter之前,要有好/相配的課外活動/服務/獎項。

希望快啲跑埋尾段,結束大賽

ckh689 發表於 23-9-9 21:11
SAT English 難考,對本地生都一樣,即使first language係英文,都未必考到高分,所以都要多練習。英文卷上 ...

睇嚟快刀斬亂麻,速戰速決下個月再試。如果冇信心就拖到多陣先考。有少少改善就算。

ckmammy 發表於 23-9-9 23:48
報大學唔係 G12 學期頭先報嗎? 點解要升 grade 11 嗰個暑假咁早就要考?

想知佢個底係幾多,睇之前網友好多升S6之前搞掂。怕去到S5先考第一次如果唔太理想就時間緊迫
S4就輕鬆d。(不過其實S4課外活動多都係用咗一個月去準備)
仲有就係好鬼難book. 我5月book 8月考一早無晒位. 都要等有空缺,好似買concert 飛咁。
相對10月就易book d。

BearMoon 發表於 23-9-10 18:35
想知佢個底係幾多,睇之前網友好多升S6之前搞掂。怕去到S5先考第一次如果唔太理想就時間緊迫
S4就輕鬆d。 ...
你小朋友 G10 已經考SAT, 我嗰個先啱啱開始練習 PSAT 咋, 其實我唔知同 SAT 程度爭幾遠。 不過聽完你咁講真係要預早準備

ckmammy 發表於 23-9-10 19:10
你小朋友 G10 已經考SAT, 我嗰個先啱啱開始練習 PSAT 咋, 其實我唔知同 SAT 程度爭幾遠。 不過聽完你咁講真 ...

大家努力,仲有一年幾就游到岸

ckmammy    發表於 23-9-10 20:10

ckmammy 發表於 23-9-10 19:10
你小朋友 G10 已經考SAT, 我嗰個先啱啱開始練習 PSAT 咋, 其實我唔知同 SAT 程度爭幾遠。 不過聽完你咁講真 ...

其實唔駛急,按步就班,啱timing就可以。
PSAT 可以看為試水,之後可以上Khan 做D練習。
G11 時候的12月、3月和6月都係啱timing的考期,有啲同學會一次報兩個考期,就係預多一個機會考高分少少。

ckmammy    發表於 23-9-10 22:56

BearMoon 發表於 23-9-10 20:07
大家努力,仲有一年幾就游到岸

俾多啲鼓勵和湯水,我冇諗過原來有啲”comfort food”都會work

ckmammy 發表於 23-9-10 00:33
你都有道理, 只係擔心太早考,英數程度都未夠好,考到既分數唔夠高

其實SAT唔算學術測試,-般讀完中三的課程已經足夠去考。至於高分與否其實好睇小朋平時的底子,其實身邊都識唔少朋友在G10(中四)已經考到SAT的目標分數。

之後可以專心做其他報大學的準備。

barque 發表於 23-9-10 21:50
其實SAT唔算學術測試,-般讀完中三的課程已經足夠去考。至於高分與否其實好睇小朋平時的底子,其實身邊都 ...
我一直以為 SAT 係 G12 程度。 咁我可以叫個仔試下做 sample test

BearMoon 發表於 23-9-9 13:53
剛剛得到成績。應該如何再安排?重考應該是否G11暑假呢?

想報考那一所大學和甚麼科系? 可以在這裡分享一下嗎? 報考不同大學有不同的要求, 如果沒有註明比較幫忙。

你小孩準備報考以下大學嗎? 香港學生比較心儀的州立大學是 UC Berkeley, UCLA, 和UC San Diego, 如小孩想投考UC, 最好在中五時間報考三科 AP, 報讀以下大學的學生都有一定數目的AP才能考上, 參考:

https://reports.collegeboard.org/media/pdf/2021-top-200-colleges_1.pdf

一般來說, DSE 跟 AP 比較在美國 Counselor 眼中仍是著重AP, 而且, 能報讀UC 的學生在十一年級已經有一定數目的AP, 相比, DSE要在學生報讀UC之後才有成績, 機會自然比人低, 儘管學生DSE成績如何優秀, 要美國大學Counselor 去評估學生未來DSE成績比較難和花時間, 所以乾脆reject 就算了, 除非學校本身有School Profile, 這樣, Counselor 比較有idea 評估學生預期DSE成績。所以學校有AP或IB成績+School Profile比較著數, 否則就像以下英中在去年有七個學生報讀UC, 但沒有一個學生被取錄, 參考以下圖片:

以下是2021年的結果:

**我不覺得這些學生能力不足, 也許他們學校的升學及就業輔導主任沒有給予支援或支援不足。**

至於AP考甚麼科目? 很視乎小孩在大學想主修甚麼, 你有提及小孩沒有修Biology 和Chemistry, 如果他有修Economics 和M1, 而小孩未來想讀商科, 他可以考以下AP:

AP Statistics

https://apstudents.collegeboard.org/courses/ap-statistics

AP Microeconomics

https://apstudents.collegeboard.org/courses/ap-microeconomics

AP Macroeconomics

https://apstudents.collegeboard.org/courses/ap-macroeconomics

如果小孩是修M2就不能考AP Statistics, 他/她只能考 AP Calculus AB 或 AP Calculus BC, BC 是比AB 難考, 要看看學生的數學程度再決定考AB 或BC,參考:

https://blog.collegeboard.org/difference-between-ap-calculus-ab-and-bc

simonlawht2 發表於 23-9-10 23:59
想報考那一所大學和甚麼科系? 可以在這裡分享一下嗎? 報考不同大學有不同的要求, 如果沒有註明比較難幫忙 ...

謝謝你的詳細回覆
其實佢想入d係二線, 未落實名單住。例如上網check top 75%-1370 水平,penn state
修econ, phy, M2.
我夾緊DSE 同 AP分別。
兩者分科有唔同

Radiomama 發表於 23-9-10 20:39
俾多啲鼓勵和湯水,我冇諗過原來有啲”comfort food”都會work

我廚藝比三餸飯還差,慘咯。

回覆樓主:

原來太心急。今日仔細睇先睇到digital要Mar to June
我都要comfort food 補補眼先得

BearMoon 發表於 23-9-11 08:16

謝謝你的詳細回覆

Penn State 不太難考, 除了選這一間之外, 可以找些進取一點的學校, 如果有親人在Pennsylvania, 可以考慮 Lehigh University (私立大學), 請儘快落實報考大學和心儀科系的名單, 尤其是報考私校。很多私校會問你小孩為甚麼要選某科系的原因,因此, 建議報考AP考試前要考慮跟報考心儀科系相關。
我不知道DSE Physics 是用代數還是微積分演繹? 如果只需用代數可以報考 Physics 1, 參考:

https://apstudents.collegeboard.org/courses/ap-physics-1-algebra-based

如果是用微積分演繹, 可以考 Physics C: Electricity and Magnetism 或 Physics C: Mechanics

https://apstudents.collegeboard.org/courses/ap-physics-c-electricity-and-magnetism

https://apstudents.collegeboard.org/courses/ap-physics-c-mechanics

**Physics 1 合格率頗低, 要花很多時間去讀。**

你找到名單才決定要不要考AP, 因為比較進取的學校最好要有AP成績。

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)謝謝你的資料
之前仔研究過下physis 4項,有分 兩科calculus 同兩科冇calculus演繹,要睇S5教進度
例如econ 係唔係 macro 同 micro夾埋先一科係定當兩科?

BearMoon 發表於 23-9-11 10:17
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)謝謝你的資料
之前仔研究過下physis 4項,有分 兩科calculus 同兩科冇calcul ...

Econ 係當二科, 可以抵大學六學分, 我知道有些中學在中五才開始讀M2, 如果是這樣的情況只能修Physics 1, 我呀女要在12年級才能修Physics C, 因為11年級先要把Calculus BC 修完。
你仔有興趣可以看一下Physics C 書裡面的內容, 我呀女之前用呢本書第12版:

https://www.amazon.com/University-Physics-Modern-15th/dp/0135159555

你的兒子有沒有社會服務或領導才能(如在學校當一個主席或幹事)? 儘量豐富自已高中的résumé, 有二個EK家長是比較少討論的:

1) 一些比較出名大學很喜歡取錄一些學生可以改變或影響世界, 特別是改變社會上某一些人, 如替基層籌款或替南亞裔學生學中文基金, 並協助學生學好中文改變他們的生活, 你兒子可以把這經歷應用在他考大學的ESSAY內, 這個除了幫人也可以幫自己, Counselor 超喜歡收這些學生。

2) 另一個是在十年級或十一年級在心儀大學找老師給予在暑假有research 經驗, 想在某教授實驗室當一個小助理, 寫信前必須要看一下教授出過甚麼論文, 看了後再寫信給這位教授, 先自我介紹, 之後再寫對教授論文有那一方面有興趣, 希望跟教授學習, 最後寫上自己學歷, 考了多少門AP, 自己有甚麼經歷, 參加過甚麼比賽, 能夠可以的話提供拿過甚麼獎項, 上過甚麼相關暑期課程, 如果教授希望你兒子實習完成後繼續留低, 他會直接取錄你兒子, 而不用再經過任何報名(包括不需再經過大學Counselor )直入這間大學。我老大是用這方法考上心儀大學, 因為前二年疫情關係, 我一直沒有在EK講出來, 我發現除了我老大之外, 都有幾多印度國際學生用這個途徑考上 Ivy League Universities.

如果去不到美國大學拿研究經驗, 不妨在中五畢業前在香港的大學爭取研究實習, 這個在申請美國大學時真的會加很多分。

謝謝你的豐富資訊。Local school 要去入做research 真無從入手。校內活動應該足夠。再深啲就唔知點做
AP再研究下先,評估緊考個陣時教咗乜
校外活動真係再找.

補充下:我搞到錯哂
香港全部SAT都係digital,我自己嚇自己,白白cancel咗。

BearMoon 發表於 23-9-11 08:16

謝謝你的詳細回覆

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊