用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:G10考SAT score 1350應該再考嗎?
go

[美國] 求教:G10考SAT score 1350應該再考嗎? [複製鏈接]

剛剛得到成績。應該如何再安排?重考應該是否G11暑假呢?

7    0    0    0

BearMoon 發表於 23-9-9 13:53
剛剛得到成績。應該如何再安排?重考應該是否G11暑假呢?

是美式學制?建議在Dec 2023 or Mar 2024再考。

他是本地英中中四生。一般要求大概考到幾多分先有用?
PS想到美升學,不是長春藤(emoji)(emoji)

BearMoon 發表於 23-9-9 16:37

他是本地英中中四生。一般要求大概考到幾多分先有用?
PS想到美升學,不是長春藤(emoji)(emoji)
報美國大學係好博大精深嘅學問,SAT成績其實只佔好少比重。當然SAT有要求,但係冇話幾多分先叫夠,而且其他要求一樣重要。針對你想報嘅大學,網上都搵到入讀學生平均SAT分數。

回覆樓主:

心水大學入學top25%-1370
心大心細唔知仲考唔考好。怕再考仲差。為追多幾十分(因為自己操練習 5堂drill course) 再報好呢?(心知冇可能1500)
係咪轉去考AP selective subjects?
謝謝回覆

BearMoon 發表於 23-9-9 17:38
心水大學入學top75%-1370
心大心細唔知仲考唔考好。怕再考仲差。為追多幾十分(因為自己操練習 5堂drill co ...
都係嗰句,報美國大學有太多嘢需要準備,唔會因為SAT多幾十分就實入到(就算1550變1600都冇咩guarantee)。如果自覺其他方面都準備得七七八八(consistent嘅課外活動,leadership嘅展現,community service,essay preparation等等),又有啲時間,再考都未嘗不可(始終分高啲一定好啲)。

嗰1350點分佈?800數+550英文?定係700數+650英文?我諗呢樣都同再試會唔會improve有啲關係。我覺得香港人數可以aim高分啲,但係英文可能真係未必會improve到好多。

謝謝回覆
600(eng) 750(maths)。平時網practice 600-660(eng),720-790(maths)

再考可能Aug2024學埋S5數咪好d。英文真係幾頭痛,再操多啲?

你非常啱。考美國大學非常博大精深
會唔會去準備考AP好啲?

BearMoon 發表於 23-9-9 20:29
謝謝回覆
600(eng) 750(maths)。平時網practice 600-660(eng),720-790(maths)
我認為英文要有系統訓練先可以順利提升,反而數相對容易(中四足夠應付有餘),失分多數係唔小心,同學S5數無關。

美國大學都唔係完全唔識DSE,亦知課程rigorous程度。考唔考AP我認為幫助唔算好大,因為AP主要係俾美國本土學生學深啲嘅課程。DSE本身夠rigourous,冇需要靠AP去撐場面。

我都係嗰句,報美國學校,成績只係佔好少比重,其他方面有冇準備先考功夫。嘥晒啲時間去追嗰幾十分或者幾個AP,有可能得不償失。

SAT English 難考,對本地生都一樣,即使first language係英文,都未必考到高分,所以都要多練習。英文卷上,好多文章一大篇,但只問四至五條問題,要攞高分,閱讀速度同理解能力一樣重要,唯有睇多啲、做多啲。

August 2024才考下一次SAT有點遲,我覺得最好G12開課前已經考到滿意成績,因為一開課,已經要為報考準備。如果八月先發現成績唔理想,要再考多一次就未必能趕及ED/EA。

更新:
經網友提醒,8/2024樓主孩子是升11年班,所以仍不算遲。我的原意是,應在12年班開課前在公開試拿到理想成績,當開學以後,就可以專心準備報考大學。

BearMoon 發表於 23-9-9 20:29
謝謝回覆

我覺得可以試多一次,但唔好遲過S5的暑假,即係在2024年的6月前就考埋,可以上網做多兩份卷drill 吓。

另外要睇報咩科,有什麼課外活動同建樹去配合。

最後就係睇吓點樣寫好果啲short essays; 我識個朋友佢嘅孩子最鍾意就係答美國大學呢啲短問題,佢覺得可以俾佢抒發自己,所以一晚就可以答好多題、報好多間大學;有啲孩子最怕寫這些関於自己的題目,寫極都寫唔出。

多謝大家寶貴意見。
小兒想嚟緊十月再試多次。希望操多啲可能好啲

BearMoon 發表於 23-9-9 17:38
心水大學入學top75%-1370
心大心細唔知仲考唔考好。怕再考仲差。為追多幾十分(因為自己操練習 5堂drill co ...

如果心水大學top 75%是1370,其實1350都足夠了。亦都可以考慮試考ACT睇吓會唔會有意外驚喜,因為有些學生覺得ACT合適的和容易啲。

不建議花太多時間在SAT和ACT上,特別是你的SAT成績已經近心水大學的Top 75%.  應多花時間做好校內成績(比SAT成更重要),課外活動,領袖才能和申請入學的文書等等。

ACT 後無讀bio同chem 所以無得考science . 所以先考慮AP 。
佢想博多次SAT. 只係怕衰過之前。如果係博就可能嚟緊十月。佢話趁印象仲有^^
同埋早啲唔會影響S 5校內事宜
希望順利唔衰過之前都還神。

BearMoon 發表於 23-9-9 23:22
ACT 後無讀bio同chem 所以無得考science . 所以先考慮AP 。
佢想博多次SAT. 只係怕衰過之前。如果係博就可 ...
其實就算衰過都未必有問題。你留意返心儀大學嘅要求,以我所知,有啲大學容許報晒所有SAT分,從中揀最好嗰個,有啲甚至容許super score,即係攞考幾次最好嘅數加埋最好嘅英文當係總數。所以就算第二次考未必好過第一次,都未必有壞影響。

回覆樓主:

多謝晒大家回覆。希望順順利利。
相對SAT,其實最頭痛應該essay同reference letters.^^

ckh689 發表於 23-9-9 21:11
SAT English 難考,對本地生都一樣,即使first language係英文,都未必考到高分,所以都要多練習。英文卷上 ...
報大學唔係 G12 學期頭先報嗎? 點解要升 grade 11 嗰個暑假咁早就要考?

ckmammy 發表於 23-9-9 23:48
報大學唔係 G12 學期頭先報嗎? 點解要升 grade 11 嗰個暑假咁早就要考?
除咗本身要應付DSE(或者IB)嘅考試,報美國大學其實有好多好多嘢要做。報每間大學差不多都要由頭寫一次一批short essay ,總量唔講得笑。所以SAT(或者ACT)呢類考試,越早考到理想成績越好,少一樣嘢煩。

ckmammy 發表於 23-9-9 23:48

我其實是說升G12前的那個暑假

beastiebistro 發表於 23-9-10 00:03
除咗本身要應付DSE(或者IB)嘅考試,報美國大學其實有好多好多嘢要做。報每間大學差不多都要由頭寫一次一 ...
你都有道理, 只係擔心太早考,英數程度都未夠好,考到既分數唔夠高

ckmammy 發表於 23-9-10 00:33
你都有道理, 只係擔心太早考,英數程度都未夠好,考到既分數唔夠高
數唔難,一般讀到中三都已經可以應付自如。英文確實比較蝦人,大部分香港學生要有啲準備去考先好。

ckmammy    發表於 23-9-10 10:17
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊