用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Roedean school
發新帖回覆
go

[英國] Roedean school [複製鏈接]

經agent報,收到agent電郵話去學校網頁交報名費報名,其實以我女成績(紅左一半),照計呢間學校唔會收我女,其實學校係咪乜人都叫報名(收左$先)再算?定係根本agent有冇比過我女成绩表佢地睇都成疑?始終成2千蚊報名費,唔想冇机會都亂咁報
   0    0    0    0

9284 發表於 23-9-8 13:27
經agent報,收到agent電郵話去學校網頁交報名費報名,其實以我女成績(紅左一半),照計呢間學校唔會收我女, ...
根本冇需要經agent,你自己email去佢一樣會照收你registration fee。Registration fee係登記費,登記咗先開始報名同考核/篩選程序,唔登記佢唔會開始review你個application,所以同最終收唔收完全冇關係。莫講話你agent可能冇提供你小朋友現校成績,就算提供咗,你一日未register,學校都唔會受理。
講返轉頭,英國學校唔係主要睇現校成績收人,反而pre-test或者interview先係重點。冇話而家學校成績滿江紅,就一定冇機會。

經agent報,收到agent電郵話去學校網頁交報名費報名,其實以我女成績(紅左一半),照計呢間學校唔會收我女, ...

印象中你女是報sixth form, 如半紅成績表真係不用報收生要求高的學校,只會浪費registration fee。sixth form 收生好睇過往成績,entrance exam results 和interview, 再者,根本不用經agent 報,自己直接搵學校傾都冇問題,如係經agent 報,自己做多啲功課唔易俾人坤。報sixth form 以下,香港成績表不看重,但報sixth form上年我玩完這個遊戲明多咗玩法。

Roedean 成績好好,我諗如果真係無番咁上下,入左都未必啱!
再者,有次我去某間大agent聽野,個sales咩都唔介紹,只狂推介話考ukiset和補習班,我話我女想報果間,根本唔洗考ukiset, 報黎做咩!
佢根本係sales你報course, 唔係介紹!

另外有一次又去聽course, 又建議我女讀完GCSE 黎去轉foundation,我話好好地讀A Level, 點解要轉去foundation,Sales見我企硬,又話無,只係有foundation咪推介下!

有時自己做下功課,唔洗比人呻囉!

其實唔使講咁多,好易解決。你直接email學校話想報,唔知成績達唔達標(夾埋成績表),叫學校覆你試唔試好。當然就算佢話你可以照試,都唔代表一定收,你要自己衡量。但係起碼唔係經啲都唔知有冇做嘢嘅agent得返嚟嘅2手資訊。

哈比族 發表於 23-9-9 11:53
Roedean 成績好好,我諗如果真係無番咁上下,入左都未必啱!
再者,有次我去某間大agent聽野,個sales咩都 ...

信agent一成,雙目失明

beastiebistro 發表於 23-9-9 13:27
其實唔使講咁多,好易解決。你直接email學校話想報,唔知成績達唔達標(夾埋成績表),叫學校覆你試唔試好 ...

啱呀,就係咁樣做最明智。

哈比族 發表於 23-9-9 11:53
再者,有次我去某間大agent聽野,個sales咩都 ...

離哂譜,叫人轉去foundation, 無良!

sumikogurashi 發表於 23-9-9 10:02
印象中你女是報sixth form, 如半紅成績表真係不用報收生要求高的學校,只會浪費registration fee。sixth f ...

例如邊D收生要求唔高?我真係做左好耐資料搜集,始終報Y12,低A*A果D又唔想,不如留返喺香港,又要揾高boarding ratio嘅,高果D又都唔差得去邊,大把中國/香港人都想入,我本身冇比囡考ukiset, 所以又西走一D學校,所以選左一輪,都係果啲ranking在一百內嘅,所以都怕最後冇學校收,去左AA做test,英文86/100,但數得26/100,我其實想喺香港讀完中五再去考Y12,起碼基礎好D讀得冇咁辛苦,不過over左人地入學年齡多DD(7月出世),又唔知機會係咪又低左

你女去英國讀哪三科?成績半紅即代表Alevel 選科較窄,就算學校收你女真係要審慎選科,因影響入大學。至於Roedean會否收你女?成績不錯的學校中佢唔算難入,升Y12很多學生轉走,個個更上一層樓,有唔少位放出。

9284 發表於 23-9-10 09:47
例如邊D收生要求唔高?我真係做左好耐資料搜集,始終報Y12,低A*A果D又唔想,不如留返喺香港,又要揾高boa ...

7 月出世就應該唔可以完中五才走,過了Yr12 入學年齢,如果AA 份數學卷得廿幾分,睇怕好難招架英國中學Yr12 的入學試數學卷,除非AL 唔揀數,但AL唔揀數到升大學可揀的科又相對少咗,幾雞肋。我係你會放棄高boarding ratio 呢點,令自己選擇多返啲,針冇幾頭利。入讀低年級boarding ratio 重要過高年級。講真,去到sixth form 功課忙咁多,weekend boarders 人數多寡影響自己的生活有限。

例如邊D收生要求唔高?我真係做左好耐資料搜集,始終報Y12,低A*A果D又唔想,不如留返喺香港,又要揾高boa ...

女校寄宿比例過半可看看以下
頭六間學術要求較其他五間高

England Girls' Boarding Schools
Boarding ratio | Sixth form
-------------------------------------------------------
Boarding ratio >50%
-------------------------------------------------------
Wycombe Abbey 89.8%(584/650) 189
Chelt Ladies 79.7%(700/878) 322
St Mary's Ascot 94.9%(373/393) 119
St Mary's Calne 83.7%(293/350) 118
Downe House 94.2%(519/551) 170
Benendon Sch 95.6%(522/546) 185

Sherborne Girls 87.3%(427/489) 197
Tudor Hall School 76.7%(247/322) 96
Heathfield School 59.2%(141/238) 34
Woldingham Sch 50.3%(292/580) 157
Queen Margaret's 64.5%(138/214) 79

Source: ISC

寄宿比例與 Roedean 差不多女校
可看看 Queen Anne's 及 Moreton Hall
學術要求無頭兩間咁高

English Girls' Boarding School
Boarding ratio 40-50%
St Swithun's 43.7%(216/494) 134
Roedean School 46.1%(323/700) 187
Queen Anne's 47.1%(202/429) 130
Moreton Hall 42.9%(150/350) 104
Queenswood 46.3%(211/456) 93

Source: ISC

如可以接受寄宿比例低一點
寄宿比例30-40%女校有以下

England Girls' Boarding School
Boarding ratio 30-40%
Mayfield School 38.0%(160/421) 125
Badminton Sch 31.3%(171/546) 115
St George's Ascot 37.7%(101/268) 72
Adcote School 31.2%(67/215) 29
Malvern St James 38.6%(137/355) 78
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊