用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有無適合小學生的英文報紙介紹?
go

大家有無適合小學生的英文報紙介紹? [複製鏈接]

想有時事內容的

搵到的都係科學常識為主,唔係我想要既野
   6    0    0    0

回覆 DengCK 的帖子

香港的兒童報無,外國有,我有拎左一個的使用權番來。名唔公開啦。

Goodies 有時事內容呀

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

其實時事小朋友無興趣,報紙全部攞去做餐墊
所以少係正常嘅

ekhc    發表於 23-9-28 11:48

回覆 momo大君 的帖子

時事唔一定係政治/嚴肅的新聞,可以係娛聞/新Products之類。 STEAM以外仲有好多。香港出的英文兒童報失敗在於選的Topics好窄同寫得好悶。
外國的有寫得有趣的。

好似我地香港  500 年一遇水災都有上我買左使用權的外國兒童報。佢地又有講Barbie電影之類。

香港出的,我讀書時都係只看Comics同玩個 9 個字母砌字Game之後就掉。

ekhc    發表於 23-9-28 11:49

樓主可以由網上找新加坡出版的, 自已直接subscribe. 都可以有些bi-weekly 既newspaper.內容都是小朋友, 社會周邊事情, 由雨林, 食身, 運動, 科學...

真正報紙根本不適合兒童或脆弱的人觀看
只有死人淋樓政治恥笑才賣新聞

如要向兒童大開眼界的話可看科技雜誌:
https://www.howitworksdaily.com/

回覆 TAIOU4 的帖子

你講得對, 連大人都覺得今日既報紙除左呢D, 無野好寫!

但其實, 報紙可以唔一樣, 我仔睇開新加坡 既News Bites.
我直情覺得係一份可以讓我呼吸到既報紙, 香港既....太沉重了.

你介紹本How it works!  我仔由二年級開始睇到現在.
我是直接網上訂閱的, 很好既一本科學雜誌.

唔知點解, 香港出的科學雜誌, 總是要把程度內容拉低.
其實, NG, Discovery Channels... 細路都可以睇得明, 那仲需要把科學幼童化?

加樂爹 發表於 23-9-15 15:24

香港傳媒係非政治不說
因政治新聞如雞蛋戰高牆較吸引眼球
你談科技沒廣告收益之餘又有可能會動了他人乳酪
所以所有報導都只圍繞吸引力與廣告收益
有關教育的報導大都有利益輸送
如某某學校有大版不是負面新聞
那就一定是賣廣告

香港教育沿用英國State School o既誇誇羣教法
非精英制工廠式作業
如教太深會令好多學生跟不上而得不到讚賞鼓勵
增加老師工作量之餘還有機會被投訴
對方又不是自己子女真的吃力不討好
家長要教子女進階技巧一定係靠自己
香港如是外國也如是

例如現今最火的AI
香港人只懂媒體炒作的ChatGPT
但好少人會留意AI的其他方面用途
學校怕學生用AI多過學生不懂得用AI
在東南亞各國中日本中國可說是先驅
尤其日本對AI真人繪圖的拱獻可說是99分
而台灣也正急起直追
相反香港的科技教育可算是Band 3級數
怕你懂多過想你懂

ekhc    發表於 23-9-28 11:52

Del

請問How it works!係訂紙本嗎

回覆 ptk1101 的帖子

我訂是紙本的, 通常寄運要20天左右.
好似有電子書版本的, 你上去查下.

加樂爹 發表於 23-9-20 12:57

我訂是紙本的, 通常寄運要20天左右.
我都想訂PAPER 係咪magXzinesdXrect但唔知佢點
要我入CC 資料
我唔係咁想 間野係trustpilot評語係差到無朋友...

TAIOU4 發表於 23-9-15 13:39
真正報紙根本不適合兒童或脆弱的人觀看
只有死人淋樓政治恥笑才賣新聞

How it works 好睇

我無點樣search 過個網站magazinedire....既留言評分.因為我記得當時在網上找不到有第二個網站可以訂到. 我都係輸入資料去subscribe.這兩年多都是沒問題, 月頭出email 通知新一期內容, 到月底20+號至收到, 都預左.

其實, 我訂外國書刊都是見到就上網search, 只是剛巧看到amazon, Abebook 比較多機會有相關書本, 我便去訂.  有時amazon 無全新書, 佢都有二手既轉賣.  這個反而我會花心機去比較二手書來源及運費.

之前在香港圖書館見到一本Michael Morpugo 既書, 網上都沒有新, 原價USD50, 在Amazon 二手, 是UK 公共圖書館8成新, 只要USD8, 呢D真係花時間去search, 先至執到.

唔知其他家長有無更好的經驗可以請教?

加樂爹 發表於 23-9-20 14:31

我無點樣search 過個網站magazinedire....既留言評分.因為我記得當時在網上找不到有 ...
感謝如果訂開無問題咁我都OK 信心大D

請問是否在官網自己訂閱?

從外國直接訂。但睇的是世界時事,無本地新聞。本地新聞,我暫時都搵唔到啱小朋友睇的平台。搵到請分享

SCMP YOUNG POST ,有網上版
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊