用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如「何」交左「學費」能有「好」嘅「改變」 ...
go

如「何」交左「學費」能有「好」嘅「改變」 [複製鏈接]

如題,咁去睇,教育嘅意義又是否只憑一次分數/結果去評斷果效呢?

可以達成嘅目標,積累下來就可以邁進長期目標。

我用【時間】交「學費」用積極生活去堆積【學費】
2024-01-20改左「如果」做「如何」
   1    0    0    0

学过不如做过,做过不如錯过!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

學、做、錯都只係歷程,無咩「好過」或「不如」
陳蛇提出嘅都精闢獨到,但未必容易參透其中奧妙。
錯得多就會成功?老生常談只是談。

實際講【交學費】【出錯】都係要揾出可能成功嘅過程,交得多定少就睇目光選擇啦。

估唔到咁空洞嘅題目都有人點擊嚟睇。

我想話有啲學費就慳得就慳,特別係教人走捷徑嗰隻,講嗰個都聽返嚟,試當真都要對位同天地人夾到先可以符碌到嘅,無人會將家傳秘技四圍傳吖。

欲練神功、揮劍自宫:後續係如不自宫,更易成功。

如果你相信人嘅天性係唔會改變,改變只是隱藏本性的方法及程度。那交咗學費就很難有好改變,因為你會做同一類決定,得到同一樣結果,分別只是結果帶來多一層後侮及痛苦。越在壓力情況下,你的決定更趨主觀,判斷下一步張跟你天性而行事,最後結果當然是一樣。如結果有分別,這只由於客觀環境改變,並不是因為你能從之前已交學費而有所進步。

回覆 lot888 的帖子

會進步嘅會進步,色盲嘅就唔關交學費嘅問題。
Y/N:0/1,都係好基本嘅進化邏輯,我可能唔啱,但係出貼好過跟貼。

唔開貼都係一種選擇,有宇宙人話大爆炸係起點又係終點。

咁又如何呢?

天地一沙鷗啫

ABC-DAD 發表於 23-9-13 22:23
學、做、錯都只係歷程,無咩「好過」或「不如」
陳蛇提出嘅都精闢獨到,但未必容易參透其中奧妙。
錯得多就 ...

家父教我嘅時候話,學嘢很多時一學就會,也會只係知道皮毛,真係落手落腳才知道難處所在,這些都是好經驗。

做嘅過程之中,做錯咗,或者發現錯處,又比做過更上另一個臺階,更入心入肺,再伸延可以去預防措施,減少將來出錯。

錯誤的代價,可大可小,變成你講嘅學費,搏唔搏,點樣止蝕又好難講。

另一方面就係,多做多錯,少做少錯,唔做唔錯。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-14 18:52
家父教我嘅時候話,學嘢很多時一學就會,也會只係知道皮毛,真係落手落腳才知道難處所在,這些都是好經驗 ...
因時制宜,因事而異。
我自己教小朋友就睇餸食飯

ABC-DAD 發表於 23-9-14 19:01
因時制宜,因事而異。
我自己教小朋友就睇餸食飯

我咁樣寫啊,當然係交過不同大小嘅學費,仍然生存到,也是一個經歷。

冇話對錯,我講自己啲領受,同時咁樣教仔,他吸收幾多,就隨緣!

是很宝貴的分享。
要代看到的人多謝你,這裏沒太多人會講多謝

lot888 發表於 23-9-14 14:15
如果你相信人嘅天性係唔會改變,改變只是隱藏本性的方法及程度。那交咗學費就很難有好改變,因為你會做同一 ...
欣賞你嘅參與,相信你表達嘅都係親自體驗過嘅經驗之談。

學費與學習,我是這樣想的:
我覺得自己唔係一個聰明人,就是那種學一懂一得資質,優點就是清清楚楚。
我評阿仔就是 1.2罷,就是教他一,佢會有20%額外是我預期外的回報,可以話欣喜。

我個人好easy going, 因為覺得人有多方面,例如,有些人才能一般,但可以找到相處恰當的好處。
對孩子卻上心,佢嘅回報唔一定在成績,而是他的回應深度或闊度。

所以學習(學費),我一直覺得心裡是有點目標的付出,不一定是成績,希望阿仔日後能做到平衡道理。

回覆 加樂爹 的帖子

有爹捧場分享,真係好開心,無想過有咁多不同嘅反响。
多謝!

這個可以一看太極…量子抖緾

ABC-DAD 發表於 23-9-14 22:30
是很宝貴的分享。
要代看到的人多謝你,這裏沒太多人會講多謝

我也多謝你不時開題目,有些感覺,會分享多些。

我也要向你學習,主動些講感謝。

ANChan59 發表於 23-10-30 08:26
我也多謝你不時開題目,有些感覺,會分享多些。

我也要向你學習,主動些講感謝。
多謝🙏🏻美言

如果太被動,如「何」會積極啲。

很久沒過來,好奇一看,熟悉的名字還在,希望各位家庭過得不錯,孩子又叻又生性。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 24-1-21 08:48
很久沒過來,好奇一看,熟悉的名字還在,希望各位家庭過得不錯,孩子又叻又生性。 ...
是的.很久沒見了!

平穩.平穩.平穩.
還好!

2024年是術數另一個20年開始.
希望大家,來臨新的20年有進步.

回覆 stillgood20 的帖子

大家的孩子也相繼讀飽書,開始工作,真的是另一階段!
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊