用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE
樓主: 200904
go

數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 23-9-12 09:15
首先,先講講 DSE 比 IAL/IB 的優勢….

見你心儀醫科,就以醫科為例,

由「首先............搞掂!」都同意你的分析。

但 IAL 那部份卻不太認同。
選 IAL 來讀,更似避科(中丶英丶通/公社)多過似來救科
考 IELTS/GCE English 同 DSE English 是兩回事

其實DSE 之前用 HKAL 上大學,科目數量也只是小貓三四科,依家要5-8科(M1/M2)呀!

"IAL 只適合邊緣學生想入醫".........SPC 便是有人用 IAL 入讀本地醫科,邊緣不邊緣便兩睇了

不過,見有其他post,今年有好幾個36分都入唔到。似乎37分以上穩陣d.對叻人來講dse確是easy job,邊緣寫文叻,數遜既人似乎ib著數d.

2jkidsfather 發表於 23-9-12 09:40

但引用SPCS做例子,我估,用到咁大比例去IAL,似乎,係有助推高成績。救或避科似乎兩者皆適用~

2jkidsfather 發表於 23-9-12 09:40

小鹿阿仔是叻仔,佢以叻仔既角度來睇救科,角度唔同。我都認同IAL可以讀少2,3科慳左時間,同時IAL又唔使拉CURVE, 4A**易拎過DSE 5**好多,%相差好遠,道理同IB易D一樣。

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:08
不過,見有其他post,今年有好幾個36分都入唔到。似乎37分以上穩陣d.對叻人來講dse確是easy job,邊緣寫文叻 ...

改咗計分吖嘛,上次位網友,依舊方法4C+2X係34分,新方法Best6已經係36分,學生人數多左,我估,36分唔收亦非奇事~

mcl233 發表於 23-9-12 10:13
但引用SPCS做例子,我估,用到咁大比例去IAL,似乎,係有助推高成績。救或避科似乎兩者皆適用~
...
SPC (Boys), not SPCS

2jkidsfather 發表於 23-9-12 09:48
"IAL 只適合邊緣學生想入醫".........SPC 便是有班人用 IAL 入讀本地醫科,邊緣不邊緣便兩睇了

...
當年只研究應行 DSE 定 IB 條路,沒有硏究過 IAL,謝謝你對 IAL 這一塊的補充

SPC 確實是 IAL 比較熱門,但人各有志,若是以 73662710 小朋友的 case ,我就會穩穩陣陣讀 DSE

其實 SPCS ,SPC 的 IAL 比較獨特有優勢,因為 HKU medic , dental 好鐘意收佢哋,但就不能引伸去其他 AL課程,

有 EK 網友話 森美個仔間學校只有森美個仔一個入到香港 medic

今年 OIC , CSFC 只有很少學生入到 香港 medic
若有信心用 DSE 成績入 medic ,就無謂走偏讀 IAL ,始終有政策風險

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:15
小鹿阿仔是叻仔,佢以叻仔既角度來睇救科,角度唔同。我都認同IAL可以讀少2,3科慳左時間,同時IAL又唔使拉 ...

不少刻意放洋去搏回流倒插,似乎已經係普通行為,科少D又可以考高D~

同理,將英國CO要求去計返相約DSE分數,結果亦好明顯~

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:15
小鹿阿仔是叻仔,佢以叻仔既角度來睇救科,角度唔同。我都認同IAL可以讀少2,3科慳左時間,同時IAL又唔使拉 ...
樓主想知IB和DSE 數學那個較 “好讀”,用 IAL 作衍生例子不太好。

IAL 的數不會容易過 DSE 的數。

mcl233 發表於 23-9-12 10:21
不少刻意放洋去搏回流倒插,似乎已經係普通行為,科少D又可以考高D~

同理,將英國CO要求去計返相約DSE分數, ...
是呀,有一間好出名,唔知是叫咩six既學校,有好多人讀呢間再報NON JUPAS返香港讀。SPC, SPCS讀IAL入醫果班,如果讀DSE未必入到醫。

小鹿揀學校 發表於 23-9-12 10:20
當年只研究應行 DSE 定 IB 條路,沒有硏究過 IAL,謝謝你對 IAL 這一塊的補充

SPC 確實是 IAL 比較熱門, ...

"若有信心用 DSE 成績入 medic ,就無謂走偏讀 IAL ,始終有政策風險"-----------同意。大家留意下DSE ”發展“,現在是鋪排得用 DSE 入大學,或入讀神科如醫科更容易。

2jkidsfather 發表於 23-9-12 10:18
SPC (Boys), not SPCS

你自己研究下SPCS比例如何,IAL搞左幾多年啦~

mcl233 發表於 23-9-12 10:32
你自己研究下SPCS比例如何,IAL搞左幾多年啦~
我是答你,我寫的是SPC,not SPCS

2jkidsfather 發表於 23-9-12 10:24
樓主想知IB和DSE 數學那個較 “好讀”,用 IAL 作衍生例子不太好。

IAL 的數不會容易過 DSE 的數。

我位年輕人正正有位好友係中五放洋,目標如此亦成功了,GCE可以踢高一個grade, 似乎不少人係知道亦身體力行~

2jkidsfather 發表於 23-9-12 10:34
我是答你,我寫的是SPC,not SPCS

哦,咁我只係舉SPCS做例子,明顯好多,並不是回你SPC。SPC比例冇咁高。DGS就似乎並非用作推高成績~

mcl233 發表於 23-9-12 10:35
我位年輕人正正有位好友係中五放洋,目標如此亦成功了,GCE可以踢高一個grade, 似乎不少人係知道亦身體力行~ ...
有錢就好辦事  考dse冇9成信心同能力而去讀non jupas 既IAL, IB確是捷徑

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:42
有錢就好辦事  考dse冇9成信心同能力而去讀non jupas 既IAL, IB確是捷徑

以該學生做例子,一次2年放洋可以慳到5-6分,錢對佢地並非問題。奇怪只係出自EK的非本地學制家長,意見係難左,仲要比多左學費~

再以SPCS為例,自KG收生已經有要求,仲咁大比例推去考IAL,似乎,目的係明顯既~

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:42
其實很多人太看重醫科,談得兩三句便變成 DSE/IB/AL 之爭。

要入大學其實不是太難

mcl233 發表於 23-9-12 10:51
以該學生做例子,一次2年放洋可以慳到5-6分,錢對佢地並非問題。奇怪只係出自EK的非本地學制家長,意見係難左 ...
出於佢哋既自我保護意識囉,如果太多人知道容易讀,而一窩蜂走去讀non jupas,變相會影響佢哋仔女既競爭力,多左人讀,合資格入神科既人會多好多,但是呢,學額又冇增加。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊