用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE
樓主: 200904
go

數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE   [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-9-7 16:31
中二數學成績點起伏不定?B1中學如果keep住有平均線已經唔算差,上到高中勤力少少操數,其實DSE攞3,4唔難 ...

唔好意思,有少少題外 。
B1 keep住有平均線已經唔差 ?只能估算係中游人,真的安全?

bananaGi 發表於 24-1-3 18:24
唔好意思,有少少題外 。
B1 keep住有平均線已經唔差 ?只能估算係中游人,真的安全?
...

據日校考生數學等級分佈
B1校中游應可達3取4

日校考生2023年數學
--------------------------------------------------------
考生 40,584人

5** 583 (1.44%)
5*+ 2,337 (5.76%)
5+ 5,857 (14.4%)
4+ 15,678 (38.6%)
3+ 23,638 (58.2%)
2+ 33,350 (82.2%)
1+ 37,579 (92.6%)
U 3,005 (7.4%)

Poyau 發表於 24-1-8 05:04
據日校考生數學等級分佈
B1校中游應可達3取4

非常感謝poyau,  剛升中, 未摸清現時玩法, 多謝指教

學校已經開始要同學做IB/DSE選擇。但我女同我依然十五十六,不知道怎樣選擇好。
目標暫時依然是醫科如果選 DSE,會選 Bio/Chem/C history, 這次math、Chem 成績只是略高於average,唯P/B 遠高過average 1x%,但Physics 聽講高中與初中完全不同玩法,所以,我女堅決不會讀P,變相DSE考這六科,去博醫科有些危險。
如果考慮IB,目前來講,中英作文水平是優勢,但我覺得我女屬於“非主動讀書/研究型”,平時,做完學校功課就完全沉醉於她個人世界,看youtube關於心理學的vedio,玩電腦畫圖。而以我的理解,IB應該是以學生自己尋求,搜索知識為主。我以此問過我女,她說,她覺得成績能符合要求即可,她不喜歡這些學科,自然沒有去搜索的熱情。那麽,高中是需要自己去搜索的,她未必適合?

雖然,我在她面前,把選擇的波交到她手上,要她自己考慮,但我還是避免不了的為此焦慮。哎。

200904 發表於 24-1-30 11:42
學校已經開始要同學做IB/DSE選擇。但我女同我依然十五十六,不知道怎樣選擇好。
目標暫時依然是醫科如果選  ...
問吓老師, 他們都大約會知道學生嘅能力!  唔介意問吓, 你女兒係唔係讀半山直資中學呀?  

stillgood20 發表於 23-9-8 06:45
曾經有EK網友分享過.女仔數學較差.
選lB有好處.
再加專人私補lB數學.

如果數弱較差,但寫嘢同樣唔係叻既,讀IB一樣唔會讀得好

轉讀IB,首先寫嘢叻

200904 發表於 24-1-30 11:42
目標暫時依然是醫科如果選  ...

要選擇是否升中四(如果有一年pre-IB安排)或中五, 個人意見係這階段要考慮那個考試模式有信心取高分, 可以問下學校往年past paper睇睇,或網上search 一下, ib enquiry base在小學和初中階段學習最多,去到dp就要為公開試作準備。

ib 每科,包括理科,也有寫作部分,睇下你孩子是否喜歡,core 部分的extended essay更要自己選一個題材做分析,直資一般要求考中文A, 一定包括文學分析不坊睇下past paper 了解一下

poonseelai 發表於 24-2-6 14:09
要選擇是否升中四(如果有一年pre-IB安排)或中五, 個人意見係這階段要考慮那個考試模式有信心取高分, 可以 ...

實在感謝您那麼清晰的描述。謝謝您。

LeeCC 發表於 24-2-6 11:12
如果數弱較差,但寫嘢同樣唔係叻既,讀IB一樣唔會讀得好

轉讀IB,首先寫嘢叻

數弱同寫嘢好似無咩關係,數弱可能同物理有啲關係係真,似乎數學科目好的人,物理多半也不差
反之亦然

然後生物好的人,好像多半化學也不錯
但似乎比較沒有這麼反之亦然。
中文好對中史多半也不差,反之亦然。

不過, 數學/物理 兩者同時都優秀的比例
好像又多於 生物/化學 同時都優秀反而見到唔少數弱中英寫作超勁,偏文多,
讀得IB腦袋不笨的都唔駛特別擔心,有貼心補習老師跟住有經濟支持乜都搞得掂。
樓主反而考慮的是自己個女邊個制考到最高分,揚長避短才是重點。

回覆 200904 的帖子

IB written 考完,黎緊interview.不如interview 後媽媽再同女女傾?來緊月尾亦可問問班主任和老師。

另外,C Hist今年中四好似冇開,要夠五人才開。
如選DSE, 可問問女兒除C hist 外,有沒有其他choice是她喜歡的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊