用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE
go

數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE   [複製鏈接]

囡囡今年中三,其他成績優異,但數學成績起伏不定,屬於在年級數學平均綫上下徘徊的那種,中英表達能力不錯。學校在高中部可以選DSE或者IB,請問IB的數學是否比DSE容易拿高分?
   33    0    0    0

回覆樓主:

IB數學分兩科再分high level and standard level, 是否比dse易取高分就唔知, 你不如問下學校老師, 再睇下學校提供那一科, 還是兩科都有

200904 發表於 23-9-7 09:49
囡囡今年中三,其他成績優異,但數學成績起伏不定,屬於在年級數學平均綫上下徘徊的那種,中英表達能力不錯 ...
如果將來打算大學讀文科,都是IB會好D, 因為寫文比較多。IB數學是肯定易過DSE好多。你去叫個IB數拎7既人去考DSE都唔知有冇5。如果大學讀理科呢,可能DSE好D,因為IB 既理科程度低過DSE,入到大學可能會讀得比較辛苦

咁多家長揀IB,學費又貴啲,就自然會存在一定好處,消費者嘅行為係值得投一票嘅~

岩岩先有個po內有連結一份報告,睇吓就知NJ和DSE係報香港大學嘅優勢如何,細心啲睇連同海外大學嘅雙學位課程,NJ都佔盡優勢~

回覆 Dylanli2017 的帖子

IB Maths 分  AI/AA Standard Level & High Level.   AA 似 Pure Maths, High Level 一 d 都唔淺.

1)看看年青人3年後想大約想係大學讀咩科, 2)再係大學學系website看看要DSE/IB成績要求,
3)問學校老師

回覆 jindui 的帖子

IV

IB文憑申請人的常見問題解答

申請入讀內外全科醫學士需要修讀甚麼高級水平(Higher level)的科目?

申請人必須修讀高級水平化學科。

我需要修讀中國語文科目嗎?

報讀醫科的申請人必須具備粵語溝通能力。他們可修讀任何英國語文以外的語言學科(包括中文),以符合大學列出的第二語言要求。詳情請參閱此處

修讀「Mathematics: Analysis and Approaches」和「Mathematics: Applications and Interpretation」會在申請上佔優嗎?

修讀「Mathematics: Analysis and Approaches」或「Mathematics: Applications and Interpretation」不會在申請上有優次,兩科皆可接受。

回覆 Dylanli2017 的帖子

謝謝,我也是這麽聽説。所以,有些心動。

囡囡今年中三,其他成績優異,但數學成績起伏不定,屬於在年級數學平均綫上下徘徊的那種,中英表達能力不錯 ...

中二數學成績點起伏不定?B1中學如果keep住有平均線已經唔算差,上到高中勤力少少操數,其實DSE攞3,4唔難喎!

除非大學想讀理科,想靠數學加權! 或者想入神科!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

poonseelai 發表於 23-9-7 10:41
IB數學分兩科再分high level and standard level, 是否比dse易取高分就唔知, 你不如問下學校老師, 再睇下學 ...

其實最大分別在DES在5以上要curve,不是深淺程度問題,係人為控制5** 及5* 數目。

IB 就l -7都水平對照,夠分就係這個級數。為咗數底弱嘅有SL,強嘅有HL。

阿仔在旺角體校中三數學全級前十名,如果考DSE,數學及M2欏5**冇懸念,當然 1B,Maths HL 7啦。

如果用以前MS欏7,考DSE梗係冇5啦,而家都冇咗MS。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-7 18:02
其實最大分別在DES在5以上要curve,不是深淺程度問題,係人為控制5** 及5* 數目。

IB 就l -7都水平對照 ...

你係理性分析, 當然不是個個係咁

poonseelai 發表於 23-9-7 18:32
你係理性分析, 當然不是個個係咁

我為咗決定阿仔讀NSS抑或係 lB,真係花咗好多心血認真了解,在Ek都分享咗自己的想法。他可以叫兩飛,最初想選NSS,因為功課比lB少,主力考試,最後選擇lB,結果英文水平大躍進。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

搵人補下,DSE 拿2應不太難,我對仔女讀完中3 做左2分DSE,雖然好多唔識但分數已接近拿3

gracelam 發表於 23-9-7 16:31
中二數學成績點起伏不定?B1中學如果keep住有平均線已經唔算差,上到高中勤力少少操數,其實DSE攞3,4唔難 ...

我女想讀醫,所以math如果只有2-3分,就完全沒有希望了。

200904 發表於 23-9-7 19:44
我女想讀醫,所以math如果只有2-3分,就完全沒有希望了。

咁如果DSE數學只有2-3, 讀ib數學就有7?  

如果想讀醫, 當然考ib好似易過DSE(相比係好似), 但宜家問題係數學方面!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-9-7 20:12

如果想讀醫, 當然考ib好似易過DSE(相比係好似), 但宜家問題 ...

那我相信我女math未至於2-3, 但就是拿4分,也應該沒有希望讀醫呱。

gracelam 發表於 23-9-7 20:12

如果想讀醫, 當然考ib好似易過DSE(相比係好似), 但宜家問題 ...
曾經有EK網友分享過.女仔數學較差.
選lB有好處.
再加專人私補lB數學.
拉高唔少分.

數學成績不好, 揀理科會不會危危地?  去到高中, 我唔多覺有同學, 數學麻麻地, 但其他理科就名列前茅.

jaycee_mami 發表於 23-9-8 08:56
數學成績不好, 揀理科會不會危危地?  去到高中, 我唔多覺有同學, 數學麻麻地, 但其他理科就名列前茅.
...

這也是我擔心的。我女文科強,但DSE文科又難拿高分。撞不到評分標準答案就死。

首先,從學制來說,要入醫,
IB 42/43

DSE
HKU 6科37
CU 7科 41

收 non-jupas
HKU 55%
CU 30%

IB 入醫的難度遠遠比 DSE 低, 就真係無可爭議

再者,
今年起 DSE 冇咗一科文科 LS
學生只能修 3C+3X+M12

若數不好,以前有科 LS 走盞,best 6 可以計 中,英,LS,,3 X⋯科 core math 可以放入雪櫃,但今年就冇呢支歌仔唱!

再甚者,HKU 已開始計 M12 為一整科,叻嘅理科男生兩科數已有2科 5** 係手,仲可以唔計科中文,咁點同佢哋競爭呢?

但若讀 IB ,科數可以揀 SL ,避重就輕,可以將損失減到最低!

結論:揀 IB !

不過,其實任何情況,想讀醫,都一定揀 IB !

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊