用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 移民去英國定MCS 繼續升中
go

[英國] 移民去英國定MCS 繼續升中   [複製鏈接]

想大家俾啲意見(emoji)

小女五年級(emoji)
   3    0    0    0

移民唔係你哋屋企嘅事咩?係咪應該同家人商量好D?真係覺得有需要移民的話,大人走,細路都要跟埋走,咁讀緊邊間學校又有乜關係
8-)

簡單D你先決定移唔移民先啦,移民係大決定,影響好多野,讀邊間學校重要性低D。

boey0627 發表於 23-9-7 02:32

我既選擇係唔會移民,因為喜歡香港的生活,只送孩子到英國讀中學移民同讀咩學校無關,應該係問自己生活想唔想更改 ,唔想既話就轉個問題, MCS定留學好, 如果想生活改變既話,香港讀咩學校都會移民, 唔會因為任何學校而影響成家人既決定.

點解會上EK問移唔移民?無人幫到你喎,睇你咁猶疑,伸係唔好移,送女出國讀書算。

我估你諗住移民係可以去英國免費讀State school?因為私立寄宿學校學費太貴?

只可以講,一般人認知嘅英國教育係私立寄宿(或者部分日校)學校先會提供到。即係你喺報紙/雜誌/電影/電視/見到嗰隻英式教育係英國私立學校教育。英國公立學校當現都有好好嘅學校,但係唔一樣囉。

我認為如果可以負擔,最合理做法係家長留喺香港,送仔女去英國寄宿私立學校。

cfs 發表於 23-9-7 09:53
我既選擇係唔會移民,因為喜歡香港的生活,只送孩子到英國讀中學移民同讀咩學校無關,應該係問自己生活 ...

我都係咁話。我也是寧願荷包辛苦d送佢出去,自己留係香港

不過唔知樓主會唔會係考慮升中時成家移民,小朋友升大學時就可以比local fee

請問是否計劃明年九月升 Year 7(11+)
如已申請私校 可先看有什麼取錄
官校基本上要有當地住址申請
以 Camden Girls 為例 應趕不及 11+

https://www.camdengirls.camden.sch.uk/page/?title=Admissions&pid=203

The first stage in the admissions process is to Register for the banding assessment (opens 1 July 2023).
Music applicants should follow the instructions at the end of the banding assessment registration.

The deadline for online registration is Tuesday, 19 September 2023 at noon.

Poyau 發表於 23-9-7 14:00
請問是否計劃明年九月升 Year 7(11+)
如已申請私校 可先看有什麼取錄
官校基本上要有當地住址申請

是,計劃中當地11+,我想問吓你哋會選擇留喺mcs 升中較好定去英國讀本地公立學校再升大學對佢將來會好?

boey0627 發表於 23-9-7 14:36
是,計劃中當地11+,我想問吓你哋會選擇留喺mcs 升中較好定去英國讀本地公立學校再升大學對佢將來會好?
...

State school 根本不用諗,除咗免費,我唔覺得有任何吸引之處。其實你自己的要求係點?

...
就係我咁估喇。

1. 你點肯定去英國入到嘅公立學校會好過MCS?當地都係派位制。英國唔係求其一間學校都係好學校,萬一派到間唔好嘅點算?係咪頂硬上照讀?

2. 就算考grammar school,都唔一定考到。考到係咪搬去學校附近住(可唔可行先)?考唔到又返番去派位問題。

3. 係咪好抗拒/擔心中文?唔想考中文DSE?咁都仲可以選擇留喺香港讀直資國際學校?

4. 如果講入好嘅英國大學,咁考DSE考得好都入到嘅。但係如果擔心中文係問題,咁當然去英國讀就冇咗呢個顧慮。

至於將來,我諗冇人可以答你喎。佢喺香港讀大學/英國讀大學,讀咩學科,讀完搵咩工作/喺邊度做嘢,全部都影響將來。而家點講到邊樣好啲呢?

sumikogurashi 發表於 23-9-7 14:51
State school 根本不用諗,除咗免費,我唔覺得有任何吸引之處。其實你自己的要求係點?
...
我聽說學校有免費午餐,是否真的?

beastiebistro 發表於 23-9-7 15:01
就係我咁估喇。

1. 你點肯定去英國入到嘅公立學校會好過MCS?當地都係派位制。英國唔係求其一間學校都係好 ...
4. 補充:如果移民早去UK,讀大學便是本地價,而非國際學生價。
考完DSE才去UK讀大學(移民),要國際學生價。

beastiebistro    發表於 23-9-7 16:38

掉返轉頭,如果你好想移民,應該唔會因為阿女在mcs 而留低。大把dg db 走咗啦。

但有冇財力揀個好區,有冇能力考grammar school 名私校呢?只有你自己知。

英國名day school (冇boarding 果種)都係affordable 嘅

回覆樓主:

今年mcs好多學生都入到三大的熱門學科。升上中學後再決定去唔去英國都未遲。

當然如果想接受挑戰,應該早點去。過程中都會好辛苦,還會懷疑自己的決定。但小朋友會讀得開心,將來升上英國名牌大學會較容易,還可交local fee。

貝珠 發表於 23-9-7 17:06
掉返轉頭,如果你好想移民,應該唔會因為阿女在mcs 而留低。大把dg db 走咗啦。

但有冇財力揀個好區,有冇 ...

如果一定要移民,我都會揀比小朋友去讀day school,day school比boarding平好多,加上去到讀大學都可以比local fee已經慳番一大筆。我覺得day school 相對資源好過state school(grammar school除外)

pipeter.john 發表於 23-9-7 15:07

係呀!為左小朋友免費午餐去移民?唔係嘛?

pipeter.john 發表於 23-9-7 15:07

係有,但不是賣點

sp3014 發表於 23-9-7 11:33
我都係咁話。我也是寧願荷包辛苦d送佢出去,自己留係香港

不過唔知樓主會唔會係考慮升中時成家移民,小朋 ...

好多人都貪到時大學時付local fee, 但我自己覺得家長犧牲咗香港工作的收入,遠遠抵唔過嗰3 年大學平咗的學費。我就只會送仔出國讀書算。

...

我住英國,小朋友都係讀私校,免費學校除咗grammar school同埋某啲天主教學校,好多唔係好掂
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊