用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一人讀書 全家移民
樓主: 猴子爸
go

一人讀書 全家移民   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-9-6 20:39
我公司已多了講普通話員工

你哋杲行要廉价劳动力,咁咪啱啰。我觉的做唔长,好快就转工。

阿仔以前香港公司一直有部份国内人在香港读书嘅同事,表现好一般,成日发梦去投行。有一个男仔几劲,升AM之后去咗美国读MBA,同阿仔几friend,屋企係穀倉!

係廣州有 off shore team,他们考试期间会安排部分人落嚟顶几个星期。

ekhc    發表於 23-10-11 11:58
heidya    發表於 23-9-6 22:59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-6 21:24

阿仔以前香港公司一直有部份国内人在香港 ...

我部門暫時無, 但幾乎比一個隔離部門嘅攪到我miss 咗個deadline, 無交帶

隔離部門同事仲話女廁變災區

Rpp 發表於 23-9-6 20:08
入名校普通話嘅同學多左好多,今日女返來講好多原讀清北附小中轉过嚟,大部分到香港可能剛讀一年半載又再向 ...
相信係小部分有能力有家底的,一般國內普羅大眾,唔一定有咁機會

charlene媽媽 發表於 23-9-6 18:26
唔係好明,碩士得一年課程,小朋友讀中學一年?
有啲2年以上,唔係鷄精班

ANChan59 發表於 23-9-6 20:10
回覆 heidya 的帖子

我會咁樣睇,香港後生果代,想加人工,想升職⋯⋯⋯繼續想!
尼個話題又講几日,消磨下時間啦入

ANChan59 發表於 23-9-6 21:24

阿仔以前香港公司一直有部份国内人在香港 ...
國家文化,⋯色人好過色字…..有能力不及有人民幣(普通話,please)

Dylanli2017 發表於 23-9-6 21:16
我睇香港01新聞,某用讀水碩過來香港既內地家長,話佢仔係大陸高二數學考二十幾分,係香港dse都可以考到5, ...
佢哋投機絕對叻,反正香港係中轉站,始終佢哋角得鬼佬月亮靚過國內的

猴子爸 發表於 23-9-6 17:09
之前有讨论,认为国内学生并不会跟港生在DSE考试上竞争,毕竟国家政策并不鼓励。只是,中国人真的非常聪明 ...
最同意呢句:「香港學生學習態度其實差過大陸學生好多」。
我教書嗰陣,香港已有新移民學生。佢哋問我點解香港d學生可以咁大膽公然頂撞/欺侮老師。

medicine 發表於 23-9-6 20:27
有人就有競爭.(公平競爭?不可能.不對稱競爭咋)
贏到幾多,咪決定係邊個層次咯.

我好有印象,阿仔畢業後工作第二年,升AM之前,已經一take 過搞掂CFA,有金融機構透過HH搵佢。兩次面試完,出價去到佢當時人工嘅接近double,阿仔婉拒咗。

當時HH話就算國內人在香港讀完碩士,加五年相關經驗,都只係這個價錢,唔低㗎嘞。

阿仔同HH講,咁請佢啦,平靚正。答案係個客覺得佢未夠班。阿仔心中恥笑個HH吹水壓價。

最後問要幾多?答案係HH第二口價再多50%。跟個客溝通咗,俾唔到,因為同個國內VP差唔多叫價。

最後HH個老細出面傾,傾完之後,同佢講,做夠四年升M之後去國際投行。佢估中咗一半。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

heidya 發表於 23-9-6 22:53
相信係小部分有能力有家底的,一般國內普羅大眾,唔一定有咁機會

接觸多唔同階層人士嘅結論係,通過投資移民或者優才的子女教育都係有條件教育並且父母視野廣闊,另外一種即父母無咩技能的僅靠自己努力,出圍機會微好多。唯一接觸到嘅係女小學嘅師姐,馬來西亞華人家庭,考到名津唔讀,讀區名1A,零補習,最後同父母講我可以證明到唔讀名校唔補習一樣可以讀E,最後揀左鐘意嘅法律。

heidya    發表於 23-9-7 08:53

垃圾都唔少 成績作到全部A,
面試乜都唔識, 好多父母用專才做跳板,
最終都會移民離開香港

回覆樓主:

真實,我每日都見到有幾個3x, 4x讀恒大,都大和珠海碩士

charlene媽媽 發表於 23-9-6 18:26
唔係好明,碩士得一年課程,小朋友讀中學一年?

之後有IANG回港就業簽證

Dylanli2017 發表於 23-9-6 21:16
我睇香港01新聞,某用讀水碩過來香港既內地家長,話佢仔係大陸高二數學考二十幾分,係香港dse都可以考到5, ...
DSE 5**, 只係靠小心和考試操練.
並不是用難易去分辨數學能力.

再難, 香港學生玩唔起.

真係數學叻ge同學, 根本唔介意 DSE考試內容.

根本, 唔係一個Level.

所以, 經常有同學讀大學水平數學.

猴子爸 發表於 23-9-6 17:09
之前有讨论,认为国内学生并不会跟港生在DSE考试上竞争,毕竟国家政策并不鼓励。只是,中国人真的非常聪明 ...

呢個趨勢小弟之前跟樓主討論過啦喎!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877569&pid=49257748&fromuid=785576

有些行業以前一個普通話人都沒有,現在慢慢開始都有普通話人

Rpp 發表於 23-9-6 20:08
入名校普通話嘅同學多左好多,今日女返來講好多原讀清北附小中轉过嚟,大部分到香港可能剛讀一年半載又再向 ...
清北附小中入貴校嗎?

早1, 2 星期先跟大家討論"輸入人才" 與DSE 的關係, 當時有些版友似話我危言聳聽, 而家話咁快就現形!

香港真係進入光速時代!

retriever 發表於 23-9-12 15:22
清北附小中入貴校嗎?
其實好多優才高才的目的只是為小朋友讀書, 好多都唔打算留港發展, 政府目前吸引人才貌似廣撒網, 你來我就批咁, 批準好容易, 唔知政府續期簽註果時會唔會把下關, 好多都只系找中介掛靠公司來續簽, 未來DSE一定會競爭激烈好多, 如果咁多人通過唔同方式來港的話, 就算只系國人的小部分過來, 但因為國內人實在太多了, 所以勢必會競爭激烈好多!
我好擔心我女幾年後DSE會點!

retriever 發表於 23-9-12 15:22
清北附小中入貴校嗎?

介紹自己講清北小學畢業或讀緊中幾轉过嚟,感覺有備而嚟。都講未來香港會出現一批講普通話純正,廣東話甚至唔識講的青少年。

其實上邊落香港仲有一班,小朋友好細個已黎讀幼稚園,住係九龍塘。去九龍塘行個圈就見到耀中、英藝.....等幾多大陸學生,廣東話就未必流利,但英文就幾流利。屋企有菲傭湊佢地放學。耀中中學部同美國國際學校亦有好多,我諗次一級既先會打考DSE主意。以前阿女泳會游水教練都係大陸人,佢女小學係KTS,中學考上DGS.其實真係唔係呢幾年了,十幾年前已開始係咁,衹不過而家加快速度吧。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊