用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 esf application 問題
樓主: NaughtyOn
go

[小學] esf application 問題 [複製鏈接]

回覆 Saboc 的帖子

When you have come a point where filling in an application form becomes a headache or problem, you are desperate for help, regardless its professional or psychological.
小紅書has opened up a door for those who need such help.

It is never shameful to seek for professional help, the problem is only whether you would like to spend the money.

Thank you.

964000 發表於 23-9-8 16:59
你是升學顧問?
呢到EK 父母d 資料仲update 過小紅書d 升學顧問

chanti 發表於 23-9-10 22:40

佢哋都係上嚟抄料,又好多錯,試過將我成篇野copy and paste

964000 發表於 23-9-10 23:27

佢哋都係上嚟抄料,又好多錯,試過將我成篇野copy and paste ...
Exactly ,錯漏百出,及多數介紹差不多係正常人都收既學校…尤其國際學校

回覆 NaughtyOn 的帖子

樓主,雖然有幾個人回覆可能唔啱聽,不過佢哋suggestion 係好嘅,你只要click 入去central application 條link, 做個dummy, 就會見到你要答咩問題,應該都係每年一樣。當然唔好一句起兩句止啦,寫100應該冇難度吧,寫寫下你又會發現你寫到200甚至300… 只要你唔save同比application fee, 張form 都唔會受理。
個人覺得內容係咪專業無誤完全唔重要,因為最終佢都只係隨機比個random number 你做申請,唔會因為你寫到天花龍鳳而排你去前面。所以無謂聽某啲人不停拉客搵生意而浪費金錢。呢個stage 只係普通申請表啫,都未到要面試。

靛青女 發表於 23-9-12 07:44
回覆 NaughtyOn 的帖子

樓主,雖然有幾個人回覆可能唔啱聽,不過佢哋suggestion 係好嘅,你只要click 入去 ...

我當年報ESF, 只係寫了兩三句,都係大路野,話鍾意小朋友遊戲中學習,鍾意IB課程等,咁佢知道你正常, 唔係報錯咗例如「想佢學好中文」便可,唔通睇你寫論文,不用太緊張,如果驚英文唔好咪叫個朋友/上司幫手望下,完全唔需要比錢人「專業指導」。

chanti 發表於 23-9-10 22:40
但係呢度打廣東話多,小紅書潛在客戶可能睇唔明,要揾專人翻譯

ESF application條問題好簡單,直接講下自己既想法和小朋友既情況,俾考官對小朋友和家庭一個了解和印象,無perfect answer,唔需要有壓力

字數合理就夠,考官要in咁多人,太長點睇得晒

Esf 申請好簡單 但有無位比你interview 先係關鍵 佢地都係睇priority 為主

當年我都係,只係寫簡單幾句就ok,申請esf絕對唔需咩專業指導。交咗表仲要跟random number 同priority 決定有冇得in, 有得in 都係in 小朋友,父母只係簡單傾幾句就完。

呢個好緊要咩?我都系随便写几句

原來呢度有皮條搵生意!我都有留意某啲‘家長’特別關心大家有冇fp, 其實佢哋可以一條龍搞埋什麼小國特快入籍服務。其實做伸手黨唔係問題,不過伸到咁希望唔好誤會咁就等於inquiry based learning,否則就算小朋友入到ESF都可能水土不服。

ballroundroll 發表於 23-9-9 09:10
請問邊間kindergarten campus咁易插班?我地排wks,play visit 完咗好耐都未入到
Hillside
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊